Hur man får mer kontroll, del 1


Kontroll kan användas i gott eller ont syfte, liksom pengar eller atomkraft. Du kan använda den för att skada, undertrycka eller förstöra liv. Eller du kan använda kontroll för att hjälpa människor, öka din inkomst eller förbättra världen omkring dig.

Negativ, destruktiv kontroll ger kontroll ett dåligt namn. Positiv, konstruktiv kontroll är dock nödvändig för ett framgångsrikt liv. Ingen kontroll över ditt jobb, familj eller liv leder till misslyckande.

När du inte har kontroll över ditt verksamhetsområde, känner du stress, rädsla och frustration.

När du har kontroll kan du göra framsteg, njuta av ditt arbete och uppnå framgång.

Det är mycket lättare att ta bättre kontroll över dig själv, din tid, karriär, företag, datorer, äktenskap, familj, personlig egendom, dåliga vanor och så vidare, när du förstår och tillämpar dessa fem fakta angående kontroll:

 1. Kontroll är den största skillnaden mellan framgång och misslyckande.
 2. Kontroll består av tre delar: starta, förändra och stoppa.
 3. Dina problem med kontroll grundar sig på din svaghet med att starta, förändra eller stoppa.
 4. Du misslyckas om du försöker kontrollera människor eller saker utanför ditt verksamhetsområde.
 5. För att lyckas måste du låta andra kontrollera dig.

I denna första artikel tar vi upp det första faktumet:

Kontroll är skillnaden mellan framgång och misslyckande

”Vad är kontroll?

Oavsett om man sköter en maskin stor som en bil eller lika liten som en skrivmaskin eller till och med en penna, som används för bokföring, ställs man inför problemen med kontroll. Ett föremål är inte till nytta för någon, om det inte kan kontrolleras. Precis som en dansare måste kunna kontrollera sin kropp, så måste en arbetare på ett kontor eller i en fabrik kunna kontrollera sin kropp, maskinerna i sitt arbete och i viss mån sin omgivning.

Den främsta skillnaden mellan ”arbetaren” på ett kontor eller i en fabrik och ”chefen” är att chefen kontrollerar tankeverksamhet, kroppar och placeringen av kommunikationer, råvaror och produkter, medan arbetaren huvudsakligen kontrollerar de verktyg som han är i direkt kontakt med.”
– L. Ron Hubbard från boken Arbetets Problem

Exempel:

Stefan äger en italiensk restaurang och Karin en fransk restaurang. Stefan gillar att småprata med kunder, medan Karin älskar att förbättra sin verksamhet.

Stefan hyr en revisor för att hantera bokföringen, medan Karin stannar kvar sent för att tänka ut hur hon ska ta hand om sin bokföring. Stefan hyr en advokat för att skriva anställningskontrakten och hålla honom borta från lagliga problem. Karin besöker ett lag-seminarium, skriver sina egna anställningskontrakt och får en advokat att checka dem.

Stefan tror att hans personlighet kommer att få folk att komma tillbaka, medan Karin beslutar att bra mat och vältränad betjäning ska få folk att återvända.

Stefan har ingen aning om hur man lagar mat, rengör köket eller gör bokslut. Han kan bara hyra erfarna människor som gör dessa jobb. Han måste gå till överdrift för att hålla dem kvar på jobbet trots deras dåliga attityder.

Karin och hennes kökspersonal uppfinner egna recept och förvarar dem i en bok. Karin gör upp checklistor till personalen för dukning, rengöring och så vidare. Hon gillar också att träna oerfarna kockar, servitörer och annan personal.

Vem har bättre kontroll? Vem gör en bättre förtjänst? Vad ska hända med Stefans restaurang om hans förstklassiga personal slutar arbeta för honom? Om Karins personal slutar, vad ska hända med hennes restaurang?

Ett annat exempel:

Två medicinska skrivbiträden, Siv och Inger, hyrs samma dag av ett stort sjukhus. De förväntas skriva medicinska rapporter som förklarar patienterna behandling, så att sjukhuset kan få sin betalning från försäkringsbolagen.

Siv beslutar sig för att vara en robot och helt enkelt skriva ner vad som än är framför henne. En dag går hennes dator sönder. Hon tillkallar teknikern och målar naglarna tills datorn är fixad. Hon har ingen aning om vad hon skriver, eftersom hon inte förstår de medicinska termerna. Hon beslutar att bara låtsas att det är ett främmande språk. Hon skriver ner alla ord som placeras framför henne utan att använda datorns genvägar. Hon producerar 20 rapporter per dag.

Inger vill ha mer kontroll över sin position. Förutom att skriva rapporterna lär hon sig mer om datorn. Hon läser hjälpskärmarna för att få veta genvägar i programmet. Hon lär sig att kopiera och klistra in stora delar av texten och andra tidsbesparande åtgärder. Hon producerar 30 rapporter per dag.

När datorn går sönder, tittar Inger noga på och ställer frågor till teknikern för att få veta vad hon ska göra nästa gång.

Inger hittar ett medicinskt lexikon på lagret och börjar slå upp termerna i sina rapporter. Hon bjuder en sköterska på lunch, så att hon kan fråga om medicinska procedurer. Hon lyssnar även på band angående försäkringsregler.

Vem har bäst kontroll över sitt jobb? Över sin karriär?

En dag skriver Siv en rapport om en ett-åring som får behandling för Alzheimers sjukdom. Hon skriver den exakt och skickar den till försäkringsbolaget. Samma dag får Inger en rapport om en åttioårig mans vaccinering mot vattenkoppor. Hon vet att detta är ett misstag och skickar den tillbaka till sköterskan. Sköterskan inser att patientnamnen blev förväxlade.

En annan dag går Sivs dator sönder. Hon får veta att datorteknikern inte är tillgänglig och ber då att få gå hem. Inger hör denna begäran och erbjuder sig att fixa datorn, vilket hon gör.

Vem är den mest värdefulla medarbetaren? Vem bör få nästa befordran? Vem ska behålla jobbet om företaget går dåligt?

Vissa symptom visar hur bra man kontrollerar sitt jobb.

10 tecken på att du inte har kontroll över ditt arbete

 • Blir lätt trött eller utmattad
 • Arbetsområdet är rörigt och oorganiserat
 • Arbetet är inte intressant
 • Blir lätt stressad
 • Behöver ständig hjälp
 • Ser ingen väg till förbättring
 • Blir lätt förvirrad av andra under arbetet
 • Tänker ofta på att sluta
 • Blir utom sig i kritiska situationer
 • Kan inte tänka sig större produktivitet

10 tecken på att du har kontroll över ditt arbete

 • Är energisk och motiverad
 • Arbetsområdet är snyggt och organiserat
 • Arbetet är intressant och underhållande
 • Känner sig stimulerad, inte stressad
 • Övervakar effektivt sig själv
 • Tittar ständigt efter vägar till förbättring
 • Blir sällan förvirrad under arbetet
 • Tänker ofta på mer ansvar
 • Svarar förnuftigt på kritiska situationer
 • Har goda idéer mot ökad produktivitet

På en skala från 1 till 10, där 10 är full kontroll, hur bra kontrollerar du ditt jobb? Ditt privatliv? Dina ägodelar? Dina personliga vanor? Din framgång?

Rekommendationer

 1. Gör en lista på alla dina plikter, ansvarsområden och områden i ditt liv.
 2. Uppskatta din kontroll på varje punkt på listan på en skala från 1 till 10
 3. Arbeta ut en plan att ta lite mer kontroll på varje punkt på listan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *