Rädsla


Framgång är lätt, om ingenting skrämmer dig. Du känner dig aldrig tveksam, blyg eller nervös. Du agerar.

Men när du inte agerar, är det förmodligen på grund av rädsla.

Rädsla är oförmågan att modigt möta någon eller någonting. Man föredrar att undvika det. När man inte kan möta ett problem, verkar det vara komplicerat eller stressande.

Du har till exempel problem med pengar, om du inte kan tala med människor om pengar. Varje gång du behöver be om pengar eller förhandla om ekonomi, blir du som förlamad. Resultatet blir att du tjänar mindre pengar.

Om du är anställd men inte kan kan möta personalkonflikter, sjunker produktionsstatistikerna. Arbete blir allvarligt. Eftersom ingen löser personalproblemen, fortsätter de, medan ditt företag blir lidande.

En vanlig orsak orsak till äktenskapsproblem är att undvika samtalsämne med sin partner. Dina rädslor blockerar din kommunikation. Att gömma, undanhålla eller undertrycka känslor och tankar från din partner är ett jättekliv mot skilsmässa.

I en bok kallad Vetenskapen om Överlevnad förklarar L. Ron Hubbard att rädslor är liksom skuggor. Om du sträcker dig ut och agerar trots dina rädslor, kommer du att upptäcka hur tunna och svaga rädslorna verkligen är!

För att illustrera detta skrev han:

”Infödingarna vid Tanganyikasjön har ett mycket intressant sätt att fånga fisk. Där vid ekvatorn skiner solen rakt ner genom det klara vattnet. Infödingarna tar träpinnar och binder dem längs ett långt rep. De sträcker detta rep mellan två kanoter och börjar sida vid sida paddla mot det grunda vattnet. När de har nått dit, har en större samling fiskar hopats och trängts upp på klipporna och på stranden. Träpinnarna på repet bildar skuggor, som går hela vägen ner till sjöbottnen och fiskarna, som ser dessa skuggor närma sig och de tydligt solida stolpar de bildar i vattnet, simmar skräckslagna bort från dem och blir därför fångade”.
– L. Ron Hubbard

Fyra sätt att kasta ljus över dina skuggor

 1. En effektiv metod är övning eller rollspel. Du fastslår en situation som gör dig rädd. Du låtsas möta situationen i en rollspelsövning. Övningen får dig att upptäcka vilka delar av problemet som verkligen är problem och vilka som helt enkelt är skuggor.

  Du behöver till exempel be din chef om löneökning. Innan du talar med honom, övar du samtalet med din vän. Du arbetar med några detaljer, ändrar din taktik och får fram din bästa möjliga presentation. Eftersom du är förberedd för mötet, är du inte lika nervös.

 2. En annan metod för att minska rädsla är att steg för steg närma sig problemet. Man skär problemet i mindre bitar. Man hanterar de små delarna framgångsrikt och uppnår på så sätt en total lösning.

  Du måste till exempel fylla i ett formulär på tio sidor. I stället för att försöka göra det hela på en dag beslutar du att bara fylla i den första sidan och sedan sluta.

  En sida är mycket lättare än tio sidor! Nästa dag beslutar du att ta itu med sidorna två och tre.

  Du fortsätter på detta sätt och innan du vet ordet av, har du fullbordat formuläret. Du har besegrat din rädsla.

 3. Att tala om rädslan kan minska effekten av rädslan. När du öppet har diskuterat den med någon som lyssnar, känns problemet ofta mindre svårt.

  Du är till exempel rädd för att resa med flygplan. Din partner ställer upp på att lyssna på dig och du låter orden flöda. Du beskriver allting som skrämmer dig angående flygning. Efter en stund beslutar du att du kan flyga.

  L. Ron Hubbard upptäckte att kommunikation och lyssnande är en kraftfull terapiform, när det görs korrekt. Han tillbringade åratal med att utveckla ett helt system, som guidar din kommunikation i en rådgivande session. Som ett resultat kan du fullständigt ta bort dina rädslor.
  För mer information klicka på länken vid slutet av denna artikel.

 4. Att blunda och hoppa in är i många fall det bästa sättet att handskas med en rädsla. Du möter modigt rädslan utan hänsyn till dina känslor och emotioner. Du kunde bli nervös eller till och med skräckslagen, men när du en gång tar språnget, upptäcker du att de stora monstren bara är skuggor.

Att modigt möta en rädsla kan vara tufft, men belöningen är enorm.

Att lyckas trots en rädsla betyder att du har gjort någonting du inte förut kunde göra. Och detta är en verklig framgång!


Ett svar på “Rädsla”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *