Ledarskap för att hjälpa


Efter att ha arbetat i fem år som bilförsäljare blev Anders utnämnd till försäljningschef. Under sin första vecka som chef beslöt han att visa alla vem som var chef.

Anders smällde med piskan. Han höll ett möte och sa till de andra försäljarna: ”Jag vill ha tio bilar sålda i dag annars kommer någon att bli avskedad!”

Anders var energisk, krävande och arg. Försäljarna sprang runt, såg upptagna ut och undvek Anders. Alla försökte tvinga kunder att köpa bilar, men bilförsäljningen sjönk.

Anders skällde ännu högre. ”Ni kan inte sälja bilar genom att pressa kunder, era idioter! Gå nu ut och sälj de där dumma bilarna!”

Efter en månad slutar hans två bästa försäljare. Försäljningen sjunker ännu mer. Ägaren till bilfirman sa: ”Anders, om du inte kan vända försäljningen uppåt, är jag rädd att jag måste skaffa en annan försäljningschef.”

Anders sa: ”Jag kan inte tro detta! Vad gör jag för fel?”

Fem dåliga attityder för ledarskap

Liksom många nya chefer kunde Anders inte riktigt förstå sin roll som ledare. Han och många andra chefer har dessa felaktiga idéer angående att bestämma över människor:

  1. ”Eftersom jag är chef är det bäst att du respekterar mig….annars!”
  2. Människor är lata och därför måste jag tvinga dem att arbeta.
  3. Jag är överlägsen alla här. Därför kan jag göra vad jag vill!
  4. ”Om du arbetar under mig, måste du krypa för mig.”
  5. ”Om du inte gillar det sätt jag kör saker på, kan du ge dig av.”

På grund av dessa attityder sålde Anders försäljare mindre antal bilar och såg sig om efter andra jobb. Om Anders inte förändrade sin attityd, måste han också snart söka ett nytt jobb.

Precis i tid lärde sig Anders nedanstående viktiga faktum angående ledarskap.

En nyckel till framgångsrikt ledarskap

”Jag tror att leda är att tjäna och endast ger en rätten att ge service.”
– L. Ron Hubbard

Efter att ha lärt sig denna viktiga attityd för ledarskap, sa Anders: ”Vad? Jag förmodas betjäna andra? Så löjligt!” Men sedan tänkte han igenom det. Det gick upp ett ljus för honom.

”Om jag betjänar mina anställda genom att träna dem angående försäljning av dessa bilar, kommer de att veta hur man säljer bättre.”

”Om jag betjänar mina anställda med vänlighet och artighet, ska de förmodligen börja ge bättre service till kunderna.”

”Om jag är här för att betjäna min avdelning, ska jag hjälpa dem att sälja, inte tvinga dem.”

En ny dag

Nästa morgon tog Anders med sig en ask chokladkakor till sina anställda och sa: ”I dag är en ny dag! Detta kan komma som en chock för några av er, men jag har insett att jag har varit en dålig chef. Jag vill försöka hjälpa er i stället för att skälla på er.”

Sedan betjänade Anders sina försäljare genom att ge dem försäljningstips. ”Gör varje kund en tjänst. Lär er så mycket ni kan om deras behov. Erbjud ert bästa råd. Var vänliga och hjälpsamma.”

Han frågade: ”Hur kan jag hjälpa er alla att sälja en bil i dag?” Försäljarna hade några idéer: ” Fyll bensintankarna så att vi inte behöver tanka under provkörningar. Låt oss ge ut några fler broschyrer. Ge en chokladkaka till varje kund.”

Anders sa: ”Inga problem! Jag ska ge er bensin, broschyrer och kakor. Någonting mer jag kan göra för er?”

Försäljarna var förbluffade men lyckliga.

Under dagen hjälpte han sina försäljare att ge kunderna service utan press.

”Vill hon diskutera det med sin far först? Det är nog en bra idé. Bjud in honom till ett möte med oss.”

”Vill han testköra tio bilar innan han bestämmer sig? Inga problem.”

”Kan jag hämta något till er att dricka?”

Anders fortsatte med sin nya service-attityd. Han tänkte ut nya sätt att ge service till sina försäljare, sin chef och kunderna. Kunder kände för att köpa lyxbilar på grund av den utmärkta servicen.

Försäljarna njöt av sitt arbete. Anders hade mer roligt med mindre stress. Bilförsäljningen ökade till rekordnivå.

Service, inte slaveri

Anders hade ett litet bekymmer: ”Kommer mitt folk att utnyttja mig eller köra över mig, om jag ger dem service?”

När en försäljare försökte kommendera honom, upptäckte Anders snart att detta inte var ett problem.

Försäljaren sa: ”Anders, jag behöver ha några timmar ledigt för att köra några ärenden till min fru. Och jag behöver låna övningsbilen. Är det okay?”

Anders sa: ”Nej! Du kan inte ta några timmar ledigt förrän jag ser att du säljer en bil i dag. Hur kan jag hjälpa dig att göra ditt jobb?”

Rekommendationer

Även om du inte officiellt är chef, är du en ledare. Människor följer ditt exempel, lär sig av dig, frågar efter din åsikt, gör vad du gör och så vidare. Det är viktigt för din framgång att du ständigt förbättrar din skicklighet som ledare.

  1. Gör en lista på alla du leder på ett eller annat sätt: kunder, anställda, medarbetare, familj, vänner, kollegor och även din chef.
  2. Skriv ner ett eller flera sätt du kan ge bättre service till varje person den här veckan.
  3. Ge denna service till var och en du arbetar med under veckan.

Observera resultatet. Se hur människor reagerar. Lägg märke till hur du mår.

Om du fortsätter med en service-attityd, kommer din position att förbättras, din lön ska öka och dem du leder kommer att bli mer framgångsrika.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *