Kraften hos enkla lösningar


Före 1859 dog tusentals barn och vuxna över hela världen av att dricka mjölk. Sjukdomar, såsom tuberkulos, difteri, polio och scharlakansfeber, tycktes dyka upp från ingenstans. I amerikanska städer var barndödligheten 50%.

Ingen insåg att sjukdomarna kom från mjölk, eftersom mjölk producerades under orenliga förhållanden. Desperata och värdelösa botemedel spreds runtom i världen. Till exempel att mässa, andas genom kläderna på någon som hade dött, att dricka drycker av opium eller silver, att flytta till bergen och så vidare.

Men sedan upptäckte Louis Pasteur, en fransk kemist, ett enkelt botemedel för problemet. Att upphetta mjölken till temperatur nära vattnets kokpunkt i 15 sekunder för att döda bakterierna som orsakade sjukdomarna, och sedan snabbt kyla ner mjölken så att den inte blir förstörd. Pastörisering hindrade människor från att dö av sjukdomarna i mjölk.

Kanske kan de mest komplicerade problemen i världen lösas med den här idén:

”Ju värre tillstånd desto lättare botemedel krävs.” – L. Ron Hubbard

Du känner dig till exempel deprimerad och överväger dramatiska lösningar. ”Jag känner mig så dålig. Kanske skulle jag bara stanna i sängen för alltid. Kanske jag behöver mer vodka. Självmord skulle kanske lösa det.” Men om du använder ett lätt botemedel såsom att ge dig själv en läcker måltid eller lyssna till din favoritmusik, känner du dig bättre.

Ett annat exempel: Man ger barn, som är energiska, inte uppmärksamma eller svåra att kontrollera, kraftfulla psykiatriska droger för att lugna ner dem. Verkligen inte ett lätt botemedel! Men när smarta lärare eller läkare checkar, om barnet faktiskt är högt begåvat men uttråkat, löses ofta situationen. De ger helt enkelt barnet skolarbete, som är mer intressant eller mer utmanande for barnet. Ett lätt botemedel förhindrar en livstid med ordination av droger.

Många av världens mest framgångsrika människor hade en blygsam början. Ingen av dem använde desperata lösningar, såsom komplicerade låneavtal, regeringsprogram eller investeringar på aktiemarknaden. I stället startade deras steg mot toppen med enkla lösningar.

Apple började till exempel i ett enkelt garage. Amazon.com startade också i ett garage med den enkla idén att sälja böcker på nätet. Microsoft började med ett enkelt program för kontroll av datordisketter. Wal-Marts framgång började med den enkla strategin att alltid ta lite mindre betalt än alla andra butiker i stan.

Fem sätt att använda lätta lösningar för dåliga tillstånd

 1. Du kommer in i ett stort gräl med din partner. Du överväger dina alternativ: ignorera honom eller henne under några veckor, fortsätta gräla med mer kraft än någonsin, hyra en äktenskapsrådgivare för att döma i striden.

  Sedan tänker du: ”Vilken är den lättaste lösning jag kan använda?” Du hittar en lätt lösning. Du ber om förlåtelse. Allt blir bra.

 2. Du har inte tillräckligt med tid. Du har fullt upp att göra och blir efter. Det tycks som du inte kan få saker gjorda. Du överväger att skrika och kasta saker eller bara ge upp.

  Men sedan tänker du på lätta lösningar och får en ljus idé. ”Jag ska notera tiden för att se vad jag lägger mest tid på.” Du upptäcker att tre personer slösar dussintals av dina timmar varje vecka. Du avlägsnar dem vänligt från ditt liv och plötsligt har du tillräckligt med tid att göra vad du vill göra.

 3. Din chef är arg på dig , men du vet inte varför. Ditt arbete har inte blivit sämre, du kommer i tid och du har inte orsakat några problem. Du överväger att bli arg på din chef eller få dina medarbetare att hata honom.

  I stället tänker du på en enkel lösning. Du frågar din chef: ”Är du arg på mig?” Han säger: ”Nej, ursäkta att jag snäste åt dig. Min förbaskade bil vill inte starta.” Du känner dig lättad.

 4. Du drunknar i skulder. Du gjorde alltför många ekonomiska avtal och kan nu inte betala tillbaka allting du kommit överens om. Du överväger att råna en bank, gömma dig eller förstöra ditt kreditrykte med konkurs.

  Du frågar dig själv: ”Vilken är den lättaste lösning jag kan använda för att lösa mina problem med pengar?” Du inser: ”Jag behöver bara fokusera på att hela tiden tjäna mer pengar.” Eller ” Jag behöver bara sälja några saker.” Eller ”Från och med nu ska jag under resten av livet spendera mindre än jag tjänar.”

 5. Du är frustrerad och förvirrad över en regeringsbestämmelse angående ditt företag. Du överväger att hyra en dyr advokat, muta en politiker eller gå under jorden för att undvika regeln.

  Men sedan minns du en enkel lösning och tar fram din ordbok. Du läser noggrant bestämmelsen och slår upp varje ord du inte förstår. Plötsligt förstår du bestämmelsen och inser att du redan uppfyllt den.

Rekommendation

Närhelst du känner dig frustrerad av ett tillstånd som blir värre och värre, titta inte efter desperata, tunge eller komplicerade lösningar. Fråga dig i stället frågor som dessa:

 1. Vilken lätt lösning kan jag använda för detta dåliga tillstånd?
 2. Vilken lösning är enklast och tydligast?
 3. Hur kan jag lösa detta med minsta möjliga tid, arbete eller pengar?
 4. Vilken lösning skulle få mig att skratta, om den fungerade?
 5. Vilket är det lättaste sättet att hantera det här problemet?

Du skulle kunna bli angenämt överraskad över att upptäcka att dina värsta tillstånd kan lösas med de lättaste lösningarna.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *