Hur man bryter dåliga vanor


För att ha framgång måste du ha kraften att bryta dina dåliga vanor.

Dåliga utgiftsvanor hindrar till exempel din ekonomiska framgång. Slöhet ruinerar din inkomst. Att agera som ett offer gör att människor undviker dig.

Dålig hälsa orsakas av rökning, missbruk av alkohol, droger, felaktig diet eller brist på träning. Du känner dig bättre och lever längre, när du bryter dessa dåliga vanor.

Dåliga äktenskap orsakas också av dåliga vanor såsom oärlighet, respektlöshet eller bedrägeri. När du bryter dessa vanor upplever du och din partner ett lyckligare äktenskap.

Du kan stoppa varje vana som är dålig för dig och din framgång – att röka, ljuga, vara oorganiserad eller att spela hasard.

Att ta kontroll

Du har kraft att kontrollera dig själv. Du rör dina armar och ben. Du bestämmer vad du säger. Du beslutar vart din kropp går.

Med andra ord är vanor inte tvingade på dig av andra. Att bryta vanor betyder att du tar kontroll.

”En vana är helt enkelt något som man inte kan stoppa. När man förlorar förmågan att stoppa något, har denna sak i viss mån blivit ens herre.”
– L. Ron Hubbard från Arbetets Problem

Du beslutar till exempel att sluta komma försent till jobbet. Du stiger upp i tid under flera dagar, gör dig snabbt klar och anländer i tid till arbetet. Du känner att du har kontroll.

Men sedan en morgon har du en stark längtan att stanna kvar i sängen. Du kan inte stoppa den känslan, och det slutar med att du kommer försent till jobbet. Du gör detta nästan varje morgon i en vecka.

Sedan beslutar du att använda bättre kontroll och mer viljekraft än förut. Med framgång slutar du upp med att komma försent. Några månader senare lägger du märke till att du inte har någon längtan att stanna kvar i sängen. Du njuter av fördelarna med att komma tidigt till jobbet varje dag.

Kontrollera en vana för att bryta en vana

”Kontroll består uteslutande av att starta, förändra och stoppa. Det finns inga andra beståndsdelar i positiv kontroll. Om någon kan starta någonting, förändra dess position i rummet eller dess existence i tid och stoppa det, allt efter behag, kan han sägas kontrollera det vad det än må vara.”
– L. Ron Hubbard

Så hur kan du öka din självkontroll? Förbättra din förmåga att starta, förändra eller stoppa dig själv.

Vad kan du starta angående den dåliga vanan? Du beslutar till exempel att starta äta socker kl. 12 en dag, kl. 14 nästa dag och kl. 9 den tredje dagen. Du bestämmer när du ska starta äta socker under dagen.

Förändra därefter några saker angående den dåliga vanan. Du äter mer honung och frukt. Du äter godis till frukost eller donuts före middag. Du ändrar framgångsrikt vanan.

Slutligen finner du sätt att stoppa vanan. Sluta till exempel att äta donuts för alltid. Sluta ät kakor på kvällen under en kväll. Ät endast halva chokladkakan och kasta sedan bort resten. På olika sätt stoppar du framgångsrikt vanan.

Allt eftersom du fortsätter att starta, förändra och stoppa vanan, blir det lättare och lättare. Du lägger märke till att du får mer och mer kontroll över vanan, tills du inser att du har besegrat vanan. Då bryter du den vanan för alltid.

Start!


Ett svar på “Hur man bryter dåliga vanor”

  1. Det där med att gradvist ta kontrollen över den (dåliga) vanan var en ögonöppnare. Jag hade tidigare funderat och också erfarit att det hängde samman på det sättet men detta förstärkte mig i min överbevisning. Det är så lätt: man gör medvetet det som är vanan och ändrar tidspunkten eller utförandet eller något annat i vanan eller stoppar innan man har slutfört handlingen, osv. och med tiden besegrar man vanan (beroende förstås hur ingjuten den är ;-)).
    KH Olli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *