Din gyllene gås


Tror du att din mest värdefulla tillgång är en ägodel? Ditt hem, din bil, din stereo eller ditt sparkapital? Nej, ingen av dessa saker är din mest värdefulla tillgång.

Även om du har miljontals kronor, är pengarna inte din mest värdefulla ekonomiska tillgång. Faktum är att den kunde bli en risk, om du blir besatt av att behålla och skydda den. Ditt liv blir kontrollerat av dina pengar.

Den mest värdefulla ekonomiska tillgång du har är inte en ägodel, utan din personliga gyllene gås.

Gåsen som värpte guldägg

Den grekiske slaven Aesop berättade denna historia för 2500 år sedan:

En man och hans hustru ägde en gås, som värpte ett guldägg varje dag. De insåg att de inte blev rika tillräckligt snabbt. De trodde att fågeln måste vara full av guld och beslöt därför att döda den.
När de skar upp sin guldgås upptäckte de att den var precis som vilken annan gås. De misslyckades inte bara med att genast bli rika, som de hade hoppats, utan de kunde inte längre njuta av de dagliga guldäggen.

Eftersom du förmodligen har hört denna historia, skulle du aldrig drömma om att döda en gås som värpte guldägg till dig. Du skulle speciellt ta hand om den där gåsen. Du skulle skaffa den bästa gåsfödan, det mest bekväma gåsboet och den vackraste dammen som fanns till den. Eller hur?

Sanningen är att du äger en gyllene gås.

Villkoren för framgång

”Villkoren för framgång är få och lätta att ange.

Förmågan att behålla ett arbete beror huvudsakligen på förmåga.

Ens intelligens står i direkt förhållande till ens förmåga. Det finns inte något sådant som att vara alltför klyftig. Men det finns något sådant som att vara alltför dum.” – L. Ron Hubbard från boken Arbetets Problem.

Din förmåga att tjäna pengar är din gyllene gås. Din förmåga att arbeta och producera någonting värdefullt är gåsen, som lägger guldägg till dig.

Ju mer förmåga du har, desto fler guldägg kan du tjäna.

Du kan döda din guldgås genom att ta droger, begå brott och så vidare.

Eller så kan du få din gås att lägga större guldägg.

Världens bästa investering

Professionella investerare söker ständigt efter investeringar (guldgäss) med tre kvalitéer:

 1. Investeringen måste vara säker och skyddad.
 2. Den måste producera en inkomst över genomsnittet.
 3. Möjligheter att köpa investeringen måste finnas överallt.

Din förmåga att tjäna pengar passar in på alla tre kvalitéerna.

 1. Din förmåga att tjäna pengar är säker.
  Någon idiot kunde försöka döda din gås med kritik eller attacker. Ännu en gång kommer du tillbaka och dina förmågor börjar producera guldägg igen. Dina förmågor försvinner inte lätt.
 2. Du kan tjäna en enorm inkomst genom att investera i din gyllene gås.
  Exempel: En läkare spenderar 500.000 kr på utbildning och tjänar sedan 1 miljon pr år. Han eller hon tjänar två gånger utbildningskostnaden varje år. Hur många andra investeringar kan göra detta?

  Ett annat exempel: Du beslutar att ta en försäljningskurs. Du betalar 30.000 kr för kurs och resekostnader. Du återvänder till ditt arbete och ökar din försäljning med 5000 kr per månad eller 60.000 kr per år. Genom att investera 30.000 kr får du tillbaka 60.000 kr första året. Detta är en vinst som vilken investerare som helst ska säga är en otrolig vinst.

  Du kan förvänta dig en utmärkt vinst på din investering genom att skaffa dig någon färdighet:att handskas med människor eller datorer, att tala och så vidare. Ännu bättre är att öka din personliga kraftfullhet: Din förmåga att möta svåra situationer, att fatta korrekta beslut, att arbeta hårdare och att fullborda mer.

 3. Möjligheterna till ökning av färdigheter finns runt omkring dig.
  Professionella investerare tillbringar den mesta tiden med att söka efter gyllene gäss. De är lyckliga om 60% av deras investeringar ger pengar. Genom att investera i dina personliga förmågor kan du förvänta dig att 90-100% av dessa investeringar kommer att hjälpa dig att lyckas. Eftersom du får någon förbättring av allting du lär dig, löper du ingen verklig risk.

Rekommendationer

 1. Gör en lista på alla förmågor du har som ger dig pengar.

  Exempel: Min förmåga att hantera kunders klagomål. Min förmåga att fixa datorer. Min förmåga att bygga garage.

 2. Skriv ner bredvid varje punkt på din lista hur du kan förbättra varje förmåga.

  Exempel: Lära mig hur man gör människor lyckliga. Studera hur man fixar laptop-datorer och dator-nätverk. Lära mig hur man bygger hus.

 3. Lägg till nya förmågor på listan. Vad skulle du tycka om att lära dig göra? Vilken förmåga skulle hjälpa dig att tjäna mer pengar?

  Exempel: Förmåga att hjälpa människor leva lyckligare liv. Förmåga att skriva program för datorer. Förmåga att leda ett byggföretag.

 4. Skriv ner bredvid varje ny förmåga vad du kan göra för att uppnå den.

  Exempel: Läsa varje ny bok jag kan hitta angående att hjälpa människor. Ta kurser om dator-programmering på min fritid. Hitta en ägare till ett framgångsrikt byggföretag, som är villig att lära upp mig.

 5. Använd nu listan och skriv din plan för investering i dina förmågor.
 6. Sätt i gång. Investera din fritid och energi i dig själv.

Gör en sak i dag, och varje dag, för att stärka din gyllene gås.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *