Framgång genom hastighet


Hur länge väntar du på en hårklippning? På ett bord i en restaurang? På att din bil ska bli reparerad?

Hur lång tid tar det innan du blir irriterad?

Å andra sidan, hur känner du dig när du får omedelbar service?

”Behöver du få din bil fixad? Vi kan göra det på fem minuter.”

”Hallå, du kommer precis i tid! Doktor Smith kommer att ta emot dig nu.”

”Behöver du ett nytt körkort? Okay, stå här för att få ditt foto. Här är ditt körkort. Ha en trevlig dag!”

Ett av de snabbaste sätten att skada ditt företag är att låta människor vänta. Efter fem minuter känner de sig illa till mods. Efter tio minuter är de olyckliga. Efter femton är de retliga. Efter tjugo beslutar de sig för att ge sig av.

Det finns ingen fördel med att låta människor vänta. De tänker inte: ”Gosse, de här killarna är verkligen betydande, verkligen upptagna, verkligen efterfrågade! I stället tänker de: ”De här idioterna är inte så organiserade. De tycker kanske inte att jag är så viktig.”

”För att ha framgång måste en service vara så nära omedelbar som möjligt. Vad som helst som stoppar eller hindrar ett företags flöden eller hindrar eller sätter en kund eller produkt på VÄNTA är en fiende till detta företag.” – L.Ron Hubbard

Företag som ger snabb service eller snabba produkter tar ledningen inom sina näringsgrenar. McDonalds ger dig till exempel varm mat på en minut, Jiffy Lube byter olja på din bil på tio minuter och Lenscrafters gör dina glasögon på en timme. Alla tre företagen har gjort sina ägare och chefer rika, därför att de erbjuder snabb service.

Samma princip arbetar för dig. Varje gång du låter en kund vänta, din chef vänta eller till och med en medarbetare vänta skadar du din inkomst.

En lat servitör låter till exempel en hungrig kund vänta i tio minuter, innan han tar hans beställning och får 1$ i dricks. Samma kund ger 5$ i dricks till en servitris, som tar hans beställning inom trettio sekunder. Med 40 kunder per dag tjänar den snabba servitrisen 800$ mer i dricks varje vecka, därför att hon ger snabb service. Restaurangen tjänar också mer pengar, eftersom kunder använder ett bord i 45 minuter i stället för i 60 minuter. Fler måltider säljs.

Om du äger ett litet företag kan du använda denna princip för att besegra de stora gossarna. Du öppnar till exempel ett litet tryckeri men kan inte få tillräckligt med arbete för att betala dina räkningar. Du annonserar: ”Vi levererar alla beställningar på 24 timmar.” Inom en vecka kommer du att ha tio nya jobb. Även om du måste arbeta 15 timmar om dagen i en vecka, stjäler du några få av dina konkurrenters stora kunder och tjänar en liten förmögenhet.

Som ett annat exempel ber din chef dig och två av dina medarbetare att summera er produktionsmängd för de senast sex månaderna. Du lämnar den till din chef på en timme. En av dina medarbetare lämnar sitt i slutet av veckan. Den andre medarbetaren glömmer allt om det. Om du konsekvent är snabb, till vem kommer chefen att vilja ge mer ansvar och lön? Vem skulle kunna bli friställd?

Om du vill blomstra och lyckas måste du vara snabb!

Handlingsplan 1

1. Hur tjänar du pengar? Gör en lista på alla steg i den metod du använder.

2. Leta efter varje försening. Var saktar saker in?

3. Hur kan du öka farten på dessa punkter? Hur kan du ge en nästan omedelbar service eller en nästan omedelbar produkt?

Handlingsplan 2

1. Vem väntar på dig?

2. Vilka av dessa människor har inflytande över din framgång?

3. Hur kan du slå alla hastighetsrekord och ge dessa människor vad de omedelbart behöver?

Skriv ner dina planer och agera!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *