Krig, fiender och politik


Din granne tycker om att ställa till med partyn. Varje lördagskväll är hans stereo i full gång och gatan är full av bilar. Vad gör du?

Förmodligen agerar du logiskt och löser det. Du skulle kunna tala med personen, rapportera problemet till polisen eller gå på bio.

Dock skulle du förmodligen inte gå och skjuta din granne.

Men om du känner att ditt företag hotas av ett annat företag? Låt oss säga att du äger en restaurant och märker att du får mindre beställningar och att din inkomst går ner. Du upptäcker att den nya restaurangen längre ner på gatan tar dina kunder.

Arbetar du på din meny? Förbättar din service? Annonserar? Ingår partnerskap med den andre restaurangägaren? Njuter av tävlings-
utmaningen? Säljer din restaurang?

Förmodligen någonting sådant. Men skulle du kasta en bomb in i den andra
restaurangen? Döda dess anställda? Varför inte? Trots allt hotar de ditt liv och skadar ditt företag.

Kanske skulle du vilja anfalla mördaren, om någon dödade din vän eller en familjemedlem. Men förr eller senare skulle du inse, att blod på dina egna händer inte var någon lösning. Att döda människor kan orsaka en livslång
depression,något som varje krigsveteran kan berätta för dig.

Så varför börjar någon ett krig? Vad skulle vara en bättre lösning?

Utan att bli invecklad i politik har L. Ron Hubbard alltid tagit ställning mot krig.
Fastän han var dekorerad sjöofficer i andra världskriget, gick han inte med på att krig löste någonting.

1950 skrev han i sin berömda bok Dianetik:Hur tanken påverkar kroppen:

”Det finns inget nationellt problem idag som inte kan lösas med enbart förnuftets hjälp.”

”Bonden i Iowa har inget otalt med butiksinnehavaren i Stalingrad.
De som säger att så är fallet ljuger.”

”Hur mycket kan människan erövra? Hon förlorar om hon erövrar människan.
Hon vinner om hon erövrar sin egen fruktan och sedan erövrar stjärnorna.”

”Angrip människans naturliga fiender. Angrip dem skickligt, så kommer människans krig med människan därefter inte att vara ett problem.
Detta är förnuft.”

I en annan bok kallad ”Allt om radioaktiv strålning” skriver L. Ron Hubbard:

”Människan har en galenskap och denna galenskap kallas krig. Den där galenskapen har verkligen inte någonting att göra med politik.”

”Sanningen är mycket enkel. En regering blir bekymrad över sin förmåga att kontrollera sin befolkning och sina grannar och tillgriper krig som ett medel att framtvinga lydnad i hemlandet såväl som utomlands.”

”I verkligheten orsakar regeringens svaghet och osäkerhet krig. Om en regering var mycket stark och kände sig mycket säker, skulle den använda de mest fridfulla, lugna metoderna för att *ge varande och få samarbete med sina potentiella fiender. Den skulle inte utkämpa ett krig.
Man finner inte en utbildad, säker man som strider mot sina grannar. Nej, den person som bekämpar sina grannar är en mycker osäker och inte alls sinnesfrisk människa.”

(*Ge varande: Att tillåta andra att vara som de är.)

Tre förslag

1. Tala om att besegra våra vanliga fiender i stället för att gå in i politiska argument eller attackera människor. Välj en fiende till mänskligheten såsom svält, torka, sinnessjukdom, drogmissbruk, hat, analfabetism, sjukdom, brott och så vidare.
Någon säger till exempel: ”Tror du inte att (politiker/ politiskt parti) kommer att
fördärva våra liv?”
Du säger: ”Det vet jag ingenting om, men jag tycker verkligen att vi behöver hjälpa lärarna i våra grundskolor, eftersom de flesta av deras barn inte ens kan läsa!”

2. Varje gång du vill attackera eller skada någon, arbeta på dina egna svagheter och osäkerhet. Hitta konstruktiva sätt att göra dig själv mer kraftfull. Till exempel: Få mer träning, tag emot råd eller arbeta mycket hårdare på att vinna tävlingen i stället för att försöka förstöra en av dina medtävlare.

3. Ge dina fiender varande lugnt och stilla. Använd din styrka och intelligens för att erhålla deras samarbete.
Din ex-maka tillbringar till exempel timmar varje vecka med att tala om för människor vilken rutten person du är. Du ger din ex-maka varande i stället för att attackera. Du beslutar att det är okay för henne att vara vad hon än vill vara. Sedan skriver du ett intelligent brev och ber din ex-maka om ett möte för att arbeta på ett vänligare förhållande, där ingen blir sårad. Du fortsätter tills du vinner din ex-makas samarbete.

Föreslå samma sak till andra. En vän säger till exempel: ”Jag skulle kunna strypa min granne. Han förstör min sömn, eftersom hans hund inte vill sluta skälla. I går kväll började jag kasta sten, men det gjorde det värre.”
Du säger: ”Varför skickar du inte ett vänligt brev och ber din granne tysta ner sin hund?”


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *