Öka din framgång genom att tacka människor


”Uppskattning och bekräftelse är ofta mycket värdefullare än materiella belöningar och arbetas vanligtvis hårdare på än bara betalning.”
– L. Ron Hubbard

I en gallupundersökning av 2000 arbetare sa 69%, att beröm och erkännande från deras chefer är mer motiverande än pengar. Fyra av fem arbetare sa, att erkännande eller beröm motiverar dem att göra ett bättre jobb. Trots detta känner de flesta arbetare, att de inte erkänns och inte heller beröms på rätt sätt.

Studier av USA:s armé visar, att soldater förbättrade sin prestationsförmåga med 90% när de berömdes och med 30% när de kritiserades. Men officerare i USA:s armé föredrar fortfarande att kritisera och berömmer sällan någon.

Denna princip visade sitt värde en gång med ett misslyckat företag, som inte kunde betala sina anställda. I stället för att friställa anställda eller låna pengar för att täcka lönelistan använde den nye ägaren uppskattning och bekräftelse som ”lön.”

Varenda medarbetare stannade kvar i nästan två månader utan ekonomisk lön. Gruppens moral var enorm. Verksamheten blev lönsam och medarbetarna belönades med pengar.

Att tacka anställda är en effektiv ledningsteknik. Varje ledare och direktör måste känna till hur man visar uppskattning av de anställda som förtjänar det. Bra bekräftelser uppmuntrar bättre uppförande och ökad produktion.

Arbetare kan öka sin framgång genom att på rätt sätt tacka sina chefer och medarbetare. Det går bättre för dig, om det går bättre för din ledare och lagkamrater. Framgångsrika sports-lagkamrater uppmuntrar till exempel ständigt varandra, ju högre desto bättre. Entusiasm smittar av sig.

Att tacka människor i sin familj eller sina vänner kan också skapa intressanta resultat.

Du kan tacka människor på olika sätt.

Åtta sätt att tacka människor

  1. Tacka personen verbalt och direkt. Stoppa personen, se honom/henne i ögonen och få hans/hennes fulla uppmärksamhet. ”Tack för att du fick ordning på de där registren.”
  2. Förklara varför du uppskattar vad personen gjorde. Var specifik. ”Jag tyckte om att du använde färgade mappar för att göra det lättare för oss att hitta.” ”Jag är förvånad över hur du fick lille Bill att lugna ner sig och städa sitt rum.” ”Ända sedan du förbättrade min dator får jag gjort mitt arbete mycket snabbare!”
  3. Utöka din komplimang. ”Det sätt du organiserar allting på gör det verkligen trevligt att arbeta med dig.” ”Ända sedan du kom hem klarar sig alla i familjen bättre.” ”Jag kommer att få löneförhöjning, om du hjälper mig med min dator i framtiden!”
  4. Ge indirekt beröm. Beröm till exempel en person inför en annan person. ”Bob gjorde verkligen ett bra jobb med att fixa min bil!” ”Du förstår, Mary är en av de bästa vänner jag någonsin haft.” ”Jag tycker vår chef är en fantastisk ledare.”
  5. Försvara personen. ”Du sa att Chris inte är någon vidare perfektionist, men ingen kan organisera saker som hon.” ”Om en av oss var chef, skulle vi också behöva vara tuffa.” ”Du skulle kanske säga detta direkt till henne och inte bakom hennes rygg.”
  6. Be om personens hjälp, åsikter och idéer. Att be om råd visar att du uppskattar personens intelligens. ”Var är det bästa stället att äta lunch?” ”Skulle du kunna ge mig dina idéer angående parkeringsproblemet?” ”Har du några idéer om hur jag kan tjäna mer pengar här?”
  7. Beröm deras prestation. Bli lycklig, till och med entusiastisk angående personens resultat. ”Den här middagen är verkligen fantastisk!” ”Den där fiskdammen har aldrig sett renare ut!” ”Fru Jones var mycket lycklig efter ditt möte med henne.”
  8. Fysisk kontakt. Handskakningar, klappar på axeln och även kramar kan kommunicera din uppskattning snabbt och effektivt.

Gör ett försök med det och tacka någon idag!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *