Hur man håller med sin partner (och andra)


Hur reagerar du när din partner gör någonting fel?

Några människor gillar att förebrå sin partner: ”Du gjorde mig verkligen generad när du berättade det där dumma skämtet. Du fick mig att vilja stanna hemma.”

Andra föredrar att kritisera. ”Du är så fet. Det får mig att må illa.”

Att ge igen är också en vanlig reaktion. ”Ja, jag beslöt att flirta med Anna, eftersom du flirtade med Patrik.”

Genom att skylla på, kritisera eller ta revansch på din partner försöker du vara ORSAK genom att sätta din partner i EFFEKT. Olyckligtvis är det skadligt för ditt förhållande att sätta din partner i effekt.

Orsak och effekt

Du är antingen orsakspunkt eller effektpunkt när det gäller situationer och förhållanden.
När du målar en vägg är du orsak över målningen och väggens färg. När du spiller färg över dina kläder är du effekt av den där färgen.

Det finns två typer av förhållanden:

1. ORSAK-EFFEKT är den vanligaste typen av förhållande. Som i exemplet ovan kan du ta kommando över förhållandet och sätta någon annan i effekt av dig eller problemet.

Exempel: Lars säger: ”Mona, du körde på grannens grind. Hur kunde du vara så dum?”
Lars känner sig kanske orsak över grindproblemet, men Mona kommer att känna sig effekt.

2. ORSAK-ORSAK. I detta förhållande är du själv orsak och dessutom tillåter du eller uppmuntrar din partner att också vara orsak.

Denna idé kommer från L. Ron Hubbard som skriver:

”Om Mary bränner vid det rostade brödet, tar John ansvar för denna handling. Detta betyder inte att han tar allt ansvar och inte lämnar något till Mary. Det betyder att han tar hela ansvaret och att Mary också tar hela ansvaret. De tar båda hela ansvaret. Vid ett sådant arrangemang kan man inte skylla på någon. Hela deras uppmärksamhet går till att hantera det rostade brödet bättre, och ingen tid slösas bort på kritik.

Mary kör familjens bil in i grannens grind. Grannen rusar rasande över och träffar på John i trädgården. Grannen säger: ”Du förstörde precis min grind!” John går med grannen för att titta på grinden och bilen. Mycket riktigt finns det blå färg på grinden och vit färg på bilen. Beviset är bindande. John blir överens med grannen att grinden blivit skadad av Johns bil. Han ber grannen att få den reparerad och skicka räkningen till honom. Grannen säger att skadan inte är särskilt stor och därför ska han själv reparera den. John lånar honom verktyg och hjälper honom att reparera grinden. John insisterar på ett köpa vit färg och grannen säger att han ska måla grinden på söndag. Han ber om ursäkt för att han var så upprörd förut. De skakar hand.

John går in i huset och Mary säger: ”Älskling, jag körde på Jones grind med bilen.” John säger: ”Ja, jag vet. Vi har redan lagat den.” Mary säger: ”Jag är ledsen. Jag tänkte på draperierna till badrummet.” John säger: ”Det är okej. Vad med badrumsdraperierna?” Mary säger: ”Jag vill färga dem blå.” John säger: ”Det är en bra idé.”

Om det inte finns någon att skylla grindskadan på, kommer ett konstruktivt ämne såsom att färga draperier omedelbart att väcka Johns och Marys uppmärksamhet, eftersom det representerar en framtida handling.”
L. Ron Hubbard

Orsak-orsak relationer är teamwork när det är som bäst. Du och din partner tar ansvar för varandras handlingar. Ni spänner upp ett paraply av ansvar över varandra.

Föreställ dig inga argument eller upprördheter med din partner. Aldrig förolämpningar eller skadliga kommentarer.

Att få ett orsak-orsak förhållande med sin partner är vägen till ett lyckligt äktenskap.

Gör ett försök med det!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *