Vem stoppar dig? Del 1


Det största hindret till en framgångsrik karriär är inte brist på möjligheter, arbetsmarknaden eller din stad. Det är vissa människor.

Speciellt antisociala människor – människor som är bedrägliga, ondskefulla, grymma, fientliga eller negativa. Människor som är emot dig, behandlar dig utan respekt och orsakar dig besvär. De försöker stoppa dig.

”När vi spårar orsaken till ett misslyckat företag, kommer vi oundvikligen att upptäcka den antisociala personligheten i hårt arbete någonstans i dess led.

Det är sedan viktigt att undersöka och lista den antisociala personens kännetecken. Det är med rätta nödvändigt för ordentliga människor att bli bättre informerade om detta ämne, eftersom det har inflytande på det dagliga livet för så många.” – L. Ron Hubbard

En av de mest berömda antisociala personligheterna var Adolf Hitler. Hitler älskade barn och sällskapsdjur. Han var vegetarian och varken rökte eller drack sprit. Han var vänlig och omtänksam mot damer, sekreterare och chaufförer. De flesta människor tyckte Hitler var en trevlig kille, men han organiserade miljontals människors död.

Vem som helst kan vara en antisocial personlighet: Läkare, advokater, politiker, företagsledare, poliser, tidningsreportrar, anställda, män, kvinnor, gammal, ung – vem som helst. De kan vara familjemedlemmar, partners och kollegor. Du känner förmodligen några antisociala personer.

När antisociala personer är öppet elaka eller kritiska mot dig, vet du vilka de är. De säger: ”Du är en idiot” eller ”Den där idén du har är det värsta jag någonsin hört.” De hugger dig i bröstet inte i ryggen. Du kan direkt hantera dem.

Den värsta sortens antisociala personer är de som gömmer sina sanna avsikter. De hugger dig i ryggen, så du kan inte fånga dem. De säger: ”Alla tycker dina idéer är dumma” eller ”Jag hörde ett rykte att polisen skulle undersöka dig” eller ”Du ser så trött ut. Varför tar du inte semester?”

Antisociala personer gör dig sjuk. Du njuter till exempel av dagen och får gjort en hel del. Plötsligt känner du dig upprörd utan anledning. Du har ont i magen och huvudet.

Du går igenom vem du nyss talade med. Ulla gav dig en rapport och gjorde en trevlig kommentar om vädret. Sven bad att få låna din penna och var mycket artig. Datakillen behövde titta på din dator och sa någonting om att din dator infekterade hela nätverket.

Du tänker: ”Vad var det datakillen talade om? Varför slösade han så mycket av min tid? Och varför är det alltid problem med datorer? Det är bäst jag ser upp med den här killen.”

Plötsligt känner du dig bättre. Du har hittat en antisocial person. Din dag är behaglig igen.

L. Ron Hubbard identifierade tolv kännetecken hos den antisociala personen. Det första sättet att upptäcka dem är att lägga märke till hur de talar.

Generaliseringar

”Den antisociala personligheten har följande kännetecken:

1. Han eller hon talar endast i mycket grova generaliseringar: De säger… Alla tycker… Alla vet… och liknande uttryck används ständigt, i synnerhet när han eller hon för rykten vidare.” – L. Ron Hubbard

Har du någonsin varit på ett möte där någon sa: ”Vi har alla problem med ekonomin. Folk gillar inte någon som är alltför framgångsrik. Alla i det här området har en tuff tid.”
Detta är generaliseringar.

Varje gång du hör ett yttrande som börjar med ”alla säger…” eller ”alla medborgare känner sig..” eller ”anställda tycker…” måste du lyssna extra noga. Du har just hört början på en generalisering.

Om nu generaliseringen är ett bra budskap. kan du koppla av. ”Alla tycker du gör ett bra jobb! Ingen kom sent idag. Alla snickarna uppskattar träet du köpte.”

Men om budskapet är negativt, riktar talaren en kniv mot din rygg. ”Ingen tror på dig. Alla tycker lönen är för låg. Ingen har den frisyren längre.”

En orsak till att nyhetsmedia har ett så dåligt inflytande på samhället är deras generaliseringar. Lyssna bara till nyheterna eller läs en tidning så ser du generaliseringar. ”Amerika chockades och bedrövades… Källor avslöjade att… Kritiker frågade varför presidenten sa…”

Tidningsreportern skulle inte vara lika upprörande om han eller hon var specifik. ”Min dotter frågade mig varför presidenten sa….”

Eftersom antisociala personer önskar att du och andra ska misslyckas, förvirrar och upprör de dig med generaliseringar.

Hur man svarar

”När man frågar: ”Vem är alla?”, visar det sig vanligtvis vara en enda källa, och från den källan har den antisociala personen fabricerat vad han eller hon låtsas vara hela samhällets åsikt.” – L. Ron Hubbard

Exempel:
Du: ”Kerstin, du sa att alla tycker jag tjänar för mycket pengar. Vem exakt är alla?”
Kerstin: ”Ja, alla jag talar med. Det är allmänt känt.”
Du: ”Kan du säga mig exakt vem?”
Kerstin: ”Jag vet inte. Jag minns inte. Jag ska fråga runt.”
Du: ”Jag antar att du hittade på allt detta. Säg inte sådana saker till mig igen.”

Den sociala personligheten

Medan de antisociala personerna river ned världen, förbättrar världens sociala personligheter den.

Konstruktiva personer gör livet bättre för folk runtomkring dem. Lyckligtvis är de flesta människor sociala personligheter.

Sociala personligheter är den antisocala personlighetens motsatser. De är till exempel specifika.

”Den sociala personen är specifik då han skildrar förhållanden – Pelle Persson sa att.. Det stod i Dagsposten att… osv – och anger var upplysningarna kommer ifrån, när så är möjligt eller om det är av vikt.

Han kan använda generaliseringar som ”man” eller ”folk”, men sällan i samband med att han tillskriver någon åsikter av oroväckande natur.”
– L. Ron Hubbard

Exempel på yttranden av sociala personligheter: ”Kerstin och Ulla vill ha löneökning. Alla är glada att du är tillbaka från semestern. Lars gillade ditt tal.”

Även när den sociala personligheten berättar dåliga nyheter, är de inte upprörande. Exempel: ”Berit och Sture har beslutat flytta till Stockholm för att hjälpa sin son producera dokumentärfilm.”

Den antisociala personen tycker att dåliga nyheter är ett tillfälle att göra dig upprörd. ”Det ser ut som att massor av människor lämnar oss… Berit, Sture och andra. De kanske inte tycker om hur du behandlar dem.”

Rekommendation

Varje gång du hör en generalisering angående dåliga nyheter denna vecka, tillbakavisa informationen. Antag att personen antingen är vårdslös eller antisocial. Fråga i stället: ”Vem är alla?” eller ”Exakt vem?”


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *