Två regler som gör dig lycklig


Vad bestämmer din lycka? Bestämmer någon annan hur lycklig du är? Är din lycka förutbestämd och utanför din kontroll? Har tur någonting att göra med det?

Lyckobranschen är stor. Droger, alkohol, spel, frosseri och andra dåliga vanor är baserade på vårt behov av lycka. Olyckligtvis blir dessa ”lösningar” större problem och gör oss olyckligare.

Många människor överger idén att de kan vara lyckliga. De säger saker som: ”Alla som berättar för dig att de är lyckliga ljuger. Jag skulle vara lycklig om jag hade en bättre ____( partner,arbete, hus, inkomst, förälder, barn, chef, anställd) Livet stinker och sedan dör man.”

Dock vet du att någonting kan göras åt det, eftersom du läser denna artikel. Du vet att du har kraft att göra dig själv lyckligare. Du kontrollerar mängden glädje i ditt liv. Du kontrollerar den baserat på hur väl du följer dessa två regler:

”Ett: Var i stånd att uppleva vad som helst. Två: Orsaka endast sådant som andra lätt kan uppleva.” – L. Ron Hubbard från boken Scientologi: En Ny Syn på Livet

Regel ett: Var i stånd att uppleva vad som helst

För att följa denna regel blir du villig att låta vad som helst hända dig. Du kan möta det och uppleva det.

Exempel: Någon skriker på dig och du kan ta det. Du vill inte att människor skriker på dig, men du kan hantera det. Du är inte rädd för det. Eftersom du kan uppleva att människor skriker på dig, kommer du fortfarande att vara lycklig närhelst det händer.

För några år sedan i Kalifornien var en försäljare av brandalarm skräckslagen över att hans hus kunde fatta eld. Han arbetade ut flyktplaner, installerade sprinkleranläggning och det senaste brandalarmet i sitt hus. Han talade så ofta om brand att hans 7-åring blev fascinerad av tändstickor. Naturligtvis startade hans son en brand, sprinkleranläggningen fungerade inte och huset brann ner till grunden. Lyckligtvis blev ingen skadad.

Efter att ha kommit över chocken började försäljaren av brandalarm skratta. ”Fastän jag gjorde allt jag kunde för att förhindra brand, slutade det med att jag orsakade en brand genom min rädsla. Det visade sig att det inte var så farligt! Huset brann och vi klarade oss!”

Därefter var han inte längre olycklig angående idén att hans hus kunde brinna ner. Han kunde uppleva det.

”För att bli lycklig behöver man bara vara i stånd att konfrontera, det vill säga uppleva, det som är.” – L.Ron Hubbard

Vad som helst som du inte kan uppleva eller möta kommer att göra dig olycklig. Så omvänt är den första regeln för att bli lycklig att lära sig möta verkligheten.

Exempel: För att göra ditt jobb måste du hålla föredrag för en grupp människor. Du hatar emellertid att tala till grupper. Du hittar på ursäkter och undviker denna del av ditt jobb, tills du blir avskedad. Om du i stället tar konsekvenserna och håller föredragen trots din rädsla, är du i stånd att uppleva. Du konfronterar jobbet och känner dig lycklig.

Regel två: Orsaka endast sådant som andra lätt kan uppleva.

Att endast orsaka sådant som andra lätt kan uppleva innebär att du måste lägga märke till andra människor. Var och en upplever saker olika.

Exempel: Ditt färgrika språk förargar din mor men får din vän att skratta. Att tillbringa dagen på ett köpcentrum är ett nöje för din dotter men ett tråkigt slöseri med tid för din son. Dina politiska åsikter gör din svärfar rasande men inspirerar din granne.

Om du vill vara lycklig kan du inte ha sådana här attityder: ”Jag säger vad jag vill till vem jag vill. Om du inte gillar vad jag gör så är det ditt problem. Det är oärligt att inte säga hur jag känner mig.”

Om du inte bryr dig om andra människors lycka, ska människorna omkring dig slutligen inte heller bry sig om din lycka. Alla är olyckliga.

”Om du granskar en persons liv, finner du att han bara besväras av de handlingar han har begått, som andra inte kunde ta emot.”
– L. Ron Hubbard

Exempel: Om du slår någon på munnen under en boxningsmatch, blir ingen av er bekymrad. Men om du under en diskussion slår din vän på munnen, kan din vän inte lätt uppleva slaget och ni blir båda olyckliga.

”Att bara skapa sådana effekter som andra lätt kan uppleva ger oss en helt ny levnadsregel.” – L. Ron Hubbard

Om du bryter mot denna regel, skapar du fiender. Om du följer denna regel, blomstrar dina arbets-, äktenskaps- och vänskapsförhållanden. Regeln kräver att du lägger märke till vad människor lätt kan uppleva.

Exempel: Du observerar att din partner inte lätt kan uppleva att du ständigt klagar angående ditt arbete. Du inser att det inte hjälper att du beklagar dig för henne. Du slutar klaga och din partner verkar gladare. Du känner dig lyckligare. Regeln fungerade.

Omdöme

Du tror kanske att denna andra regel betyder att du inte kan kräva gott uppförande av anställda eller korrigera dina barn.

Exempel: ”Mina anställda kan inte lätt uppleva hårt arbeta, så jag ska ta det mjukt med dem.”

Hög produktivitet stärker emellertid moralen. Lättja förstör produktion, sänker moralen och ruinerar ditt företag. Ett företag som är bankrutt är svårt för vem som helst att uppleva. Därför lär du dig att på ett glatt sätt kräva gott uppförande och alla blir produktiva och lyckliga.

Barnen kanske inte tycker om att äta sin mat eller borsta tänderna, men dålig hälsa eller tandvärk är mycket svårare att uppleva. Du lär dig att utan vrede eller hotelser få dina barn att göra vad de bör göra. Använd ditt omdöme.

Planering

Använd de två reglerna för ett lyckligare liv i din planering.

Exempel: Du behöver lösa en konflikt med din affärspartner. För att lösa oenigheten kan du antingen a) hota med stämning om du inte får som du vill eller b) hitta och arbeta mot gemensamma mål.
Du planerar att använda det andra valet , eftersom det är lättare för er båda att uppleva.

Företagare och direktörer får dåligt rykte, när de orsakar effekter som andra inte lätt kan uppleva.

Exempel: Du äger ett företag och upptäcker att din lönelista per månad är för hög. Du kan antingen a) avskeda 20% av dina anställda eller b) lova att de kan behålla sina jobb om företagets inkomster ökar med 20%. Vilket är lättast för dina anställda att uppleva? Vilket ska i långa loppet göra dig lyckligast?

De två reglerna för ett lyckligare liv är kraftfulla äktenskapsregler.

Om du till exempel lär dig att uppleva vad som helst som din partner gör, hur kan han eller hon göra dig olycklig? Om du dessutom endast gör eller säger saker som din partner lätt kan uppleva, hur kommer ni båda att känna er?

Fyra rekommendationer för ett lyckligare liv

För att göra dig själv mycket lyckligare den här veckan skriv fyra listor.

  1. Skriv ner allting som var svårt för dig att uppleva förra veckan.
  2. Skriv ner vad du kan göra för att lättare uppleva dessa saker denna vecka.
  3. Skriv ner vad du gjorde eller sade förra veckan som andra inte lätt kunde uppleva.
  4. Skriv ner hur du kan uppnå nästa veckas mål medan du orsakar effekter som andra lätt kan uppleva.

Ytterligare en idé

Föreställ dig vad som skulle hända om du tillbringade hela dagen med att orsaka effekter som andra tyckte om.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *