Hur man lyckas i livet – del 2


Hur man lyckas med hjälp av affinitet, verklighet och kommunikation – del 2.

Affinitet, verklighet och kommunikation förkortas AVK.

Affinitet: hur mycket man tycker om eller älskar en person. Verklighet: hur mycket överenskommelse man har med en person; vad man är överens är verkligt. Kommunikation: ens utbyte av information och idéer. Förståelse: resultatet av att kombinera affinitet, verklighet och kommunikation.

”Utan affinitet finns det ingen verklighet eller kommunikation. Utan verklighet finns det ingen affinitet eller kommunikation. Utan kommunikation finns det varken affinitet eller verklighet. Detta är generaliseringar, men inte desto mindre är de mycket värdefulla och sanna.” – L. Ron Hubbard

Genom att använda AVK kan du avsevärt förbättra dina förhållanden på arbetet och i hemmet, finna nya vänner, göra fler försäljningar, förhandla bättre avtal, leda din grupp mer effektivt och hjälpa fler människor. Du kommer att utses till den bästa personen för en träff, för befordringar i arbetet, stora kontrakt för ditt företag eller vad du än mest önskar av livet. Att använda detta verktyg ger dig mer självförtroende, större sinnesfrid och en förbättrad syn på dig själv.

Del 1 i denna serie förklarar hur AVK-triangeln fungerar och hur du kan öka den mängd AVK du har för någon.
Del 2 förklarar hur du kan reparera upprördheter du har med andra.

Brott i AVK-triangeln

Varje gång du känner dig upprörd över någon, har du en bruten triangel eller ett AVK-brott. Varje argument, gräl eller splittring innefattar ett AVK-brott. Alla, som en gång tyckte om dig och nu söker hämnas på dig, försöker ta revansch på dig eller hoppas att du misslyckas, har ett AVK-brott med dig.

”AVK-brottet kommer magiskt att upphöra när källan hittas.”
– L. Ron Hubbard

Du finner helt enkelt den brutna punkten i triangeln och rehabiliterar den. När började upprördheten? Vilken punkt av triangeln gjorde ett plötsligt fall?

Ogillade du plötsligt personen? (A)

Hade du en oenighet? (V)

Hade du kommunikationsproblem? (K)

När du väl hittat problemet, kan du reparera det. När du ordnat det, skiner solen, fåglarna sjunger och allting går tillbaka till det normala.

Exempel: Din revisor ringer och säger: ”Jag är ledsen att tala om detta för dig, men jag gjorde ett misstag. Du behöver 60.000 kr i slutet av veckan för att betala din skatt, annars kommer du att få en straffavgift på 30.000 kr.”

Du säger: ”Din idiot! Jag har inte så mycket pengar. Hur kunde du göra detta mot mig!” Du slänger på luren. Du känner dig förrådd. Du beslutar att revisorn är en fiende och att du inte ska tala med honom igen.

Senare känner du dig upprörd. Du försöker känna dig bättre men kan inte. Så du undersöker problemet för att bestämma om brottet i triangeln är A, V eller K.

Du inser att problemet inte är att du ogillar revisorn, utan att du inte är överens med den olyckliga verkligheten av skatter som ska betalas. Detta brott i V-punkten av triangeln gör att du önskar mindre kommunikation. Naturligtvis sjönk Affinitetspunkten också.

Nu när du vet att problemet är ett brott i verklighet, lugnar du ner dig och beslutar att hantera det. Du ringer upp revisorn och säger: ”Jag är ledsen att jag la på luren, men nyheten var en chock för mig. Du måste förklara detta, eftersom det är så overkligt för mig.” Inom några sekunder arbetar du och och din revisor ut en lösning.

När folk blir upprörda på dig

När någon blir upprörd på dig, kan du använda AVK-triangeln för att lösa problemet. Erik, en gammal vän till dig, uppför sig till exempel konstigt i telefonen. Han säger inte mycket och vill inte tala med dig. Du tänker tillbaka och försöker besluta om problemet är brott i A, V eller K.

Du frågar dig själv: ”Tyckte vi plötsligt illa om varandra? Nej. Var vi oeniga om någonting? Nej. Har vi ett kommunikationsproblem?”

Du inser att du glömt besvara Eriks samtal förra månaden (ett brott i kommunikation), så du säger: ”Jag är verkligen ledsen att jag inte ringde tillbaka till dig förra månaden.” Erik säger plötsligt: ”Ja! Ring mig när jag lämnar ett meddelande så att jag inte behöver komma över och kasta ägg på dig.” Ni skrattar båda.

Ett annat exempel:
Du har försummat ett kontrakt med Kerstin och ditt senaste erbjudande gjorde henne så arg, att hon avbröt mötet och rusade ut. Utan din kunskap om AVK skulle du kunna ge upp angående avtalet eller börja använda mäklare.

I stället tittar du över situationen och värderar AVK-n. Vilken punkt är mest skadad? Du inser att V eller verklighetspunkten blev dålig, eftersom ingen kan bli överens. Hur kan du reparera detta brott i verklighet?

Du skulle kunna höja kommunikationspunkten genom att försöka ringa, men det verkar inte vara lämpligt. Du kunde skicka ett glatt kort för att öka affiniteten, men det verkar inte heller vara rätt. Du vill att Kerstin ska förstå att det finns fler punkter av överenskommelse än av oenighet.

Därför skickar du en lista till henne som beskriver alla de redan överenskomna punkterna tillsammans med en begäran att hon ska ringa dig när hon är redo att avsluta förhandlingen.

Tio minuter senare ringer din telefon. Kerstin börjar samtalet med en ursäkt.

Förslag

  1. Har du just nu en upprördhet med någon?
  2. Om så är fallet, vilken av de tre punkterna i AVK-triangeln tror du är bruten? Är den bruten på grund av att du ogillar personen? Därför att du är oenig med personen? Därför att du inte lyckades kommunicera med personen?
  3. Hur skulle du kunna reparera brottet? Vilka steg skulle du ta?
  4. Gör dessa steg idag!
  5. Upprepa ovanstående fyra steg för andra personer som du kanske har en upprördhet med.
  6. Upprepa för någon som kanske har en upprördhet med dig.
  7. Upprepa för någon i ditt förflutna som du önskar återuppta ett förhållande med.

Du har ingenting att förlora och allt att vinna.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *