Är du stark nog att kunna ha fel?


För de flesta människor är det här yttrandet mycket svårt att säga: “Ja, jag har fel.”

Kan du säga det? När du konfronteras med fakta, som visar att du har misstagit dig, kan du erkänna att du har fel och ändra din ståndpunkt?

Att inte gå med på att man har fel kan förstöra förhållanden, hälsan och även karriärer. ”Han vill inte medge att jag har rätt,så jag talar aldrig mer med honom .” ”Det finns ingenting du kan säga eller göra för att övertyga mig om, att det är något fel med att äta hamburgare varje dag.” ”Jag slutade vara advokat som en protest, därför att en domare hade fullständigt fel.”

När regeringsledare vägrar att erkänna att de har fel, får vi död och förstörelse.

I hundratals år brann till exempel kyrkor, hus och lador ner till grunden efter att ha träffats av blixten. Alla var överens om att det var Guds vilja och att endast syndares hem sattes i brand. När en god persons hus brann ner, var det djävulens verk.

År 1752 uppfann Benjamin Franklin åskledaren. Elektricitetsvågen från blixten skulle träffa metallstången på byggnadens tak och gå ner i jorden genom en ledning. Elektriciteten skulle inte bränna ner byggnaden. Ändå, trots bevis, ville religiösa ledare inte erkänna att de hade fel utan anklagade i stället Franklin för att hindra Guds arbete. Det tog 20 år ( i Tyskland 30 år) och tusentals förstörda kyrkor, innan en ny generation kyrkledare tillät att åskledare installerades på kyrkor.

Alla vill ha rätt. För många människor finns det ingenting värre än att ha fel. De hävdar sin ”rätthet” trots alla skäl till att de har misstagit sig. ”Till döddagar kommer jag aldrig att erkänna, att jag har fel angående detta.”

Att erkänna att du har fel, när du har fel, är emellertid ett viktigt steg mot din framgång.

“Sanning byggs av dem som har toleransen och sinnesfriskheten att också inse när de har fel.”
— L.Ron Hubbard

Kan du ha fel? Kan du hantera sanningen?

Fem förslag för att du skall lyckas

    1. För att lyckas, acceptera det faktum att du ibland har fel. Gör dig av med varje idé att du alltid måste ha rätt angående allting.

    2. Visa att du är mer intresserad av att vara korrekt än att ha rätt. Var stolt när du upptäcker att du har fel. Du vidgar din kunskap.

    3. När du gör ett misstag eller har fel angående någonting, var den förste att erkänna det. Gör det snabbt och ta en ny, mer korrekt ståndpunkt. Du har inte fel, när du snabbt ändrar dig angående en felaktig idé.

    4. Om människor försöker rätta dig, ta inte för givet att de försöker ge dig fel. Anta i stället att de försöker hjälpa dig. Ta emot deras hjälp, om deras avsikter verkar vara uppriktiga.

    5. Ersätt ditt syfte att ha rätt med mera konstruktiva syften: Att hjälpa människor, öka din kunskap, förbättra din yrkesskicklighet, tjäna mer pengar, skapa ett värdefullt företag och så vidare.

När du är villig att ha fel, lyckas du. Då kan du finna sanningen och vara korrekt.

Gör ett försök. Ha fel om någonting i dag!


Ett svar på “Är du stark nog att kunna ha fel?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *