Hur hanterar du livets vägspärrar?


Hur reagerar du när du stoppas medan du försöker fullborda någonting?

Hur hanterar du frustrationen?

Du vill till exempel bli professionell pianospelare. Du tar pianolektioner, övar varje dag i två timmar och lär dig så många musikstycken som möjligt. Du spelar på en väns bröllop och känner dig ignorerad. Du provspelar för att få spela vid gudstjänster men blir inte antagen. Din mor säger till och med : ”Du skulle kanske börja med akvarellmålning.” Vad gör du?

Du gråter kanske och tycker synd om dig själv. ”Bu-hu! Jag känner mig så dålig!”

Kanske skyller du på andra. ”Mina lärare var så dåliga att jag aldrig kommer att lyckas.”

Eller du skyller kanske på dig själv. ”Jag är en sådan idiot! Dum! Dum! Dum!

Många människor tycker om att dränka sina sorger. ”Åt helsike med det! Jag tänker dricka mig berusad.”

Någon föredrar depression eller apati. ”Livet är inte värt att leva. Jag ska se på TV hela dagen.”

Att hitta ursäkter är populärt. ”Mina fingrar var ömma.” ”Musiken är för gammal.” ”Folk uppskattar faktiskt inte fint pianospel.”

Och många människor ger naturligtvis bara upp. ”Jag ska inte spela på det dumma pianot. Pianospelare är egentligen förlorare.”

Hur hanterar du livets vägspärrar?

Intention

”Intention är likt ett landmärke.”

”Om du reste genom ett ogästvänligt land mot ett snötäckt berg, skulle du finna att du ibland tog fel avtagsväg, men så länge som du kunde se berget skulle du göra framsteg mot det. Ibland skulle hinder komma i vägen för dig. Ibland skulle de till och med dölja berget för dig. Men det finns en sak som inte skulle hända. Du skulle inte glömma att titta efter berget. Du skulle veta att du inte kunde nå berget genom att glömma dess existens. Du skulle skratta åt idén att glömma att titta efter berget.” – L. Ron Hubbard

Trots hindren skulle du till exempel inte förlora ditt mål att bli pianospelare ur sikte. Du skulle ignorera förlusterna och fortsätta vara fokuserad på målet. ”Jag kommer att bli en fantastisk pianist! Jag ska ta 200 lektioner och öva fyra timmar om dagen tills jag klarar det.”

Lyckligtvis är det inte svårt att använda intention. Att ständigt titta efter berget är lätt. Du bara tittar! Sedan följer dina fötter dina ögon.

Ett annat exempel:
Du äger en restaurang och har målet att nå en vinst på 10.000 per månad. Du räknar ut att du behöver 200 lyckliga, nöjda kunder per dag för att nå ditt mål. Du behåller detta berg i sinnet hela tiden.

En dag ringer din köksmästare och säger: ”Jag fick ett bättre jobb i New York och jag reser i dag. Lycka till!”

Du inser att du måste laga en hel del mat i dag och känner att du skulle vilja stänga dörrarna och gå på bio i stället. Ändå tittar du efter ditt berg. Du ser 200 lyckliga kunder. Du har för avsikt att nå målet.

Plötsligt kommer du i håg att din mor är en duktig kokerska. Hon har erbjudit sig att hjälpa till, så du ber henne ta över köket under några dagar. Hon samtycker och vill inte ens ha någon lön!

Du sätter in en annons och anställer en ny köksmästare under veckoslutet.

Du fortsätter att vandra upp mot berget.

Förslag

  1. Skriv ner dina tre främsta mål. Om du inte har tre viktiga mål, skriv ner tre stora saker du verkligen önskar.
  2. Sätt dessa mål där du kommer att se dem flera gånger om dagen. Till exempel en anteckning fäst på din bils instrumentbräda. En lapp på din datorskärm. Ett kort i din skjortficka. En självhäftande etikett på insidan av din plånbok. Var som helst där du ständigt kommer att se målen.
  3. Bli inte ledsen varje gång du blir stoppad av livets vägspärrar. Ge inte upp. Sök inte efter ursäkter. Titta i stället bara på dina mål. Glöm aldrig att titta efter berget.

Du kommer att härda ut, om du ständigt tittar efter berget. Du kommer att arbeta dag och natt för att nå det. Du kommer att finna den tid och den energi det tar att nå toppen.

Inget hinder kommer att vara stort nog eller starkt nog att stoppa dig.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *