Orsak eller effekt: Valet är ditt


Varje aspekt av ditt liv tillhör två kategorier: saker som du är orsak över och saker som du är effekt av.

Du kan vara orsak över ditt arbete, dina förhållanden, vanor, pengar och framtid . . . eller så kan du vara effekt av dessa saker.

När du är effekt av någonting, upprör det dig. Det ger dig problem. Du tycker inte om att tala om det.

En bilmekaniker kunde till exempel vara mycket bra på att fixa radiatorer men inte så värst bra på bromssystem. Han ser fram emot radiatorjobb. Han känner till varje typ av radiator som finns och kan snabbt fixa eller byta ut dem.Kunder kommer aldrig tillbaka med radiator problem. Han är orsak över radiatorer.

Men varje gång han får ett bromsjobb blir han långsam. Han kan inte hitta de rätta delarna, kan inte få delarna att passa och slår sönder sina fingrar. Han är effekt av bromsar.

Ett annat exempel: En viss kille är blyg och kan inte tala med kvinnor, eftersom han är effekt av kvinnor. Han kan tillbringa hela dagen med att tänka på dem men rodnar och tittar ner var gång en kvinna talar till honom. När han en gång lär sig kommunikationsteknik och hur man får kvinnor att trivas, börjar han bli mer orsak.

Om du äger eller leder ett företag, övervakar du hundratals uppgifter. Du är orsak över en uppgift om du kan utföra den professionellt. Du är orsak om du kan träna andra på den uppgiften och lätt förbättra deras prestation. Du är orsak om du tycker om arbetsuppgifterna.

Dina största problem är de saker i ditt företag som sätter dig i effekt. Du är effekt av en uppgift om du undviker den, ignorerar den eller låtsas att den är oviktig. Du är effekt av en uppgift om du förlitar dig på att andra ska hantera den åt dig.

De anställda, som är orsak över sitt arbete eller sin position, är de som får högst lön, får mest befordran och visar störst glädje. De anställda, som är effekt av sina positioner, är de som hatar sina jobb, aldrig får bonus eller blir avskedade.

Samma princip gäller för vilket som helst område i livet. Om du känner dig stressad av skatter, juridiska problem, förhållanden, hushållning, finanser, målsättning, barn, din hälsa eller någonting annat i ditt liv, är du effekt av dessa saker. Det är dessa saker som håller dig nere och stoppar din framgång.

Du lyckas när du är orsak

L. Ron Hubbard tänkte ut ett enkelt sätt att bli mer orsak över ett jobb (en post).

”Skriva ner varenda sak där man känner att man inte är orsak över sin post.

Sedan . . . titta på sakerna, den ena efter den andra, där man kan vara orsak.

Ens syn på detta blir större och större.

Och man uppnår orsak över sin post.

Försök det.” – L. Ron Hubbard

Sju steg att bli mer orsak

 1. Välj ett område av ditt liv som du vill bli orsak över.

  Du vill till exempel vara en bättre arbetare och tjäna mer pengar, men du har aldrig haft kvar ett jobb i mer än två månader.

 2. Skriv ner varje sak i det området som du känner att du inte är orsak över.

  Du skriver ner tio saker på ditt jobb som du inte är orsak över. Du vet till exempel inte hur du ska använda din dator, du kan inte komma i tid, du tycker inte om din chef, din stol är mycket obekväm och sex saker till.

 3. Välj ut en sak som du kan vara orsak över. Skriv ner vad du kan göra för att bli orsak över den.

  Du beslutar att du kan vara orsak över din stol. Du kan skaffa en kudde för att göra stolen mer bekväm.

 4. Upprepa med de andra sakerna på din lista som du känner du kan vara orsak över.

  Du kan till exempel också besluta att du kan få dig själv att komma i tid, om du ger det en högre prioritet.

 5. Skriv en plan för att bli orsak över dessa saker på din lista.
 6. Gör planen
 7. Fortsätt med denna övning tills du är framgångsrik i detta område av livet.

  Exempel: Din kudde gör din stol mycket bekvämare. Du kommer i tid till arbetet fem dagar i sträck, eftersom du prioriterade det. Du känner dig bättre angående ditt jobb och beslutar be din chef om att få datorträning på kvällarna.

  Din chef märker att du visar mer initiativ. Du lär dig att använda datorn som ett proffs. Du tjänar din första bonus . . . .

När du är orsak känner du dig stabil, självsäker, lugn och kraftfull. Du gör säkra framsteg mot dina mål.

Ta några minuter och försök detta tillvägagångssätt i dag!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *