Varför ljuga?


Varför skulle du avsiktligt ge någon fel intryck? Vad skulle få dig att förändra eller överdriva fakta? Varför skulle du presentera en falsk bild?

Att ljuga är att ljuga, vare sig du kallar dem vita lögner, nödlögner, halvsanningar eller överdrifter.

Du spiller till exempel lite vatten på kopiatorn på ditt kontor och den ger ifrån sig ett konstigt ljud. Just som du lämnar rummet för att hitta en handduk, kommer din chef in och försöker ta en kopia. Han säger: ”Hör nu! Varför fungerar inte kopiatorn? Och vem spillde ut det här vattnet? Du rycker på axlarna och mumlar, medan du rodnar: ”Vet inte”.

Du undrar:”Varför ljög jag nyss för min chef?”

”Lögner berättas därför att man är rädd för konsekvenserna* om man skulle tala sanning.” – L.Ron Hubbard


(*konsekvenser= effekter, resultat)

Du kan inte möta vad som kommer att hända, därför ljuger du. Du är rädd för konsekvenserna av att tala sanning, konsekvenser sådana som dessa:

 • Du skulle kunna skada din status.
 • Du kommer att se dum ut.
 • Någon kommer att bli arg på dig.
 • Du skulle vara tvungen att erkänna att du hade fel eller att du gjorde ett misstag.

Att ljuga skyddar emellertid inte din status eller gör att folk tycker om dig

Resultat av att ljuga

Att ljuga orsakar ängslan, depression och fysisk sjukdom. Du är ständigt bekymrad över att dina lögner ska bli avslöjade. Att hålla dina historier i ordning kräver en mängd arbete. Efter det att du ljugit för någon, kommer du inte att tycka om att finnas i närheten av den personen. Lögner förstör vänskap, arbete, förhållanden och äktenskap.

Om någon kommer på dig med att ljuga, kommer han eller hon inte lätt att tro på dig igen. Att förlora förtroende och respekt är en mycket värre konsekvens än att tala sanning från första början.

Hur man berättar sanningen trots konsekvenserna

Du ljuger därför att du är rädd för vad som ska hända om du talar sanning. Du är rädd att du inte kan hantera konsekvenserna. Men sedan blir lögnen ett problem och du drabbas av värre konsekvenser. Så i stället för att bekymra dig om konsekvenserna som din första prioritet, tala sanning som din första prioritet och ta hand om konsekvenserna som din andra prioritet.

 1. Berätta sanningen.
 2. Acceptera omedelbart konsekvenserna.
 3. Slappna av.

Du spiller till exempel vatten på kopiatorn. Din chef kommer in och försöker ta en kopia. Din chef säger: ” Hör nu! Varför fungerar inte kopiatorn? Och vem spillde det här vattnet?” I stället för att bekymra dig om att få problem genom att tala sanning och i stället för att ljuga så gör du sanningen till din första prioritet.

“Jag spillde vattnet.” Sedan tar du hand om konsekvenserna. “Förlåt! Det är jag som är ansvarig för det. Jag hämtar en handduk och kommer strax tillbaka!” Du talade sanning och kommer snart att vara genom prövningen. Ingen lögn att dölja. Din chef uppskattar din ärlighet.

Sju fördelar med att tala sanning

 1. Du behöver inte komma ihåg vad du sa till vem, därför att du talade sanning. Du kommer inte oväntat att motsäga dig själv.
 2. Du vinner anseende som en ärlig person. Om du är direktör, säger dina medarbetare till varandra: ”Vår chef kunde vara ärligare angående ditt arbete än du ibland vill höra, men det är bättre att veta sanningen.”
 3. Människor följer ditt exempel och är mer sanningsenliga mot dig.
 4. Din stressnivå sjunker. Du sover bättre, äter bättre och ser bättre ut.
 5. Du kan titta på dig själv i spegeln. Att ljuga orsakar självkritik och depression.
  Ärlighet skapar självförtroende och stolthet.
 6. Du är mer övertygande. För att vara övertygande är du tvungen att vara trovärdig.
  För att vara trovärdig är du tvungen att vara sanningsenlig.
 7. Bäst av allt, du är pålitlig. När människor kan lita på dig, vinner du deras stöd. Du behöver människors stöd för att nå dina mål.

“Pålitlighet är en högt värderad nyttighet*. När man har den, anses man vara värdefull. När man har förlorat den, kan man anses vara värdelös.” – L.Ron Hubbard


(*nyttighet: Någonting användbart, värdefullt eller fördelaktigt)


24 Svar på “Varför ljuga?”

 1. ”Att ljuga orsakar självkritik och depression.
  Ärlighet orsakar självförtroende och stolthet.”

  Ska det inte stå: ”Ärlighet skapar självförtroende och stolthet”. Eftersom man ofta använder ”orsakar” i negativa sammanhang?

 2. Såg det sen, tack ändå. Är mitt uppe i nationellaproven nu och ska hålla ett tal i svenskan, där temat är saga och sanning, tänkte ha ett ironiskt tal om, Varför man ska ljuga. Använder detta som källa då, sådär, nu vet ni varför jag var så nyfiken. tack återigen.

 3. vadå ärlighet skapar självförtroande men oftga , tänk om man säger gud vilken ful tröja eller jag måste vara ärlig du är tjock eller nått sånt det skapar ju inte självförtroande !

 4. Jag har en arbetskamrat som ljuger mycket. Hon har en barnsligt beteende mot mig, sedan hon är själv missnöjd och börjar ljuga inför mig och andra. Hon säger att hon har varken gjord och sagt när jag berrätar för henne vad hon gjorde. Vad ska jag göra? Hon ställer till problem på jobbet.

 5. Jag har för första gången på allvar erkänt för mig själv att jag ljuder något ofantligt och har byggt mycket av min liv på en rad lögner. Lögner som håller på att äta upp mig inifrån.

  de här tipsen är viktiga för mig, tack.

 6. Absolut en av dem bästa förklaring till varför man ljuger. Du stoppade mig att göra det och på det sätta hindra att den byggdes på ännu mer. Jag var ärlig och känner mig riktigt bra nu. Så skönt!

 7. självklart ,,man måsta sa sant men man behöver ljuga till sår inte andra tror jag,,,,

 8. Jag har ljugit väldigt mycket för nära och kära.
  Mäst för att slippa konsekvenser.
  Men har lärt mej att konsekenserna blir bara värre av att ljuga.
  Hoppas denna sida kan rädda mej från alla lögner.

 9. Min man ljuger för mig om allt möjligt. Oftast kommer jag på honom och konfronterar honom då och då med att berätta att jag vet att han har ljugit. Då är han ångerfylld, ber om förlåtelse och lovar att aldrig mer ljuga för mig. Trots löftena så händer det igen och igen….Ibland blånekar han till lögnen, trots att jag vet.
  Detta gör tyvärr att jag aldrig litar på honom och att jag fått ett otroligt kontrollbehov.
  Stor skada har skett i vårt äktenskap på grund av alla dessa lögner och jag mår mycket dåligt.

 10. Känner igen detta, min blivande exman har ljugit sen start mer eller mindre. Vilket resulterade i bristande tillit och ett växande kontrollbehov hos mig.
  Han mådde dåligt över kontrollbehovet och ja som ni fattar slutar det bara på ett sätt. Jag har gått i terapi och jobbat mycket med mig själv och inser nu att jag mår bäst av att slippa detta förhållande. Han verkar tyvärr aldrig fattat konsekvenserna av sitt ljugande, bett om ursäkt för att sen fortsätta. Har jag frågat varför han ljuger så vet han inte!? Så ja, vad 17 måste man ljuga om saker och ting? Kass självkänsla??

 11. har insett att min partner tvistar om sanningen i våra diskussioner, lägger argumenten på ett sätt för att nå dit han vill. kan senare ändra argumenten och påstå typ motsatsen för att det passar bättre.
  till en början blir jag bara förvirrad .. ”ja, men förut sa han ju så .. och nu vill han si” .. men sen kommer insikten att han bara argumenterar hej vilt för att nå dit han vill eller inte framstå i dålig dager etc ..
  känner att det kommer vara omöjligt för mig att stå ut med.

 12. Många mammor ljuger för sina barn för att få enskild vårdnad vid skilsmässa. De ljuger och säger till barnen att pappa inte älskar dem. De ljuger för att barnen inte skall vilja ha umgänge med sina pappor. Av vilken orsak ljuger de? Vilka tips och råd finns för att få mammorna att sluta?

 13. Jag har ljugit för min partner och jag ångrar det starkt. Jag fick som svar tillbaka på sms ”Jah vill inte se dig mer eller höra något från dig mer” Hur ska jag göra för att hon ska kunna lita på mig igen och att hitta tillbaka till varandra?? Har försökt med de mesta. Hon har dock blockerat mig överallt. Hur gör jag? Mejl svarar hon inte på längre och inte brev alls.. Hur gör jag?

 14. Hej! Vilken källor har ni tagit texten ifrån? och vilken datum ni har skrivit denna text? Jag tycker att nu har skrivit så bra och det stämmer i verkligheten så därför vill gärna skriva om denna text därför är det viktig för mig att källhänvisa vart jag tog texten ifrån. :)

 15. Var identitet vilar pa var kommunikation. Ljuger vi för andra om oss sjælva ljuger vi till slut till och om oss sjælva. Detta skspsr en faslsk identitet. Vart immunförsvar ær stark sammanflætat med var identitet.. Sa ja du blir ju förmodligen lættare sjuk da.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *