Hur man lyckas i livet – del 4


Hur man lyckas med hjälp av affinitet, verklighet och kommunikation – del 4.

Affinitet, verklighet och kommunikation förkortas AVK.

Affinitet: hur mycket man tycker om eller älskar en person. Verklighet: hur mycket överenskommelse man har med en person; vad man är överens är verkligt. Kommunikation: ens utbyte av information och idéer. Förståelse: resultatet av att kombinera affinitet, verklighet och kommunikation.

”Förståelse är sammansatt av affinitet, verklighet och kommunikation.”
– L. Ron Hubbard

Del 4: AVK i försäljningar och förhandlingar

De andra avsnitten kan du läsa på denna hemsida.

Även om du inte är professionell försäljare eller förhandlare, så säljer du och förhandlar varje dag. Du kunde till exempel sälja en idé till din chef, förhandla middagsplaner med din partner, sälja ditt värde som arbetare för att få löneförhöjning, övertala någon att arbeta för dig, förhandla med din son att städa sitt rum och så vidare.

Tyvärr undervisas många försäljare och förhandlare i att behandla kunder som fiender.
”Plocka bort deras invändningar! Gör dem rädda att köpa från någon annan! Knuffa in dem i ett hörn! Ta bort deras val! Nagla dem mot väggen! Pressa dem hårt tills de samtycker!”

Med AVK-triangeln sätter du förhållandet först och försäljningen i andra hand. Du kommunicerar med personen, har affinitet för personen och når sedan en överenskommelse med personen. AVK är så kraftfullt att även dåliga försäljare förvandlas till vänliga och hjälpsamma försäljare.

Om du till exempel försöker sälja något utan att först etablera god AVK, kommer kunden inte att tala om för dig hur han eller hon känner sig.
”Så har du bestämt dig för att köpa?”
”Nej, jag vill tänka på det?”
”Vad finns det att tänka på?”
”Det har du inte med att göra.”

Om du har god AVK, får du ett annat gensvar.
”Så har du bestämt dig för att köpa?”
”Jag är bekymrad över priset. Kan du säga mig igen hur vår betalningsplan fungerar?”

Försäljare med hög AVK kan även få försäljning på grund av sin utmärkta AVK!
”Hon var så trevlig så jag kunde inte säga nej.”

Eftersom din vänskap är äkta, gör du ditt bästa för att nå en etisk, tjänstvillig överenskommelse eller försäljning.

Då kommer människor att säga till dig: ”Jag är så glad att vi arbetade ut ett avtal där vi båda vinner!” ”Om du inte hade hjälpt mig, hade jag köpt en felaktig försäkring.” ”Du hjälpte oss verkligen att lösa många problem med vår ekonomi. Nu kan vi flytta in i det här underbara hemmet. Tack så mycket!”

Hur man skapar AVK med nya kontakter

Följande kraftfulla citat kan göra vem som helst till en bra försäljare eller förhandlare.

”Sättet att tala med en person skulle då vara att finna någonting att tycka om hos honom och att diskutera någonting som han kan hålla med om.” – L. Ron Hubbard från boken Arbetets problem

Om du till exempel är en smart bilförsäljare, finner du under tystnad någonting du gillar hos kunden, när du närmar dig. ”Jag gillar hur ren han håller sin bil.” Eftersom du har skapat lite affinitet för kunden, kommer han eller hon att finna det lättare att ha affinitet för dig.

Sedan finner du något som ni kan vara överens om. ”Riktigt fint väder idag! Tycker du om utseendet på den där nya modellen? Jag la märke till att att du håller din bil i bra skick.”

När du besöker affärs- eller sociala tillställningar, kan du få flera nya kontakter med hjälp av AVK. Gå helt enkelt fram till någon, finn något du tycker om hos honom eller henne och hitta sedan något ni är överens om. ”Vad tycker du om sådana här tillställningar? Vad är din åsikt om___? Vilket företag arbetar du i?”

Du har större framgång som förhandlare, om du först skapar AVK med alla. När du till exempel sitter vid förhandlingsbordet, tittat du först på varje person och finner något du tycker om hos var och en. ”Jag gillar hans kostym. Jag tycker om hennes hår. Jag gillar hur skärpt han ser ut och hur organiserad hon är.”

Därefter diskuterar du någonting som alla kan hålla med om. ”Är alla överens om att vårt mål idag skulle vara att finna ett avtal, som tillgodoser alla våra behov? Är det okay med alla att jag leder diskussionen? Kan alla arbeta med detta i två hela timmar utan avbrott?”

Helt fantastiskt får du mer gjort på mindre tid och med bättre resultat,eftersom du använder AVK!

Rekommendationer

  1. Skriv ner ett avtal du skulle vilja förhandla om eller en sak du vill sälja denna vecka.
  2. Skriv ner hur du ska skapa AVK med de inblandade personerna.
  3. Sätt i gång och gör det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *