Hur du får människor att lita på dig


Om människor inte kan lita på dig, kommer du inte att lyckas. Du behöver människor som tror på dig, har förtroende för dig och litar på dig.

Det är lätt att mista ett förtroende. Du glömmer ett löfte du gav. Du misslyckas att göra vad du sa att du skulle göra.

När man inte kan lita på företagare, chefer och ledare, kommer ingen att vilja köpa av dem eller arbeta för dem. Bankrutter, stämningar och regeringsundersökningar börjar med brutna överenskommelser.

Regeringar får också problem när de bryter sina löften. När dess medborgare eller andra länder förväntar sig en sak och får en annan, kräver de nytt ledarskap.

Förtroende är väsentligt för äktenskap. Faktum är att de flesta skilsmässor orsakas av brutna överenskommelser.
”Hon lovade att inte ha någon affär!” ”Han skulle behandla mig väl!”

”Ens aktning för någon annan baseras i stor utsträckning på om den personen håller sitt ord eller ej. Även föräldrar, till exempel, skulle bli förvånade över hur lågt de sjunker i sina barns ögon när ett löfte inte hålls.

Man litar på och beundrar människor som håller sitt ord. Människor som inte gör det betraktas som skräp. De som sviker sitt ord får ofta ingen andra chans.

Man bör aldrig tillåta någon annan att ta lätt på sina löften. Och man bör insistera på att ett löfte som avges skall hållas.

Håll ditt ord när du en gång givit det.”

– L. Ron Hubbard från Vägen till Lycka

Tre rekommendationer

1. Ge bestämda löften.

Tveka inte att tala om när du vet att du kan göra någonting eller lämna ett specifikt resultat. Se människor i ögonen och tala om sanningen för dem. ”Jag ska absolut göra klart det där projektet senast fredag.” ”Ring oss om bilen inte startar och vi kommer att skicka en bärgningsbil inom en timme.” ”Du kan deponera checken i dag.”

2. Håll dina små löften.

Många människor ser inget fel i att bryta små löften. Exempel: Du säger: ”Jag ringer dig på tisdag.” Men sedan ringer du inte förrän på torsdag. Du säger: ”Jag ska inte berätta för någon om din frus alkoholproblem.” Sedan berättar du det för några människor i alla fall. Du säger: ”Jag ska betala dig i morgon.” Men sedan glömmer du helt bort det.

Du skadar ditt rykte om du inte tar små löften på allvar. Du verkar förvirrad eller oansvarig. Du får den andra personen att känna sig oviktig, vilket får honom eller henne att behandla dig på samma sätt.

När människor ser att du håller ditt ord angående små saker, är det mer sannolikt att de tror att du kan hålla ditt ord vad det gäller stora saker.

Människor kommer att säga saker som: ”Tack för att du kom i håg att skicka pärmen till mig i morse.” ”Du är den ende som betalade mig för lunchen i går.” ”Du kom förbi i lördags precis som du lovade. Tack!”

3. Även om det är svårt att hålla ditt ord gör det i alla fall.

Bortförklara inte eller ursäkta, om du inte kan hålla ditt löfte. ”Han bryr sig inte om att min betalning är sen.” ”Hon vet att jag vanligtvis kommer i tid.” ”De behandlar mig inte med respekt, så jag behöver inte förverkliga deras kontrakt.”

Få det i stället att gå rätt. ”Här är min betalning i tid som jag lovade.”

Stanna uppe sent, svettas, driv dig själv, finn lösningar, arbeta hårdare, fortsätt, kräv, smutsa ner dina händer och få det att gå rätt trots allt.

Tio fördelar med att förtjäna förtroende

 • Du bygger upp ett utmärkt anseende.
 • Du tillbringar mindre tid med att övertala människor att göra vad du ber dem om.
 • Människor erbjuder dig nya möjligheter eftersom du är pålitlig.
 • Du har mer stolthet eftersom du litar på dig själv.
 • Även om någon inte är överens med dig, respekterar han eller hon dig.
 • Affärsavtalet fungerar väl om alla inblandade litar på varandra.
 • Du kan ge större och större löften.
 • Människor som litar på dig har ingen orsak att attackera eller kritisera dig.
 • Ditt äktenskap är mer framgångsrikt.
 • När människor litar på dig ger de dig gärna pengar eller hjälper dig att lyckas.

Ett svar på “Hur du får människor att lita på dig”

 1. Den som far din uppmarksamhet, och darmed respekt, kommer att atergalda ditt agerande genom att forara dig sitt fortroende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *