Fem sätt att bli rik, del 2


I del 1 av denna artikel räknade vi upp fyra opålitliga sätt att bli rik:

1. Att spela.
2. Att stämma någon.
3. Att gifta sig med en rik person eller ärva pengar.
4. Att ljuga eller stjäla.

Det enda pålitliga sättet att bli rik är:

5. Att förtjäna sina pengar.

Du tillhandahåller en service eller produkt som folk behöver och du levererar den.Sedan kan du öka din inkomst genom att förbättra och öka din service-kapacitet.

Vad menas med service-kapacitet?

Service: En värdefull handling eller användbar produkt som du förser andra med.

Kapacitet: Det största möjliga antalet. Den högsta möjliga kvalitén.

Vad är din service-kapacitet? Hur mycket service kan du producera? Vad är du kapabel att tillhandahålla?

Exempel: Två bilverkstäder i samma stad kan fixa din bilmotor. Men en av dem kan också lackera din bil och byta dina däck. Den bilverkstaden har en större service-kapacitet än den andra. Därför har den kapacitet att tjäna mer pengar.

Organisationer har framgång eller dör baserat på deras service-kapacitet. Samma princip gäller för dig.

”Ju större investering i mer service-kapacitet, desto större förmåga att få mer service-kapacitet utnyttjad.
Ju mer service-kapacitet utnyttjad, desto mer service levererad.
Ju mer service levererad, desto större inkomst.”
– L. Ron Hubbard

Baserat på ovanstående citat har vi nu en enkel, men kraftfull trestegsformel för att tjäna mer pengar.

  1. Investera i din service-kapacitet
  2. Få din service-kapacitet använd. Detta betyder att du levererar mer service eller fler produkter; eller att du ger bättre service eller bättre produkter.
  3. Öka din inkomst.

Exempel 1:

En hårfrisörska har en salong. Hon beräknar i genomsnitt 10 kunder per dag, vilket är hennes högsta servicenivå. Hon beslutar klokt nog att investera i sin service-kapacitet.

Hon köper ännu en stol, ännu en spegel och fler verktyg som hon behöver. Hon hyr en assistent som ska svara i telefon, boka kunder och ta betalt. Hon använder den nya stolen till schamponering och snabb klippning, så att hon kan betjäna fler kunder.

Hon uppnår sin högre kapacitet och har nu 18 kunder per dag.

Hon fortsätter denna kraftfulla formel, hyr fler frisörer och tränar dem på sitt nya system. Hon ingår partnerskap med sina skickligaste medarbetare, bygger en kedja av frisörsalonger och blir rik.

Exempel 2:

Du tillbringar hela dagen med att mata in uppgifter i en dator. Det känns som du har ett arbete utan befordringsmöjligheter. Du tjänar 72 kr per timme och har ingen arbetstrygghet. Du beslutar att investera i din service-kapacitet genom att öka värdet på din tid.

Du lägger märke till att när datorer kraschar på ditt kontor sitter alla och väntar på att teknikern ska lösa problemet. Du får en ljus idé.

Du vet att teknikern tjänar 250 kr per timme. Därför investerar du din fritid till att lära dig hur man fixar datorer. Du är redo att få din service-kapacitet utnyttjad!

Du tar din chef avsides och säger: ”Jag har precis lärt mig hur man fixar datorproblem, och eftersom jag redan är här ska vi inte behöva vänta på teknikern. Jag ska endast ta 180 kr per timme. Om jag inte kan klara det och måste ta hit teknikern, behöver du inte betala mig. Och för att bevisa att jag vet vad jag gör, ska jag fixa dem gratis nästa gång de kraschar. Efter det 180 kr per timme. Vad säger du? Är det ett avtal?”

Din smarte chef tänker i två sekunder och säger: ”Då säger vi det!”

En sak leder till en annan och du tjänar 250 kr per timme inom fyra månader. Du fortsätter att investera i din service-kapacitet, tills du kan fixa flera sorters datorsystem. Du startar din egen firma, ökar ständigt din service-kapacitet och blir rik.

Vem som helst kan investera i sin service-kapacitet.

Fler exempel:

Ett bokförlag i Texas hyr ett team för att översätta sina bestsellers till spanska. De kan nu producera dubbelt så många böcker.

En agent för fast egendom tjänar inga pengar på att sälja hem. Hon investerar flera veckor på att lära sig köpa och sälja kontorsbyggnader, köpcentra och hyreshus. Hon tredubblar sin service- kapacitet och använder sina existerande förbindelser för att nå avtal och öka sin inkomst. Allt eftersom företaget för fast egendom förbättras, har hon mer förtjänstfullt arbete än hon kan hantera.

En restaurang investerar i mer träning för de anställda, så att den kan utöka sina timmar. Nu serverar den tidigare frukostar och senare middagar. Restaurangens inkomst ökar med 35%.

I stället för att dricka öl efter jobbet får en bilmekaniker ägaren att visa honom hur man gör billackering till kunder. Mekanikern tjänar mer som billackerare och ägaren kan nu sälja en ny service.

Faktum

Om du studerar historien hos varje framgångsrikt företag och varje framgångsrik individ, inklusive de rikaste personerna på planeten, kommer du att upptäcka att de alla började sin väg mot välfärd genom att investera i sin service-kapacitet. Ekonomins tillstånd har ingenting att göra med det.

Rekommendationer

  1. Skriv ner de sätt som du kan investera tid eller pengar i för att öka din service-kapacitet.
  2. Välj ut en av dessa idéer och gör din första investering denna vecka.
  3. Få din nya service-kapacitet använd.
  4. Leverera mer service eller fler produkter; eller ge bättre service eller bättre produkter.
  5. Få din inkomst att öka.

Med lite eftertanke och kreativitet kan du hitta många sätt att öka din service-kapacitet på, så att du också kan bli rik. Inget behov av att spela, stämma personer, stjäla pengar, gifta sig med en rik person eller vänta på en rik släktings död.

Låt andra försöka göra detta, medan du färdas längs din väg mot framgång och rikedom


Ett svar på “Fem sätt att bli rik, del 2”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *