Svartsjuk?


Ingen tycker om att vara svartsjuk. Man är rädd att man kanske blir ersatt eller man kan förlora ett förhållande. Man känner sig osäker.

Det är också svårt att ha ett förhållande med en svartsjuk person. Den svartsjuka personen gör vad som helst för att vara säker på att man fortfarande tycker om honom eller henne. Svartsjuka gör personen osympatisk, till och med motbjudande.

Svartsjuka skapar ängslan, vrede, ensamhet, hat och fruktan. Svartsjuka personer tänker inte klart. De kan även agera lite vansinnigt.

Vad är orsaken till svartsjuka

”Svartsjuka är den största faktorn när det gäller att bryta sönder äktenskap. Svartsjuka orsakas av osäkerheten hos den svartsjuka personen, och svartsjukan kan eller kan inte ha grund. Denna person är rädd för dolda kommunikationslinjer och kommer att göra vad som helst för att försöka avslöja dem.”
– L. Ron Hubbard

När du är svartsjuk, bekymrar du dig över att det finns en kommunikation med din partner eller älskare, som är dold för dig. Mysteriet orsakar smärtan.

Vänskaps- och affärsförhållanden kan också inkludera svartsjuka. Du oroar dig över att din bästa vän har en bättre vänskap med någon annan och döljer detta för dig. Du är bekymrad över att din bästa kund arbetar med någon annan, som kunde ersätta dig.

Dolda kommunikationslinjer eller mysterier får dig att tänka på frågor som: ”Kommer hon att finna någon hon tycker bättre om än mig? Har han en affär? Hittar han/hon någon som är bättre än jag?”

Mysteriet får dig att förutsätta det värsta. ”Han blir kanske kär i sin söta receptionist och lämnar mig. Min favoritförsäljare äter kanske lunch med sin gamla chef, därför att hon vill arbeta för honom och inte för mig. Varför ringde han inte mig? Tycker han bättre om någon annan än om mig?”

Hur man får svartsjuka att försvinna

”Kommunikation är den äktenskapliga framgångens rot från vilken ett starkt förbund kan växa, och icke-kommunikation är den klippa på vilken skeppet kommer att slå sönder sin köl.”
– L. Ron Hubbard

Om du är svartsjuk, behöver du kommunicera. Du måste sluta att förutsätta det värsta och börja ställa frågor. Kommunicera dina känslor så att du kan arbeta ut lösningar.

Stig säger till sin hustru: ”Jag vill inte känna denna svartsjuka. Jag vill bli av med den genom att ställa en fråga till dig. Är du kär i Olle?”

Hans hustru säger: ”Nej, bevare mig väl! Olle ville bara ha hjälp med sin son. Jag är tokig i dig!”

Pang! Den dolda kommunikationen är avslöjad. Mysteriet är löst. Stig känner sig mycket bättre.

Om Stig inte kommunicerar, gör hans hustrus kommunikation med Olle honom svartsjuk, rädd och arg. Deras äktenskap blir lidande.

Ulla säger till sin chef: ”Intervjuar du personer för att omplacera mig?” Chefen säger: ”Nej, jag trodde du skulle gilla en assistent.” Eller chefen kanske säger: ”Ja, jag tror inte det här jobbet är rätt för dig.” I båda fallen är kommunikationen avslöjad så att Ulla kan hantera den.

Om någon är svartsjuk på dig, kan du hjälpa denna person genom att göra dina kommunikationer öppna och tillgängliga. ”Skulle du vilja läsa det här brevet från Britta? Kan du träffa Erik och hjälpa honom med hans son? Vill du äta lunch med oss?”

  1. Är du svartsjuk på någon? Vilken kommunikation är dold för dig?
  2. Är någon svartsjuk på dig? Vilken kommunikation kunde vara dold för honom eller henne?

Lägg till kommunikation i båda fallen och se hur svartsjukan försvinner!


Ett svar på “Svartsjuk?”

  1. Hej .
    svartsjuk ! Personerna som är svartsjuka hade haft brist på kärleken under sin barndom och detta varierar bland folk och kön !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *