Hur man blir lycklig


Många människor tror att de inte kan bli lyckliga. De säger: ”Var och en som berättar för dig att de är lyckliga ljuger.” ”Jag skulle vara lycklig om jag hade bättre _____ (maka/make, arbete, kropp, hus, inkomst, föräldrar, barn, chef, anställda, regering).” ”Livet stinker och sedan dör man.”

Sanningen är, att du är den som kontrollerar den mängd glädje du har i ditt liv. Du kontrollerar den baserat på hur väl du följer dessa två regler:

”Ett: Var i stånd att uppleva vad som helst.

”Två: Orsaka endast sådant som andra lätt kan uppleva.”

– L. Ron Hubbard från boken Scientologi : En ny syn på livet.

Regel Ett

Varje gång du är olycklig finns det någonting du inte kan uppleva. Du kan inte ”vara där” med det. Du kan inte konfrontera det.

Du blir till exempel olycklig, när någon skriker åt dig. Om du kan uppleva att någon skriker åt dig, kan du vara lycklig.

Så du beslutar dig för att du ska lära dig att tåla det. Du övar genom att låta en vän skrika åt dig, tills du kan uppleva det. Du inser att det helt enkelt är oljud. Det gör dig inte längre olycklig, därför att du kan uppleva att människor skriker åt dig.

”För att bli lycklig behöver man bara vara i stånd att konfrontera (dvs. uppleva) det som är.” – L. Ron Hubbard

Du måste, som ett annat exempel, hålla föredrag på ditt jobb. Du hatar emellertid att tala till grupper. Du hittar på ursäkter och undviker denna del av ditt jobb, tills du blir avskedad.

Om du i stället tar konsekvenserna och håller dina föredrag, kommer du att ha framgång. Du möter och upplever åhörarna trots din rädsla. Du konfronterar jobbet och känner dig lycklig.

Råd angående välstånd

Regel Ett ger dig tillfälle att öka din inkomst. Du blir mer värdefull, om du lätt kan uppleva arbete, som de flesta människor inte kan eller vill göra.

Att till exempel förstå komplicerade lagar, utföra hjärtkirurgi och leda tusentals människor är svåra jobb att uppleva. Det är därför advokater, läkare och verkställande chefer tjänar mer pengar än andra. Jobb som att sälja varm korv eller svara i telefon är lätta att uppleva och är därför inte så välbetalda.

Vilket värdefullt arbeta kan du göra, som andra inte lätt kan uppleva? Vilka är de svåraste sakerna att uppleva för dig på arbetet? Vad skulle hända med din lön om du lätt kunde uppleva dem?

Regel Två

”Två: Orsaka endast sådant som andra lätt kan uppleva.”
– L. Ron Hubbard

Detta innebär att du måste ta hänsyn till andra. Alla upplever saker olika.

Ditt färgrika språk förargar till exempel din mor men får dina vänner att skratta. Att tillbringa dagen på ett shoppingcenter är en glädje för din dotter men ett tråkigt slöseri med tid för din son. Dina politiska åsikter gör din svärfar rasande men inspirerar din granne.

För att bli lycklig kan du inte ha attityder som dessa: ”Jag kommer att säga vad jag vill till vem jag vill.” ”Om du inte tycker om vad jag gör, så är det ditt problem.” ”Det är oärligt att inte säga hur jag känner mig.”

Om du inte bryr dig om andra människors lycka, så kommer människorna omkring till slut inte att bry sig om din lycka heller. Alla blir olyckliga.

”Att bara skapa sådana effekter som andra lätt kan uppleva ger oss en helt ny levnadsregel.” – L. Ron Hubbard

Om du följer denna regel lyckas du med dina relationer på arbetet, ditt
äktenskapet och dina vänskapsförhållanden. Om du bryter mot denna regel, förlorar du vänner och skapar fiender.

Du lägger till exempel märke till att din maka/make inte lätt kan uppleva att du beklagar dig över ditt arbete. Du slutar upp att beklaga dig och din maka/make blir gladare. Du känner dig lyckligare. Regeln fungerade.

Anställda och barn

Du tror kanske att denna andra regel innebär att du inte kan kräva bra prestation av anställda. Till exempel: ”Mina anställda kan inte lätt uppleva hårt arbete, så jag ska vara mild mot dem.”

Lättja förstör emellertid produktiviteten, vilket ruinerar ditt företag. Ett bankrutt företag är svårt att uppleva för alla!

Därför lär du dig att kräva bra prestation på ett sätt som andra lätt kan uppleva. ”Låt oss få 100 delar byggda till på fredag och jag ska bjuda alla på lunch!” Alla blir produktiva 0CH lyckliga.

Ett annat exempel: Barn tycker kanske inte om att borsta sina tänder, men tandvärk är mycket svårare att uppleva. Därför får du dina barn att borsta utan vrede eller hot. ”Låt oss alla gå och borsta våra tänder med den här nya mörkröda tandkrämen!”

Hur man blir lycklig just nu

Vad gör dig olycklig just nu?

Vilken regel behöver du följa?

”Ett: Var i stånd att uppleva vad som helst”
”Två: Orsaka endast sådant som andra lätt kan uppleva” – L. Ron Hubbard

Vad kan du göra just nu för att följa denna regel?

Hur man blir lycklig nästa vecka

  1. Skriv ner allting som kunde vara svårt för dig att uppleva nästa vecka.
  2. Skriv ner vad du kan göra nästa vecka för att lättare uppleva dessa saker.
  3. Gör upp en lista på vad du kunde göra eller säga nästa vecka, som andra inte lätt kan uppleva.
  4. Skriv ner hur du kan fullborda dina mål nästa vecka, medan du endast orsakar saker som andra lätt kan uppleva.

Gör dessa förändringar och du skulle få din lyckligaste vecka någonsin!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *