Vem skyller du på?


Ingen vinner skylla-på-spelet.

Du gör till exempel ett misstag och känner dig skyldig. Därför skyller du på någon eller någonting.

”Jag kvaddade bilen,därför att du hade radion på för högt!” “Det är inte mitt fel att soppan är för salt! Det är ditt dumma recept.” “Om vi hade haft en nyare dator, skulle jag inte ha raderat ut datafilerna.”

Att skylla på används ofta för att förklara ett dåligt utfört jobb. “Min chef är en sån drummel. Jag kan inte få mitt arbete gjort.”

“Jag stängde min måleriverkstad och gick i konkurs på grund av ekonomin.” “Jag får inte tillräckligt betalt för att vara trevlig mot ALLA kunder.”

Att skylla på används också för personliga problem:
“Jag är deprimerad på grund av tragedierna på TV.”
“Jag kan inte vara trogen mot min fru, för jag har en kemisk obalans.”
“Jag kan inte sluta röka,därför att min far brukade ge mig smäll.”

Varför du inte kan vinna skylla-på-spelet

När du skyller på någon annan eller någonting annat, gör du faktiskt dig själv svag och ineffektiv. Du gör dig själv till effekt i stället för att vara orsak över situationen. Du ger kraft till den person eller sak som du skyller på.

“Att skylla på någonting annat gör detta någonting till orsak. Och eftersom denna orsak får kraft, förlorar individen i samma spel kontroll och blir effekt.” – L. Ron Hubbard

Ditt företag misslyckas till exempel och du skyller på din assistent. Du gör din assistent mer kraftfull än du. Du skulle kunna säga: ”Min assistent trasslade till mitt företag.” Detta är bara ett annat sätt att säga: ”Min assistent bestämmer om mitt företag lyckas eller misslyckas.”

Om du tar ansvar för ditt företag, skulle du säga: “Jag måste träna min assistent så att han inte gör misstag” eller: “ Det är bäst att jag avskedar min assistent, så mitt företag kommer att lyckas.”

Som ett annat exempel kunde du skylla din stress och ängslan på dina föräldrar. Detta gör dina föräldrar ansvariga för dina känslor. Du kunde säga: ”Mina föräldrar förstörde mitt liv.” Detta är detsamma som att säga: ”Mina föräldrar är så kraftfulla att de kontrollerar mina känslor. Jag har ingen kontroll över min ängslan.”

Att stoppa skylla-på-spelet och acceptera ansvar för dig själv ger dig nytt hopp. ”Mina föräldrar förstörde inte mitt liv. Jag förstörde mitt liv genom att vara lat och arbetslös. Jag behöver bara förbättra min åsikt om mig själv och sätta i gång.”

Medan att skylla dina problem på människor är dumt, är det ännu värre att skylla på fysiska föremål.

”Mitt hus är så fult, jag känner mig deprimerad.” ”Hett väder gör mig tokig!” ” Min kropp har en störning som gör mig fet.”
I dessa fall säger du faktiskt: ”Mitt liv kontrolleras av _________.”

Om du önskar ha framgång måste du avsluta skylla-på-spelet. Du kommer endast framåt när du blir ”orsak” över situationen. ”Jag ska sluta se på TV och måla mitt hus i en trevlig färg.” ” Jag ska stanna inomhus så att det heta vädret inte besvärar mig.” ” Jag är fet bara därför att jag äter för mycket och inte tränar.”

Fem steg för att avsluta skylla-på-spelet

Gör fyra kolumner på ett papper.

 1. I den första kolumnen gör en lista på alla problem eller tillstånd som du skyller på andra personer eller saker.
  Exempel: ”Jag kan inte sluta röka därför att jag är beroende av nikotin”.
 2. I nästa kolumn skriv ner hur du är ansvarig för varje problem eller tillstånd.
  Exempel: ”Jag är den som beslöt bli en rökare.”
 3. I nästa kolumn skriv ner hur du kan ta mer ansvar för varje problem eller tillstånd.
  Exempel: ”Jag skulle kunna vara mer beslutsam med att sluta röka.”
 4. I den sista kolumnen skriv ner ett handlingssteg du kan ta för varje problem eller tillstånd. Exempel: ”Varje gång jag vill ha en cigarett den här veckan, tar jag först en promenad på 15 minuter.”

Fem fördelar med att ta mer ansvar

 • Andra personer och saker har mindre kontroll över ditt öde.
 • Dåliga tillstånd börjar förbättras.
 • Du gör färre misstag.
 • Ingen kan kontrollera dig utan ditt samtycke.
 • Du blir den mäktigaste kraften i din framtida framgång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *