Hur man lyckas i livet – del 3


Hur man lyckas med hjälp av affinitet, verklighet och kommunikation – del 3.

Affinitet, verklighet och kommunikation förkortas AVK.

Affinitet: hur mycket man tycker om eller älskar en person. Verklighet: hur mycket överenskommelse man har med en person; vad man är överens är verkligt. Kommunikation: ens utbyte av information och idéer. Förståelse: resultatet av att kombinera affinitet, verklighet och kommunikation.

”AVK-triangeln är kärnan i levande förbindelser.” – L. Ron Hubbard

Del 3: Hur man använder AVK för att skapa nya förhållanden

De andra avsnitten kan du läsa på denna hemsida.

Skulle det inte vara bra, om du snabbt kunde bli vän med nästan alla du mötte? Om du kunde få människor att genast tycka om dig? Om du till och med kunde vinna deras stöd?

Du kunde till exempel få främlingar att vara överens med dig inom några minuter. Du kunde få ledarna i ditt fält att lyssna på dig. Du skulle kunna vinna respekt från dina medarbetare, personal, kollegor, vänner och familj.

Du kan göra allt detta med AVK. Du börjar med att använda kommunikation.

”Sättet att tala med en människa skulle då vara att finna någonting att tycka om hos honom och att diskutera någonting som han kan vara överens om.” – L. Ron Hubbard (från boken Arbetets problem)

Du vill till exempel skapa ett affärsförhållande med en företagare. Du inviterar honom på lunch. Vad säger du nu?

  1. Finn någonting du gillar hos företagaren. Du tittar på honom och inser att han har ett vackert leende och fina skor. Du har någon affinitet för honom. Detta steg är klart.
  2. Diskutera någonting som han kan hålla med om. Han nämner att han hatar värmen utomhus. Du säger : ”Jag står inte heller ut med värmen, men min fru älskar den.” Han säger: ”Min fru gillar den också. Någonting är fel med dem.” Ni skrattar båda.

    Du ställer frågor för att finna någonting som ni kan vara överens om: ”Hur går det med ditt företag? Vad tycker du mest om i den här typen av företag? Hur kopplar du av? Har du några barn?”

    Du upptäcker kanske att han älskar utmaningarna i sitt arbete, att han har problem med en bestämmelse från staten och att han är bekymrad över sin fars hälsa. Du har också problem med samma bestämmelse från staten och så diskuterar ni den. Din AVK med företagaren går upp.

Ytterligare tre exempel

Du väntar på Sturups flygplats för att ta flyget till Stockholm. Du beslutar att etablera AVK med affärskvinnan som sitter bredvid dig. Först finner du något du tycker om hos henne, kanske hennes röda portfölj.

Så du säger: ”Fin portfölj!” Hon ler och nickar. Lite affinitet är nu etablerad. Sedan finner du något som hon kan hålla med om. ”Är du från Stockholm?” Hon börjar kommunicera. Ni hittar saker ni är överens om. Du har AVK och kanske en ny affärsförbindelse.

Om du är ensamstående och vill träffa en ny partner, är dessa två steg viktiga när det gäller att komma i kontakt med det motsatta könet, även om du känner dig blyg. I en bokhandel lägger du till exempel märke till någon du vill träffa. Han eller hon tittar i tidskrifter. Du gör det första steget och finner något du tycker om hos personen, såsom håret, skorna och rösten.

Plötsligt känner du dig mindre blyg. Sedan finner du något som ni kan vara överens om. ”Jag behöver en bra tidskrift. Vilka tycker du bäst om? Jag ser att du tycker om trädgårdstidskrifter. Det gör jag också. Har du sett den här?”

Du kan använda den här formeln för att skapa förhållanden med människor, som är annorlunda än du. Du är till exempel på ett plan för en lång flygning till New York och har fått en plats bredvid en tatuerad, kroppssmyckad och finnig tonåring, som luktar hamburgare och lök.

Du följer formeln och finner någonting som du gillar hos honom. Han har en vacker bild av en solnedgång på sin T-shirt. Du känner dig lite bättre angående killen. Sedan finner du något som han kan hålla med om. ”Var har du fått den fina T-shirten ifrån? Vad tycker du om att göra efter skolan? Det är en fantastisk tatuering du har där!” Det dröjer inte länge förrän du har så mycket AVK för den här tonåringen, att du tycker om att sitta bredvid honom under flygturen.

Rekommendationer

  1. Skriv en lista på alla människor eller typer av människor som du önskar ha ett förhållande med.
  2. Arbeta ut ett sätt att använda de två stegen på var och en av dem.

”Sättet man talar med en människa skulle då vara att finna någonting att tycka om hos honom och diskutera någonting som han kan hålla med om.”
– L. Ron Hubbard

Gör ett försök med det!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *