Ingen rädsla


Vilka mål skulle du sätta upp, om du inte var rädd för någonting?

Rädsla stoppar framgång. Till exempel en man, som vill gifta sig men är rädd för kvinnor, kommer förmodligen inte att gifta sig. Hans rädsla stoppar honom från att nå sitt mål.

Om du vill driva ett företag, kommer du att misslyckas, om du är rädd för att fatta stora beslut. Om du vill bli läkare, kan du inte vara rädd för sjuka människor. Om du vill lyckas som idrottsman, får du inte vara rädd för hård, smärtsam träning.

Rädsla för någonting kan förstöra din framgång: Rädsla för att bli avvisad, rädsla för att bli utesluten, rädsla för pappersarbete, rädsla för att tala till grupper, rädsla för vrede, rädsla för att tala sanning, rädsla för att be om pengar, rädsla för ansvar, rädsla för att bli attackerad, rädsla för att se dum ut, rädsla för smärta, rädsla för att förarga någon och så vidare.

Vad skulle du kunna uträtta, om det inte fanns någon rädsla i ditt liv?

Det enda sättet att ta bort en rädsla är att stå ansikte mot ansikte med rädslan.

”Definition: Rädsla är ett tillstånd av att inte förnimma, inte vara medveten om. Rädsla är en motvilja mot att konfrontera.”
– L. Ron Hubbard

När någonting skrämmer dig, kan du inte förnimma det särskilt bra. Din medvetenhet är försvagad. Du tittar inte på det.

För att få en rädsla att försvinna måste du stå ansikte mot ansikte med den, konfrontera den, uppleva den, förnimma den och se den i ögonen. Rädslan finns kvar, ända tills du gör detta.

Om du låter en rädsla kontrollera dig, kommer du att undvika den, ignorera den, ändra den eller springa i väg från den.

Bob är till exempel förskräckt över att hans son är homosexuell. Bobs vän kommer fram till honom och säger: ”Bob, jag har hört att din son är gay. Är det sant?”

Bob har fem alternativ:

Undvika det: ”Min son? Å, han har flyttat till New York.”

Ignorera det: ”Hur står det till med dina barn?”

Ändra det: ”Nej, han bara klär sig väl.”

Springa i väg från det: ”Oj då! Vad klockan är mycket! Jag måste rusa. Hej då!”

Konfrontera det: ”Ja, min son är gay.”

Endast det sista alternativet får Bobs rädsla att försvinna. Det gör Bob lyckligare än de andra alternativen. Han kan också bli mer framgångsrik som fader.

Vad skrämmer dig? Vilken av dessa fem alternativ använder du för att hantera det?

Rädd för att förarga

Nancy är rädd för att förarga människor. På grund av sin rädsla kan hon inte nå sitt mål att vara chef. Hon är i stället fast i ett tråkigt, lågavlönat maskinskrivningsjobb på en dator.

Ibland ignorerar Nancy konflikter. En arbetare i nästa bås spelar till exempel hög musik. Nancy skaffar öronproppar.

Ibland förändrar Nancy problemet. Nancy kommer till exempel tillbaka till sitt skrivbord och ser att en arbetskamrat tittar i hennes lådor. Arbetskamraten säger: ”Jag söker efter en penna.” Senare märker Nancy att tjugo dollar saknas. Hon ändrar vad hon vet har hänt och säger: ”Jag måste ha lämnat kontanterna hemma.”

Så beslutar Nancy att hon ska förändra sitt liv och konfrontera sina rädslor. Hon går över till nästa bås, tittar direkt på arbetaren och säger: ”Var snäll och skruva ner ljudet.” Arbetaren blir förbluffad och stänger av radion. Sedan går Nancy till den andra medarbetaren och säger: ”Jag saknar tjugo dollar som fanns i min låda innan du sökte igenom den. Har du pengarna? ”Medarbetaren säger: ”Ja, jag tänkte fråga om jag kunde få låna dem.” Nancy säger: ”Tyvärr behöver jag dem i dag.” Och hon får tillbaka sina tjugo dollar.

Nancy mår utmärkt! Hon beslutar sig för att gå och konfrontera sin chef och be om den träning i företagsledning hon alltid önskat.

Du kan göra likadant med vilken som helst av dina egna rädslor. Du kunde tro att konfrontera en rädsla kommer att göra situationen värre. Du kunde tro att konfrontera rädslan till och med skulle kunna döda dig.

Men är det verkligen ett liv – att leva som en ynkrygg?

Förslag

Skriv ner en av dina rädslor. Gå och försök konfrontera den. Fortsätt tills du fullständigt konfronterar den.

Varje gång du konfronterar en rädsla, blir det lättare. Om du fortsätter att konfrontera källan till rädslan, försvinner slutligen känslan.

När du ser rädslan rakt i ansiktet, vinner du styrka, mod och självförtroende.

Om du konfronterar dina rädslor, hjälper det dig inte bara att lyckas, det gör dig lyckligare.

”För att vara lycklig måste man endast vara i stånd att konfrontera, det vill säga uppleva de saker som är.”
– L. Ron Hubbard


Ett svar på “Ingen rädsla”

  1. jag är livrädd att konfrontera mina problem, och dom är många, jag ser ingen utväg ur mina rädslor/fobier för sjukdomar,sjukhus,läkare.. :( lessen o rädd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *