Är samhället skyldig någon ett uppehälle?


Det största problemet med tandproteser är, att de inte känns bekväma. Några personer tycker omedelbart om sin nya tandprotes, medan andra aldrig blir nöjda med passformen och alltid tycks ha ont.

Missnöjda patienter återvänder till sina tandläkare för täta justeringar. De försöker olika bindemedel eller börjar helt enkelt om från början. Det spelar ingen roll vad de gör, deras proteser känns aldrig bekväma.

Så en protestillverkare ledde en undersökning för att ta reda på, varför proteser lätt passade i några patienters munnar men var ett ständigt problem hos andra.

Som en del av undersökningen checkade man de typer av material som användes i proteser och metoderna för att utforma proteserna. Man kontrollerade tandläkarnas utbildning och tekniker. Ändå kunde man inte hitta en vanlig orsak till att vissa patienter hatade sina proteser

Men sedan checkade man en annan faktor. De flesta av patienterna, som klagade över att deras proteser inte passade, hade inte betalat för dem!

Om patienterna eller deras försäkringsbolag hade betalat för proteserna, tycktes de passa bättre. Om proteserna inte var betalda, passade de inte lika bra.

Varför skulle detta vara av betydelse?

Att tillåta oärlighet

”När man tillåter någon att vara oärlig, hjälper man honom att bli fysiskt sjuk och olycklig.”

”När man låter en person ge ingenting för någonting, uppmuntrar man faktiskt brottslighet.”
– L. Ron Hubbard

Lotterivinnare förlorar ofta alla sina pengar inom några få år. De köper dyra bilar och fördärvar dem. De köper stora hus och låter dem förfalla. En man använde sina vinster till att dricka sig till döds.

Dessa stackars människor förtjänade inte pengarna. De fick någonting för ingenting, därför betydde det ingenting för dem.

Innerst inne vill alla vara ärliga. När de får någonting för ingenting, tenderar de att slösa bort det, eftersom de inte gjorde någonting för att förtjäna det.

När du utför något värdefullt arbete för någon, måste du låta dem ge dig någonting tillbaka i utbyte. De blir olyckliga, om du inte låter dem ge dig någonting till tack. De kan till och med bli förbittrade över din hjälp.

Man ser detta när det gäller regeringar. Några människor tar emot pengar från staten för att få hjälp att komma på fötter igen. De går i skolan, arbetar hårt och betalar tillbaka pengarna de fått genom att betala skatt.

Dessa människor är friska och lyckliga.

Andra mäniskor tar emot pengar från staten men återgår aldrig till arbete. De tittar på TV hela dagen och ökar i vikt. De är sjukliga och olyckliga.

Tre förslag

  1. När människor klagar över vad du gör för dem, checka om de har gett dig ett riktigt utbyte tillbaka. Om inte, gör det till ett krav och de kommer att sluta klaga på dig.
  2. Försäkra dig om att du ger ett ärligt utbyte för alla saker och all service du får. Liksom personer med tandproteser kommer du att bli lyckligare över vad du får, om du ger ett rätt utbyte.
  3. Varje gång du är olycklig eller sjuk: Checka om du misslyckats med att ge ett ärligt utbyte för vad du fått. Hitta sätt att vara så ärlig som möjligt och matcha utbytet. Ge i själva verket lite mer än du får och se vad som händer med din hälsa och lycka!

Ett tips om framgång med barn

”En del av denna obalans i utbytet kommer från barnpsykologi, där barnet inte bidrar med någonting och inte får lov att bidraga.

”Det är detta som först överväldigar honom med känslor av tacksamhetsskuld till sina föräldrar och sedan bryter ut som total revolt i tonåren.

”Barn som tillåtes att bidraga (inte som något trevligt att göra utan på riktigt) får icke-bidragande barn i samma ålder att se ut som rasande dårar!” – L. Ron Hubbard

När du får barn att ge ett utbyte, blir de mycket lyckligare!

Barn, så unga som tre år, kan bidraga med att plocka upp sina leksaker, hjälpa till i köket eller sjunga en sång för dig.

Om barn inte får lov att arbeta förrän de är vuxna, blir de alltför tungt beroende av sina föräldrar eller staten för sina pengar. De vet inte hur man tjänar sitt uppehälle.

Barn vill arbeta. Det får dem att känna sig värdefulla. Arbete gör dem lyckliga.

Smarta föräldrar låter sina barn ha riktiga jobb. De visar tålmodigt sina barn hur man arbetar. Till exempel hur man putsar fönstren så att de verkligen är rena eller hur man rastar familjehunden varje dag, även när det är tråkigt.

De mest framgångsrika människorna i den här världen arbetade med riktiga jobb, när de var unga. De tog till exempel hand om grannens gård eller husdjur, när de var 8. Eller de körde traktor på familjefarmen, när de var 12.

När de blev 18, hade de redan åratals erfarenhet av arbete. De kunde arbeta en åttatimmars dag och tjäna sin lön. De gick med långa steg på vägen mot sin yttersta framgång.

Förslag

Lär barn (och vuxna) att samhället inte är skyldig dem uppehälle. De måste hitta sätt att ge någonting värdefullt i utbyte för de saker de vill ha. Hjälp dem att glädjas åt den stolthet, hälsa och lycka de får av att förtjäna ett ärligt uppehälle.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *