Har du tillräckligt med talang för att lyckas?


Du kan höra människor säga för att förklara sina misstag:

”Jag har inte näsa för affärer. Det är därför mitt företag gick i konkurs.”

”Ledare är födda att leda. Jag föddes för att följa. Jag ska faktiskt bli en god soldat.”

”Hon ärvde sin musikaliska förmåga från sin far, men min far är lastbilschaufför. Det är därför jag inte kan spela piano.”

Om du tror att du måste ärva en färdighet eller talang för att vara framgångsrik, är du ett steg närmare att misslyckas. Men om du inser, att du kan få talangen att lyckas med vadhelst du önskar, är du ett steg närmare framgång. Så om talang inte är någonting du föds med, varifrån får du den?

Varifrån fick Michael Jordan talangen att vara en sådan stor basketbollspelare? Vad gjorde Luciano Pavarotti till en stor operasångare? Varför var Warren Buffet en sådan stor investerare?

Hur får dessa proffs sina jobb att se så lätta ut? Är de födda med sina färdigheter?

I själva verket föds ingen som en stor entreprenör, en stor schackspelare eller en stor företagsledare. De mest framgångsrika affärsmän, investerare, skådespelare och läkare får inte sina färdigheter vid födelsen. De uppnår sin storhet genom hård, intensiv övning.

”En stor del av det som inom all aktivitet uppfattas som ’talang’ är i själva verket ett resultat av övning.”

”Genom att öva kan man träna upp sina ögon, sin kropp, händer och fötter, tills de liksom ’kan av sig själva’. Man behöver inte längre ’tänka’ för att sätta på ugnen eller parkera bilen. Man bara GÖR det.”

“Principen är densamma,vare sig det rör sig om hantverk eller yrken där man huvudsakligen använder intellektet. En advokat, som inte har övat-övat-övat på rättegångsproceduren, har kanske inte lärt sig att lägga in en annan mental växel snabbt nog för att parera nya vändningar i ett mål och kan därför förlora det. En ny börsmäklare utan övning kan förlora en förmögenhet på några få minuter. En oerfaren försäljare, som inte har övat på försäljning, kan sälja så lite att det inte räcker till brödfödan.”

“Lösningen är att öva, öva och åter öva!”
L. Ron Hubbard från Vägen till Lycka

Exempel:

Tiger Woods började öva golf varje dag från två års ålder och övar fortfarande varje dag.

Warren Buffet tillbringade timmar varje dag under många år med att studera finansiella rapporter av möjliga investeringar.

Winston Churchill, en av världens störste talare, övade tvångsmässigt på sina tal.

Michael Jordan stängdes av från sitt lag i high school, vilket visar att hans talang inte var medfödd. I stället övade han sina berömda basketbolldrag varje dag i fler timmar än någon annan i spelet.

De bästa musikerna, författarna, skådespelarna, kirurgerna, företagsledarna, dataprogrammerarna, artisterna, politikerna, tandläkarna, cheferna, piloterna och elektrikerna blev alla bäst genom att öva timme, efter timme, efter timme. Och deras övning är målmedveten.

Att till exempel slå en hink med golfbollar för nöjes skull är inte övning, vilket är orsaken till att de flesta golfare inte blir bättre. Övning betyder att man med samma klubba slår 300 bollar med målet att få bollen att träffa samma ställe på 6 meter när. Och man gör detta varje dag.

Som ett annat exempel, när amatörsångare tar sånglektioner, gör de det för nöjes skull. Men professionella sångare fokuserar på att förbättra sitt utförande under lektionen. De är målmedvetna sångare.

För en musiker betyder övning att man spelar samma musikstycke 1000 gånger, bättre för varje gång, tills man kan få människor att gråta under en föreställning. För en artist betyder övning att man målar samma blomma 300 gånger , tills människor drar efter andan, när de tittar på den. För en författare betyder övning att man skriver om samma berättelse 100 gånger, tills ens läsare inte kan lägga den ifrån sig.

Med rollspel eller träning övar man för att bli en stor advokat, en stor doktor eller en stor talare. Mycket av denna övning kan göras både med en tränare och på arbetet.
Försäljningschefer kan låtsas vara kunder och öva med sina försäljare. ”Låt oss låtsas att jag är alltför rädd för att köpa en ny bil och du säljer den till mig i alla fall. Så här börjar vi: Å, jag har bara inte råd med dessa stora betalningar….” Ju mer försäljningschefen övar med försäljarna, desto fler bilar får han eller hon sålt.

Om du har hand om människor, bör du tillbringa timmar med att försöka få fram bästa möjliga prestationer från var och en av dina anställda, dag efter dag. Observera dina resultat, studera administrationsteknologi och öva dina ledningsfärdigheter på arbetet. Slutligen kan du få vem som helst att entusiastiskt göra sitt bästa.

Varje färdighet kan övas och förbättras: Att förhandla affärsavtal, förklara finansiella rapporter, köra racerbilar, använda datorer, skriva rapporter, undervisa studerande, hantera pengar, fixa motorer, organisera ideella grupper, bygga hus, allting.

Ingen föds med talang. Ändå kan alla, inklusive du, med målmedveten övning bli högst talangfulla på vad som helst!

Förslag

  1. Skriv ner en talang som du önskar uppnå.

  2. Bryt ner talangen i alla dess färdigheter. Gör en fullständig lista.

  För att vara en stor fotbollsspelare behöver man till exempel bemästra 50 olika slags sparkar. För att vara en stor kamrer måste man behärska såväl matematik, finanslagar och bokföringsmjukvara som många mänskliga färdigheter. Du kan ha en lista på 100 individuella färdigheter.

  3. Arbeta ut hur du ska öva varje individuell färdighet. Några färdigheter kan du öva själv, medan andra kräver studier eller research eller en tränare för att hjälpa dig att bemästra färdigheten.

  4. Öva i så många timmar som du kan klara av varje dag, tills varje färdighet är perfekt och du uppnår den talang du önskar.

  5. Varje gång du misslyckas med någonting , se på det som ren övning. Vänd förlusten till en möjlighet. Vilken av dina färdigheter behöver du arbeta mer på?

  6. Förbättra ständigt dina färdigheter. Det finns alltid utrymme för förbättring.

  Som ett resultat av din ständiga förbättring kommer du att uppnå alla de färdigheter och den talang du behöver för att ha framgång.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *