Du får vad du belönar


Tänk dig att du äger en presentaffär och att två försäljare arbetar för dig: Lisa och Berit.

Lisa är attraktiv och glad. Hon klär sig väl och tycker om sitt arbete. Hon är mycket social och älskar att prata med kunderna.

Berit klär sig inte så väl som Lisa. Hon pratar inte med kunderna men är ständigt i gång. Hon tycker om att ordna presentskyltningen, skriva inventarielistor och fylla hyllorna med varor från lagret.

Du beslutar att tillbringa mer tid hemma, och du behöver en chef till din presentaffär. Dina vänner säger: ”Lisa är det bästa valet. Hon klär sig väl och tycker om att prata med kunderna. Alla tycker bäst om henne!”

Du kan fortfarande inte bestämma dig angående Lisa och Berit. Så du checkar i datorn och upptäcker att Lisas försäljning har sjunkit under de senaste veckorna. Kanske tillbringar hon alltför mycket tid med att prata med kunder.

Berits försäljningsstatistik går upp varje vecka. Faktum är att även om hon inte är så välklädd som Lisa, så säljer hon dubbelt så många presenter som Lisa.

Vem skulle du befordra till chef?

Belöningar och straff

”När man belönar nedåtgående statistiker och bestraffar uppåtgående statistiker, får man nedåtgående statistiker.

Om du belönar icke-produktion får du icke-production.

Vi belönar produktion och uppåtgående statistiker och bestraffar icke-produktion och nedåtgående statistiker. Alltid.

Likaså gör vi det hela med statistiker – inte med rykten eller personlighet eller vem som känner vem.” – L. Ron Hubbard

Som du förmodligen vet kommer din försäljning att sjunka om du belönar Lisa med befordran. Alla kommer att gå omkring och se bra ut och prata hela dagen.

Din presentförsäljning kommer att öka om du belönar Berit med befordran. Människor köper presenter av Berit. Hon får statistikerna att gå upp. Med Berit som chef gör du större
förtjänst.

Orättvis företagsledning

Anställda klagar mest högljutt när de behandlas orättvist. Särskilt när de belönas eller straffas på grund av sin personlighet eller sitt utseende. Orättvisa chefer belönar till exempel människor på grund av deras ålder,deras bilar eller deras politiska åsikter. Orättvisa chefer straffar människor på grund av deras accent, hudfärg eller kroppsstorlek.

Andra exempel:

Lars blir vice försäljningschef därför att han spelar golf med företagets grundare varje veckoslut.

Ett tillverkningsföretag har 16 kvinnor och 25 män som arbetar vid löpande bandet. De gör alla samma jobb, men männen har 15% högre lön.

Eftersom Per har arbetat för företaget i tio år, får han 150 kr per timme. Erik gör två gånger så mycket arbete som Per, men på grund av att han bara arbetat där i två år, får han bara 108 kr per timme.

Rättvis företagsledning

Om ett företag bara belönar människor med uppåtgående statistiker, stannar de bästa personerna kvar i firman och förlorarna slutar snart. Alla har en rättvis chans att lyckas. Företaget blir mera produktivt och lönsamt.

Om du arbetar för ett sådant företag, har du fler möjligheter. Så länge du långsiktigt producerar mer än genomsnittet får du mer lön, mer respekt och mindre problem. Du kan till och med komma försent då och då utan att någon ens nämner det. Ingen skulle drömma om att avskeda dig, eftersom du gör företaget framgångsrikt.

Andra exempel:

Sally blir vice försäljningschef, eftersom hennes team har slagit sin försäljningskvot varje kvartal under fem år.

Korgföretaget ger sina korgtillverkare 40 kr i timmen plus 5 kr per korg. Den snabbe korgtillverkaren tjänar 130 kr per timme. Slöa korgtillverkare tjänar 50 kr per timme. Det spelar ingen roll om du är man eller kvinna, gammal eller ung. Du kontrollerar din lön.

Du är en del av ett hårt arbetande, produktivt team. Ditt team visar en vinstökning för företaget under året. Alla medlemmarna av teamet får 6000 kr i bonus vid slutet av året.

Rekommendationer

1. Välj en statistik som du vill öka.

Exempel: Du vill minska i vikt. Du vill att din maskinskriverska skriver 50 rapporter varje dag. Du vill att din son får bättre betyg i skolan.

2. Kom överens om en belöning om statistiken går upp och ett straff om den går ner.

Exempel: Om jag går ner 3 kg denna månad får jag gå på bio. Om jag ökar 1 kg eller mer måste jag städa garaget.

”Jenny, jag har ett förslag till dig. Du får 130 kr i bonus om du skriver 50 rapporter på en dag. Om din statistik går ner under 40 rapporter per dag, måste du bidraga med 50 kr till kaffekassan. Är du med på det?”

”Min son, om du får VG eller högre på alla dina prov den här månaden, så får du de där nya skorna du ville ha. Men om dina betyg sjunker under VG måste du städa garaget. Okej?”

3. Belöna eller bestraffa på lämpligt sätt.

Exempel: Jag gick upp 1 kg. Ingen bio för mig! Dags att städa garaget.

”Grattis Jenny! Du skrev 50 rapporter i dag. Här är din bonus på 130 kr.”

”Bra jobbat min son! Dina betyg låg på MVG. Låt oss köpa de där skorna!”

Hur man får sin chef att använda den här regeln

Om din chef är orättvis, hur får du honom eller henne att behandla dig mer rättvist? Ett sätt är att helt enkelt nämna denna regel. Du kan starta en kedja av händelser som leder till en mer rättvis arbetsplats.

Exempel:

”Om jag får mer gjort den här månaden än någon förut har gjort på detta jobb, kan jag då få en bonus på 1600 kr?”

”Om vi fördubblar vår försäljning denna månad, vill du då ge oss alla en fridag med lön?”

Om din chef är smart, kommer han eller hon att gilla idén att belöna produktion. Lägg till ett straff för dålig produktion och han eller hon kanske svimmar av glädje.

Om din chef ogillar dessa idéer, kanske det är på tiden att du hittar en ny chef.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *