Att ge gåvor


Fick du en gåva som barn och sedan order om hur du skulle leka med den? Var någon av dina ägodelar under någon annans kontroll? Är någon av dina nuvarande ägodelar fortfarande inte under din kontroll?

”När du ger ett barn någonting, är det hans. Det är inte fortfarande ditt. Vad som har getts åt honom, kläder, leksaker, möbler, måste förbli uteslutande under hans kontroll.

Så han river sönder sin tröja, fördärvar sin säng, gör sönder sin brandbil. Det är ingenting du har med att göra.

Vad skulle du tycka om att någon ger dig en julklapp och sedan säger till dig, dag efter dag, vad du får göra med den och även straffar dig, om du misslyckas att ta hand om den på det sätt givaren vill? Du skulle fördärva den givaren och förstöra den där presenten. Du vet att du skulle göra det.

Barnet fördärvar dina nerver, om du gör det mot honom. Det är hämnd. Han skriker. Han plågar dig. Han förstör dina saker. Han spiller ”av en händelse” ut sin mjölk. Och han fördärvar avsiktligt den ägodel som han så ofta tillrättavisats för. Varför?

Därför att han kämpar för sin egen självdeterminism, sin egen rätt att äga och göra sitt inflytande känt på sin omgivning. Denna ägodel är en annan kanal som han kan bli kontrollerad genom. Så han måste bekämpa ägodelen och kontrollören.”
– L. Ron Hubbard från boken ”Child Dianetics”

Du ger till exempel din son en ny cykel och han lämnar den ute i regnet på kvällen. Du säger: ”Jag tänker ta bort din cykel, eftersom du inte kan ta hand om den.” Han kommer att förstöra resten av din dag. Om du i stället sätter din son i kontroll över cykeln, har alla en lycklig dag. ” Det är din cykel, men du kanske vill torka av den och sätta den i garaget på kvällen, så den inte blir rostig. Gör vad du än vill.”

Att ge kontroll till vuxna

Det ovannämnda är också sant för vuxna och hjälper till att förklara varför några personer blir upprörda.

Lars, chefen, hyr till exempel Per till att städa kontoret. Lars säger: ”Jag såg hur du höll din mopp. Båda händerna ska vara mitt på handtaget. Rengöringsmedlet du använde i badrummet är blått. Det bör vara grönt. Sulan på dina skor kan lämna svarta märken, så ta vita skor i morgon.”

Varje morgon är det likadant. Lars ger i själva verket aldrig jobbet till Per. En dag skriver Per ”jag slutar” med svarta bokstäver på badrumsspegeln.
Chefen Lars säger: ”Man kan bara inte få bra hjälp dessa dagar.”

Ett annat exempel skulle vara att en vän lånar dig pengar så att du kan köpa en bil. Men din vän insisterar sedan på att du köper en viss bil, försöker kontrollera hur du bilen och så vidare.

Några föräldrar försöker kontrollera ett vuxet barns karriär. Fadern säger: ”Jag ska betala för din utbildning om du blir läkare.” Sedan blir fadern rasande, när sonen eller dottern slutar studera för att lifta genom Europa eller bli en professionell surfare.

När du ger ett arbete, en gåva, en idé, pengar eller ett liv till någon, måste du låta dem kontrollera det. Ingen önskar gå i någon annans ledband, varken barn eller vuxna.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *