Hur man ökar sin power bas


För att lyckas behöver du en power bas.

Vad är en power bas? Den kan omfatta pengar och ägodelar som du kontrollerar. Antalet personer som du har inflytande på. Grupper eller företag som du kontrollerar. Det antal personer som lyssnar på dig. Storleken på ditt spel.

Så hur får du mer power?

I de flesta fall måste du få din power från andra. Folk ger dig (eller ger dig inte) kontroll, trovärdighet, pengar, egendom, auktoritet, inflytande och så vidare. Hur du behandlar människor bestämmer ofta den mängd power du får.

Mr Green är till exempel direktör för ett framgångsrikt bokförlag i New York. Han tänker dra sig tillbaka och behöver rekommendera en ny direktör för styrelsen. Mr Greens två bästa chefer är Steve, som förestår tryckeriavdelningen och Melissa, som är chef för redigeringsavdelningen.

I åratal har Steve önskat att driva företaget. Han säger till sina medarbetare: ”En dag kommer jag att ta ledningen och då ska vi komma ut ur medeltidens mörker. Mr Green är en trevlig man och allt sådant, men han är gammal.”

Melissa är också intresserad av direktörsjobbet. Hon säger till sina medarbetare: ” Mr Green är en utomordentlig ledare. Han har lärt mig en hel del. Jag ska försöka vara som Mr Green om jag blir ledare.”

Steve tycker om att vara oense med Mr Green. ”Ni vill väl inte att jag ska vara en ja-sägare, eller hur Mr Green? Vi kan inte alltid göra saker på ert sätt. Jag har bättre ideér.” Melissa föredrar att stödja Mr Green. ”Säg mig vad ni vill ha gjort och jag ska ta hand om det åt er.”

Steve blir chockad när Mr Green rekommenderar Melissa till direktörsplatsen.

Dina källor till power

Vilka är dina källor till power? Vem är du beroende av för din framgång? Säkert din chef men också dina kunder, kollegor, rådgivare, ledare för dina grupper, inflytelserika vänner och andra.

Alla är beroende av andra för sin power. Chefer är beroende av sin personal. Fädrar är beroende av mödrar. Unga politiker är beroende såväl av äldre politiker som av väljare och finansiella bidragsgivare.

Vem är du beroende av? Vilka är de personer som kan hjälpa dig? Dessa är dina källor till power.

Undersök nu hur du behandlar dessa källor till power. Bygger du upp dem eller drar du ner dem? Gör du dem mer kraftfulla eller mindre kraftfulla? Ger du dem lättnad eller stress? Hur du behandlar dessa människor kan ha mer att göra med din framgång än du inser.

Att kämpa för power

”Driv alltid power i riktning mot någon vars power du är beroende av. Det kan vara mer pengar eller mer lättnad eller ett ilsket försvar mot en kritiker.” ”Om du arbetar på detta sätt och den power du är nära eller beroende av är en power, som åtminstone har en liten idé om att vara en sådan, och om du får andra att arbeta likadant, då expanderar och expanderar och expanderar power-faktorn. Och även du uppnår en större power-sfär än du skulle ha gjort om du hade arbetat ensam.”
– L.Ron Hubbard

Några filmskådespelare tycker att det är hårt att dela med sig av rampljuset. De tror att de kommer att ha framgång om de kritiserar andra. När de talar om en film-regissör säger de saker som: ” Han var den tuffaste regissör jag någonsin arbetat för” eller ”Hon och jag hade konstnärliga tvister.” Dessa skådespelare är ofta utan arbete.

När John Travolta marknadsförde sin film Pulp Fiction, tillbringade han sin mesta tid med att berömma och tacka författaren / regissören Quentin Tarantino. John lovordade Quentin under dussintals nationella televisionsintervjuer. Till vem flödade John power? Vad hände med Johns karriär? Den exploderade! Han blev en av de mest verksamma, högst betalda skådespelarna i historien.

Har du hört talas om assistenter, sekreterare och biträden som blir miljonärer? Dessa arbetare flödade power till sina chefer. När dessa chefer fick framgång, tog de hand om sina medarbetare. Eftersom de flesta chefer har en liten idé om hur det är att vara en powerkälla, ville de gärna dela sin framgång med dem som hjälpt dem att lyckas.

Anställda som biter den hand som föder dem söker snart efter arbete. Medarbetare som inte försvarar sina chefer, när deras chefer blir attackerade, kommer att se sin arbetsplats bli stressande och otrevlig. Chefer som inte gör någonting medan företagsägarna drabbas av finansiella problem, kan förlora sina bonusar och sin arbetstrygghet.

Om du däremot flödar power till dina powerkällor, gör du dem lyckligare och mer framgångsrika. Sedan har dessa powerkällor medel och en önskan att hjälpa dig. De kan ge dig befordringar, löneförhöjningar, friheter, ansvarsområden och möjligheter, som du inte skulle kunna få på annat sätt. De kan hjälpa dig att lyckas på fler sätt än någon annan du känner.

Tio förslag hur du flödar power till dina powerkällor

1. Gör ett bättre jobb åt din powerkälla än han eller hon förväntar sig.Överraska honom eller henne med snabba avslutningar, otrolig produktion och fantastiska resultat.

2. Stöd powerkällans idéer och önskemål närhelst det är möjligt.

3. När powerkällan erbjuder dig mer ansvar, hugg tag i det. Tveka inte eller
bekymra dig om lönen.

4. Ge dina powerkällor den information de behöver. Dölj dåliga nyheter som du är säker på att de inte behöver känna till. Om du måste tala med powerkällan angående ett problem, föreslå då också en lösning. Eller ännu bättre, lös problemet så att du kan vidarebefordra problemet och det faktum att det nu är löst.

5. Om du ser att din powerkälla gör ett misstag, försök då hjälpa honom eller henne. Lämna den information som han eller hon kan ha missat. Erbjud förslag och lösningar.

6. Missa aldrig en chans att ge ett bevis på ditt stöd. Insistera till exempel på att få betala för den måltid du delar med en powerkälla, även om han eller hon är rikare än du. Glöm aldrig powerkällans födelsedag. Var generös med din tid och dina tjänster.

7. Om du hör kritik angående en av dina powerkällor, hoppa då in och försvara honom eller henne. Förändra de negativa attityder som andra har angående din powerkälla. Uppmuntra dem att stödja din powerkälla.

8. Om din powerkälla är stressad, gör vad du kan för att minska stressen. Hjälp honom eller henne att bli glad och optimistisk. Om chefen är lycklig är alla lyckliga!

9. Om en av dina powerkällor blir attackerad, ta själv hand om någon del av upp-hetsningen. Gå framför din powerkälla och slå tillbaka.

10. Om en av dina powerkällor inte har en någon aning om att hur en powerkälla ska vara, hitta en annan powerkälla att stödja.

Om du arbetar så här, kommer du förr eller senare att upptäcka att du själv har större power än du någonsin haft.


2 Svar på “Hur man ökar sin power bas”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *