Dumt tänkande


Kan du tänka igenom saker?

När du gör någonting, bedömer du då vad som kommer att hända sedan?

Om du slår till din hand med en hammare, kommer det att göra ont. Om du skriker åt människor, kommer du inte att bli omtyckt. Om du stjäler bilar, hamnar du i fängelse.

Du är förmodligen inte kriminell, om du kan tänka följdriktigt. Du kan se konsekvenserna av ett brott. En kriminell person kan inte tänka så långt framåt.

”Detta är en konsekvens: Om du sågar av grenen du sitter på, kommer du naturligtvis att falla.”

“Poliser försöker ofta få över detta till människor, som inte har något begrepp om följdriktighet. Därför fungerar hotet om straff mycket bra på väluppfostrade medborgare och inte alls på brottslingar, eftersom de ofta är kriminella, därför att de inte kan tänka följdriktigt”
L. Ron Hubbard

En mördare till exempel tänker kanske bara på hämnd. Han kan inte se bortom döden på den person som han hatar. Han tänker inte på att han ska leva i fängelse för resten av livet.

Endast brottslingar är dumma nog att tro att ett brott inte har några konsekvenser. Smarta människor får vad de vill ha utan brott.

Om du till exempel vill ha $500, kan du faktiskt arbeta. Även med $7.00 per timme tar det bara två veckor att tjäna $500. Du kan använda dem hur du vill, ingen stress, inga hemligheter, inga risker.

En brottsling rånar en butik på $500 utan att tänka igenom det. Om han inte genast blir tagen, måste han hemlighålla sitt brott. Han kan behöva gömma sig. Hans liv är inte längre öppet, lyckligt och förtroendefullt. För bara $500 förstör han sitt liv och minskar sina chanser till framgång.

En kriminell person misslyckas också med att inse hur han eller hon skadar andra. En stulen bil kan ta månader att ersätta, även när den är försäkrad. Stulna pengar skulle kunna vara någons livsbesparingar och förstöra deras planer att gå i pension. Att slå någon i huvudet kan orsaka personen smärta för hela livet.

Narkomaner kan bara tänka på sin nästa kick. Om de tittade längre in i framtiden, skulle de se skada på sina kroppar, ekonomisk ruin och misslyckade äktenskap. Fängelsetid är också en verklig möjlighet. Faktum är att hälften av internerna i USA-fängelser är där för att ha brutit mot droglagar. Alla dessa interner tittade inte in i framtiden.

Lyckligtvis, när en brottsling blir smart och tänker följdriktigt, slutar han eller hon att begå brott.

Även små brott har stora konsekvenser

Personer, som begår små brott, tänker inte heller följdriktigt. ”Ingen kommer att märka om jag tar lite kontorsmateriel.” Den här personen ser inte den gnagande skuldkänslan eller möjligheten att bli fast, avskedad och stämplad som kriminell. Denna person ser inte att de stora riskerna väger långt mer än den mycket lilla fördelen.

Brott mot din äkta hälft, vänner eller familj skulle inte leda till fängelse men kan vara lika förödande. Följderna av en hemlig sexuell affär kan till exempel leda till sjukdom, utpressning lagliga problem och skilsmässa.

Att ljuga är också ett tecken på dumt tänkande. Människor som ljuger blir chockade, när ingen längre tror på dem. De misslyckas att tänka på åtminstone tre konsekvenser av en lögn: Du måste komma i håg din lögn, så att du inte oavsiktligt säger sanningen. Om du ertappas med att ljuga, verkar du dubbelt så dålig, än om du bara hade erkänt sanningen från första början. Att ljuga kan få dig att känna dig skyldig och olycklig.

Förslag

  1. Tänk följdriktigt, när du fattar ett stort belut. Vad blir konsekvenserna, om du gör plan A? Vad blir dessa konsekvenser, om du gör plan B?

  2. Lär barn hur man tänker följdriktigt.
  ”Vad kommer att hända; om du slår din bror? Låt oss fråga honom!”
  ”Vad ska hända, om du inte gör dina läxor?”
  ”Vad skulle hända, om du stal godis från affären? Hur skulle det kännas att bli fast? Låt oss fråga affärschefen vad som skulle hända.”

  3. Tala med brottslingar och potentiella brottslingar om följdriktighet. Hjälp dem att se den större bilden. Få dem att tillämpa följdriktigt tänkande. Eftersom brott skadar alla direkt eller indirekt, ökar vi våra chanser till framgång genom att hjälpa brottslingar att bli smartare.


Ett svar på “Dumt tänkande”

 1. Kriminella kan väl se följen av handlingarna, men väger och bedömer risker, och eventuellt tycker de att det är värt risken med ex. fängelse för att få det dom vill ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *