Tre sätt att hantera människor


Din syster har ett allvarligt alkoholproblem som förstör hennes liv. Hennes make lämnar henne och hennes barn blir försummade. Du och de andra familjemedlemmarna beslutar att träffa henne för att få henne att sluta dricka alkohol.

Din bror vill använda ett tufft sätt. Han tycker att alla ska attackera och kritisera henne, för hennes eget bästa.

Din andra syster vill tvinga henne till ett rehabiliteringsprogram. Hon finner ett ställe där de ska komma och kidnappa henne. Hon säger: ”Kanske ska hon gå lugnt, om de ger henne någon slags injektion.”

Du känner dig inte bekväm med att använda någon av dessa metoder utan tror att det måste finnas ett bättre sätt.

Tre metoder

Läs dessa tre definitioner för att förstå de tre sätten att hantera människor:

1. Förbättra : att stärka eller göra större.

2. Dominera: Att kontrollera med auktoritet eller kraft.

3. Ogiltigförklara: att göra någonting mindre.

”Metoderna för att hantera andra skulle kunna hänföras till tre allmänna kategorier. Den högsta kategorin skulle vara förbättring, där individen genom exempel och bra resonemang försöker lyfta nivån hos dem omkring honom till en punkt, där de ska delta i projekten att leva tillsammans med honom.

Den andra kategorin skulle vara i riktning mot bestraffning eller dominans. Här använder individen alarm, hot och det vanliga löftet om smärta, om inte samtycke ges av de andra runt honom.

Den tredje kategorin är ogiltigförklaring, där individen försöker förringa andra individer. Denna kategori skulle hellre se en människa sjuk än frisk, eftersom sjuka människor är mindre farliga än friska människor, enligt det `tänkande`som äger rum i detta band.” – L. Ron Hubbard från boken Vetenskapen om Överlevnad

Exempel:

Om du har en chef som styr dig enligt ogiltighetsmetoden, vill han att du ska vara en slav. För att få dig att känna att du är ingenting, säger han: ”I bland är du lika dum som en påse nötter.”
Ju mindre levande du känner dig, desto mindre hot är du för honom och desto lättare tror han att han kan kontrollera dig.

Om din chef använder dominansmetoden, vill han överväldiga dig. Han säger: ”Få ditt jobb gjort till klockan tolv, annars blir du avskedad!” Han skulle också kunna ljuga och säga: ”Jag har inte råd att betala någon bonus i år.” Han vill att du ska känna dig rädd för honom vid alla tillfällen.

En chef som hanterar dig enligt förbättringsmetoden berömmer dig. Han är ett utmärkt föredöme. Han förklarar saker för dig. Han får dig att vilja arbeta.

Han säger: ”Låt oss göra den här dagen till den bästa någonsin! Om du får projektet klart innan du går hem, bjuder jag på bullar i morgon!”

Tuff kärlek

Tuff kärlek är inte att älska. ”Vi älskar dig, men du är en fullständig idiot! Du har förstört ditt liv och dina barns liv. Om du inte förändrar dig , kommer vi aldrig mer att tala med dig!”

Att försöka förändra eller förbättra någon med kraft slår alltid tillbaka.

Exempel:

Om du tvingar din sin syster, som är alkoholist, till ett rehabiliteringsprogram mot hennes vilja, kanske hon först samarbetar. Men förr eller senare kommer hon att protestera och antingen dricka mer än förut eller vägra tala med dig igen.

Personalen i läger för besvärliga barn säger att de tvingar barn att bättra sig. Deras ”terapi” innefattar stryk, berövande av sömn, emotionell misshandel och offentlig förödmjukelse. Emellertid fungerar inte dessa tillvägagångssätt av dominans och ogiltigförklaring. Faktum är att amerikanska justitiedepartementet rapporterar att dessa läger är lika dåliga som fängelse och att inga barn blir bättre och många blir sämre.

Sann kärlek

För att hjälpa din syster enligt förbättringsmetoden använder du förnuft, respekt och beundran. Din avsikt är att förbättra hennes uppfattning om världen, att öka hennes egen kontroll och hennes ansvar för sig själv och sin familj och att hjälpa henne leva ett bättre liv.

Du kommunicerar. Du har obegränsat tålamod. Du är vänlig och optimistisk:

”Jag älskar dig och vill hjälpa dig att bli lyckligare och friskare. Jag skulle vilja hjälpa dig att bli en bra mor igen. Kan vi äta middag tillsammans i kväll och bara prata?”

Du använder logik. Du pekar noggrant ut det goda och det dåliga. Du arbetar ut planer som din syster är överens om att göra.

Ni börjar till exempel ta långpromenader tillsammans. Ni talar i telefon varje dag. Ni har familjeträffar varje månad.

Du fortsätter att försöka hjälpa henne även om hon misslyckas och även om det tar år. Du straffar henne aldrig eller kritiserar henne. Din kärlek är större än hindren.

Hon återhämtar sig eftersom du finner och förstärker det goda i henne. Du tar henne upp till din nivå och hon beslutar sig för att sluta dricka och lyckas.

Övningar

  1. Föreställ dig hur ditt liv skulle vara om alla behandlade dig enligt förbättringsmetoden, inte med dominans eller ogiltigförklaring. Föreställ dig hur din familj skulle vara.
  2. Föreställ dig hur ditt arbete skulle vara om alla där behandlade varandra med förbättring och inte med dominans eller ogiltigförklaring.
  3. Föreställ dig ett land där regeringen behandlade sitt folk och andra nationer med förbättring, inte med dominans eller ogiltigförklaring. Hur skulle världen se ut om alla gjorde detta?
  4. Lägg märke till hur människor omkring dig behandlar andra. Gör de människor mindre? Dominerar de dem? Eller förbättrar de dem?
  5. Lägg märke till hur du behandlar andra. Känner du någonsin att du vill göra människor mindre? Försöker du dominera vissa människor? Hur ofta behandlar du andra genom att förbättra dem? Vad är resultatet?
  6. Använd förbättring som din huvudsakliga metod för att hantera andra i några dagar. Använd bra kommunikation för att få andra att vara överens med dig. Fortsätt även om du inte ser omedelbara resultat.

Som ett resultat kommer du att vara ett föredöme. Du ska hjälpa andra att lyckas. De kommer att stödja och uppskatta dig.

Du kommer att ta ett jättesteg mot din maximala framgång!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *