Hur man förhindrar katastrofer


En av de mest stressande aspekterna när det gäller att styra ditt liv, arbete eller företag är de där förbaskade överraskningarna.

Du går till exempel vidare och tror att allting är bra. Då pang! Din son blir arresterad. Din granne hugger ner ditt träd. Din bil blir stulen.

Vilket jobb som helst kan innehålla överraskande katastrofer. Du blir nedflyttad eller förflyttad. Din arbetskamrat anklagar dig med orätt för stöld. Chefen skriker på dig.

Överraskningar för chefer kan vara mest stressande av alla. En anställd med nyckelroll slutar. En regeringsagent kommer in för att göra en inspektion. En tokig man skriker på din receptionist och vill inte försvinna.

Det finns goda chanser att du kommer att träffas av åtskilliga överraskningar i ditt liv. Som ett resultat kan din utveckling framåt stoppas. Din produktion kan blockeras. Din framgång kan förstöras.

Vad värre är, ju mer framgångsrik du är eller ju större ditt företag blir, desto oftare kan du träffas av överraskningar.

Dåliga lösningar

Du kunde bli så rädd för katastrofer, att du tar dem alltför allvarligt. Du beslutar att sluta ha framgång. Att tjäna mindre pengar. Att bli mindre aggressiv, mindre målmedveten eller mindre passionerad.

Du tror att om du är liten och obetydlig, kommer människor att lämna dig ifred. Men naturligtvis får de verkligen fast dig.

En annan dålig taktik är att bli upprörd när en katastrof inträffar. Du agerar som ett offer eller en ynkrygg. Men detta gör ofta problemet ännu värre. Du tycks dra till dig ännu fler överraskningar.

Att bli känslolös är en annan dålig lösning. Du kunde önska använda droger eller alkohol för att döva dina känslor. Du försöker stänga av världen. Men detta skadar din framgång, eftersom du måste förnimma och tänka klart, om du önskar att lyckas.

Ständig ängslan gör ditt liv eländigt. Du tillbringar så mycket tid med att tänka på problem och möjliga katastrofer att du blir blind för möjligheterna omkring dig.

Lyckligtvis kan du minska din stress och ängslan genom att planera i förväg.

Försäkring mot överraskning

”En katastrof inträffar vid avsaknad av förutsägelse av en möjlig omständighet. De saker som är planerade blir inte katastrofer.”
– L. Ron Hubbard

Din bästa försäkring är att förutsäga och planera för katastrofer i förväg. När du väl har en plan för att hantera varje tänkbar överraskning, kan du slappna av.

När du har en plan för en katastrof, är du redo för den. Du tar kommando över situationen i stället för att reagera på problemet när du är upprörd och benägen att göra misstag. Du löser det med din plan. Din framgång fortsätter.

Som chef erfar du till exempel att en tidigare anställd stämmer dig. Om du planerade för denna möjlighet i förväg, skulle du veta exakt vad du skulle göra. Dina papper skulle vara arkiverade och organiserade. Din advokat skulle sända en kopia av dem till den anställdes advokat. Denne skulle se att du gjort allting korrekt och han skulle dra sig ur.

Ett annat exempel: Du kan inte sova därför att du måste komma i tid till arbetet för att ge en presentation. Så i stället för att vrida och vända dig i sängen tänder du ljuset. Du skriver ner varje orsak till att du kunde bli sen. Du planerar hur du ska hantera var och en. Du ställer två elektriska väckarklockor och drar upp ett väckarur ifall strömmen skulle brytas. Du tänker ut ett annat sätt att komma till jobbet om din bil inte vill starta. Du lägger fram dina kläder och tar fram kaffekokaren. Nu är du beredd! Du går till sängs och somnar omedelbart.

Samma regel fungerar på en personlig nivå. Ture är till exempel orolig för att hans fru ska bli arg, när hon upptäcker att han slutat sitt jobb. Han planerar ett sätt att förklara det för henne så att hon kan förstå hans skäl. Han planerar också hur han ska svara på vad hon än säger till honom. Ture slutar bekymra sig och går hem. Han är redo för en dålig reaktion, när han först ger henne nyheten. Men hon tar det bra. Eftersom han hade planerat för en katastrof, händer den inte. De diskuterar sin ekonomi och gör upp planer för hans jobbsökande.

Rekommendationer

  1. Gör en lista på alla katastrofer du väntar ska hända dig. Ta med allt som gör dig bekymrad. Små saker, stora saker, vad som helst du kan tänka på.
  2. Bredvid varje punkt på din lista skriver du en plan för att hantera den. Några möjliga katastrofer kräver ett enda förberedande steg. Andra behöver en detaljerad 20-stegs plan.
  3. Du kan känna dig obekväm och nervös när du gör denna övning. Bara fortsätt arbeta på den. Allt eftersom du planerar fler lösningar och blir förberedd, kommer du att känna dig mer avspänd och mer säker än någonsin förut. Du blir redo för vad som helst!
  4. Du kommer förmodligen att tänka på fler saker att lägga till på din lista när du är färdig. Så ha den till hands.
  5. Varje gång du känner dig stressad eller bekymrad över ett möjligt problem lägg till den möjliga överraskningen på din lista. Om den redan finns på listan, lägg då helt enkelt till fler förberedande steg, tills du inte längre är bekymrad.
  6. Gå igenom listan igen med några månaders mellanrum. När du återser gamla lösningar, tänker du på nya förebyggande steg och bättre lösningar.

Den största fördelen

”En katastrof inträffar vid avsaknad av förutsägelse av en möjlig omständighet. De saker som är planerade blir inte katastrofer.”
– L. Ron Hubbard

Detta är rätt! Eftersom du har planerat för överraskningarna på din lista, inträffar de inte. Många människor tror inte att detta är sant. Men skriv ner dina planer och du kommer själv att inse det.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *