Hur man fattar stora beslut


För att ha framgång behöver man självförtroende. Självförtroende är lyckligtvis lätt att uppnå.

“SJÄLVFÖRTROENDE är ingenting mer än tron på ens förmåga att besluta och på ens beslut.” L. Ron Hubbard

Var och en har fattat dåliga beslut: Valt vänner, som högg en i ryggen, sagt fel sak till hustrun, gjort av med pengar på ett oklokt sätt. Men för att lyckas och ha självförtroende måste man fatta beslut.

När man är rädd för beslut, bygger man upp stress, skapar förvirring och låter människor vänta. När man skjuter upp att fatta beslut, missar man viktiga tillfällen.

Det värsta sättet att fatta ett beslut på är att följa majoritetens val. Att få människors åsikter är som att säga :”Jag har inte något självförtroende. Var snäll och tala om för mig vad jag ska besluta.”

Sanningen är att du kan fatta goda beslut.

Hur?

”Vem som helst, som får information och syftet, kan fatta ett beslut.”
L. Ron Hubbard

Att fatta beslut är som att spela kort. Om du vet vilka kort varje spelare har, fattar du viktiga beslut och vinner alla pengarna.

Om du har tillräcklig information och gott syfte, fattar du de bästa besluten i livet.

15 frågor för att hjälpa dig att fatta stora beslut

Du kan fatta alla dina egna beslut på egen hand. Från att starta ett företag till att ändra karriär, köpa ett hus eller välja en semester. Varje beslut är lätt att ta.

Ett sätt att samla den information du behöver är att göra en lista på alla dina viktiga alternativ.

Steve behöver till exempel en bil. Han begränsar sina val till: 1) köpa BMW för $90.000,
2) köpa en begagnad Acura för $30.000, 3) reparera och behålla den gamla Toyotan.

Som ett annat exempel ber Bob Dorothy att gifta sig med honom. Dorothy ser över situationen och beslutar att hon har fyra val: 1) Att gifta sig med Bob omedelbart, 2) att gifta sig med Bob efter en lång förlovning, 3) att inte gifta sig med Bob men fortsätta att dejta honom, 4) att inte gifta sig med Bob och sluta dejta honom.

När du väl har skrivit en lista på dina alternativ, finn då svaren till dessa 15 frågor för vart och ett av dina alternativ. Du kommer att veta några av dessa svar och kan finna ut de andra.

Någonstans längs linjen kommer ditt bästa korrekta beslut att vara tydligt.

  1. Vad är målet eller syftet med varje alternativ?

  Steve skriver: ”1) Syftet med BMWn är att åka med stil och lyx medan jag imponerar för fullt på mina vänner. 2) Syftet med Acuran är att ha bekväm transport utan stora lånebetalningar. 3) Syftet med Toyotan är att ha god tillförlitlig transport till låg kostnad.”

  Dorothy undersöker syftet med vart och ett av sina alternativ. Hon skriver: ”1) Syftet med att gifta mig med Bob omedelbart är att fortsätta med våra liv tillsammmans. 2) Syftet med en lång förlovning är att lämna mycket plats för mig att ändra mig. 3) Syftet med att inte gifta mig med Bob men fortsätta dejta honom är att lära känna honom mer utan förpliktelse. 4) Syftet med att inte träffa Bob längre är att leta efter någon annan. Ja, detta sista alternativ kan jag ta bort eftersom jag är trött på att leta och verkligen älskar Bob.”

  2. Hur samverkar syftena för varje alternativ med dina mål?

  Steve skriver: “ Mitt mål är att köra någonting bekvämt som jag kan vara stolt över utan att använda alla mina extra pengar. Acuran passar det målet bäst.”

  Dorothy skriver:”Jag har målet att gifta mig, så de två första alternativen passar till detta mål.

  3. Vilka är statistikerna för varje val? Vart och ett av dina alternativ har statistiker.

  Steve kan lära sig underhållskostnader, återförsäljningskostnader, antal mil per liter och så vidare.

  Dorothy kan undersöka Bobs statistiker i livet. Hur väl håller han sitt ord? Hur mycket pengar tjänar han? Vad hände med hans tidigare förhållanden?

  När man anställer en medarbetare, är hans eller hennes statistiker i livet och på det senaste jobbet viktiga.

  När man beslutar om ett jobb, en karriär, ett förhållande, ett nytt företag eller vad som helst, kan man hitta meriter.

  4. Finanser

  Två väsentliga frågor: Vad kommer varje alternativ att kosta? Hur mycket pengar ska vart och ett ge tillbaka? Kostnaden är inte en barriär, om den förutsagda avkastningen är större än kostnaden.

  5. Sekvenser? De flesta människor glömmer att titta på de exakta steg, som är involverade i varje lösning.

  “Om jag beslutar att köpa BMWn, vad händer därefter?” Du skulle inse att du behöver vänta i två månader på leverans. Du inser också att du måste ha försäkring, betala registreringsavgifter, sälja din Toyota och så vidare.

  När du intervjuar jobbsökande fråga: “ Om jag bad dig börja på måndag, vad skulle du göra?” Några sökanden säger:”Ja, jag skulle inte ha en bil…” eller ” Min fågel har varit sjuk…” En smart jobbsökande säger: ”Jag ska komma fem minuter för tidigt!”

  6. Är detta val lagligt och etiskt?

  Är det rättvist mot alla inblandade? Kommer du att vara stolt över ditt val i framtiden? Skulle du ha något problem med att berätta för en domare eller en TV-reporter om ditt val?

  7. Vad är möjligheten till framgång?

  Hur många BMW- eller Acura-köpare är till exempel är lyckliga nog att köpa en liknande bil? Hur länge ska Toyotan hålla?

  Värdera oddsen till framgång för varje val, om du inte har konkreta data.

  Dorothy uppskattar att oddsen för ett lyckligt äktenskap med Bob är högre om hon har en lång förlovning än de två andra återstående alternativen.

  8. Har jag resurserna?

  Resurser innefattar människor, rum, skicklighet, kunskap, pengar och tid. Har du de nödvändiga medlen för varje val?

  9. Vad är slutresultaten?

  Hur skulle varje val utfalla, om allting gick smidigt? Vad skulle resultaten bli? Hur skulle det förändra saker på ett eller två år?

  10. Vad önskar andra att jag ska göra och varför?

  Eftersom ditt val förmodligen påverkar andra människor, vill du veta vilket val de önskar att du gör. Och vad som är viktigare, varför de önskar att du gör det.

  Gör en lista på alla som påverkas och vad du tror att de önskar. Du ber dem inte att hjälpa dig med ditt beslut, du skaffar dig bara information.

  11. Vilka är de potentiella vinsterna och fördelarna?

  Gör en lista på dessa kategorier för varje val.

  12. Vilka är de potentiella förlusterna och belastningarna?

  Scenarier och risker av värsta slag. Se efter hur du kan skydda dig själv eller din grupp för varje risk.

  David överväger till exempel en större expansion av sitt hårborsteföretag. Han tittar på riskerna och inser att han skulle kunna sluta med alltför många hårborstar i lager. Han inser att för att skydda sin grupp, måste han expandera sin marknadsföring och försäljning, innan han ökar sin tillverkning. Detta för att försäkra sig om att han inte ska få lagerproblem.

  Dorothy värderar riskerna med ett äktenskap och inser att en lång förlovning har en mycket lägre risk för skilsmässa än ett hastigt äktenskap.

  13. Vilka är alla barriärerna och svårigheterna för varje val?

  Vad står i vägen för varje val. Brist på pengar? Ingen annan önskar det? Inte tillräckligt med tid? Rädsla?

  David ser månader av hårt arbete för att orsaka expansionen.

  Steve ser inga svårigheter med att köpa BMWn eller Acuran men flera problem med att reparera sin gamla Toyota.

  Dorothy inser att Bob inte skulle tycka om det tredje alternativet med bara dejting, men att han skulle stödja en lång eller kort förlovning.

  14. Vad skulle vara lätt och utan ansträngning med varje val?

  Några val har inga barriärer alls.

  15. Vad önskar jag verkligen? Vad är jag villig att göra? Vad är jag intresserad av?

  Vilket val tänder mig och gör mig lyckligast? Varför känner jag för att göra det?

  Denna sista fråga är avgörande. Intresse och entusiasm är viktiga för att ett beslut slutligen ska vara det rätta beslutet.

  Ett okej beslut med massor av intresse och entusiasm är mer framgångsrikt än ett briljant beslut utan intresse eller entusiasm.

Du ångrar aldrig ett korrekt beslut. Det står sig genom tiderna. En serie korrekta beslut kommer att bygga upp din säkerhet och självförtroende. Och när andra lär sig att du vanligtvis har rätt, följer de ditt exempel utan tvekan.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *