Vanan att göra det nu


Känner du dig utarbetad? Har du för mycket att göra? Gör du inte de framsteg du vill göra mot dina mål?

Varför kan några människor producera dubbelt så mycket som andra? Kerstin, till exempel, sköter inte bara tre barn utan arbetar även 30 timmar per vecka och kör ett litet företag från sitt kontor hemma. Kerstins hus är alltid rent och hon förbereder delikata, hälsosamma måltider till sin familj.

Birgitta, å andra sidan, har en dotter, tjänar inga pengar, har inte tid att sköta hushållet och föredrar att pizza levereras till middag.

Både Kerstin och Birgitta är goda mödrar, men varför är de så olika? Varför är Kerstin så effektiv?

För att bli mer lik Kerstin och mindre lik Birgitta bör du bryta två dåliga vanor och bilda en god vana.

Två dåliga vanor

  1. Den första dåliga vanan är att titta på ett stycke arbete du förväntas göra – ett mål, ett program, en kommunikation, ett uppdrag – och lägga det åt sidan för att göra det senare.

    I stället för att agera läser du det, smälter det, tänker på att göra det, överväger problemen, suckar och lägger ner det för att göra det senare. Ingenting är uträttat. Ett totalt slöseri med tid.

  2. Den andra dåliga vanan är att ta ett stycke arbete, titta på det och överlämna det till någon annan. Även om det är ditt jobb, försöker du få någon annan att göra det. Den andra personen skickar det slutligen tillbaka till dig. Ett totalt slöseri med din tid och den andra personens tid.

En god vana

Gör det nu!

”Ett av de bästa sätten att halvera ditt arbete är att inte göra det två gånger.”

”Om du gör varje stycke arbete som kommer i din väg, när det kommer i din väg och inte efter en tid, om du alltid tar det initiativet och agerar, inte överlämnar det, får du aldrig någon trafik tillbaka. . .”

”Kort sagt, sättet att bli av med arbete är att göra det, inte att överlämna det. Någonting överlämnat måste läsas av dig igen, smältas igen och hanteras igen. Överlämna därför aldrig arbete, bara gör det, så det blir gjort.”

”Så om du verkligen är en älskare av ledighet, den sortens person, som gäspar bekvämt och har hål på hälarna efter att ha vilat dem på bord, om din sanna ambition är en lång kamp av språng-feber, då ska du göra som jag föreslår och hantera allt som kommer i din väg, när det kommer och inte senare.
Och du bör aldrig till någon överlämna någonting, som du själv kan göra omgående.”

”Gör det när du ser det och gör det själv.”
– L. Ron Hubbard

Skattemyndigheten skickar till exempel en blankett till dig och ber om några ekonomiska uppgifter. Du tar tio minuter för att förstå vad som krävs och inser, att det är ganska enkelt. Du observerar att det inte ska skickas på två månader, men i stället för att kasta det på ditt skrivbord för att göra det senare tar du ytterligare tio minuter för att hitta informationen, fylla i blanketten och posta den.

Om du väntar med att fylla i blanketten till senare, måste du tillbringa tio minuter till för att förstå den igen. Kanske tittar du på blanketten var och varannan dag, tänker på den och beslutar att vänta. Du skulle även kunna glömma att fylla i blanketten och sedan slösa ännu mer tid på att försöka förstå, varför myndigheten debiterar dig en förseningsavgift på 1500 kr.

Ett annat exempel: Du lägger märke till att trycket i ditt bildäck är lågt, och du fyller genast på det.Om du väntar, får du punktering när du kör till jobbet. Du blir inte bara två timmar försenad till arbetet, utan du måste också köpa ett nytt däck.

Fler exempel:

Din mat exploderar i mikron. Du städar upp det nu.

Din chef ber om en rapport. Du skriver den och lämnar in den nu.

Din grupp behöver ett beslut från dig. Du gör det nu.

När du gör saker vid första bästa tillfälle, förblir du i bättre kontroll av ditt arbete och ditt liv, medan du tjänar extra timmar att använda hur du vill.

Hur man skapar vanan att göra det nu

Den bästa tiden att komma in i vanan att göra det nu är naturligtvis precis nu!

  1. Tag en bunt papper, uppgifter eller någon slags rörig smörja som du behöver hantera.
  2. Tag den första punkten
  3. Ta itu med den, hantera den, gör det nu
  4. Om du nu tycker det är svårt att göra det, kom ihåg belöningen. Om du får ditt jobb gjort på halva tiden, hur ska du tillbringa den andra halvan av din tid? Tjäna mer pengar? Starta nya projekt? Ha roligt? Valet är ditt.

Gör ett försök med det! Nu!!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *