Den avgörande testen

27 Nov 2013

När man står inför en svår situation, hittar man antingen på ursäkter eller så finner man lösningar. Om du föredrar ursäkter, har du låg produktion och stress. Om du finner och genomför lösningar, har du klarat den avgörande testen.

Fortsätt läs “Den avgörande testen” »

Hur man håller med sin partner (och andra)

23 maj 2013

Hur reagerar du när din partner gör någonting fel?

Några människor gillar att förebrå sin partner: ”Du gjorde mig verkligen generad när du berättade det där dumma skämtet. Du fick mig att vilja stanna hemma.”

Andra föredrar att kritisera. ”Du är så fet. Det får mig att må illa.”

Att ge igen är också en vanlig reaktion. ”Ja, jag beslöt att flirta med Anna, eftersom du flirtade med Patrik.”

Fortsätt läs “Hur man håller med sin partner (och andra)” »

Hur man får mer kontroll, del 5

30 jun 2012

För att ha framgång måste du emellanåt låta andra kontrollera dig.

”Kontroll är så långt ifrån att vara någonting dåligt, att en person som är sinnesfrisk och i mycket gott skick inte har något emot bra, bestämd kontroll och kan själv utöva bra, bestämd kontroll över människor och föremål.

En person som inte är i mycket gott skick tar illa upp vid de enklaste anvisningar och är i själva verket inte kapabel att kontrollera människor eller föremål. Den senare personen är också ineffektiv och har många svårigheter med arbete och med livet.

När en person inte kan kontrollera saker, eller när han gör motstånd mot att saker kontrollerar honom, blir han inte bara indragen i svårigheter med människor utan även med föremål. Det är också uppenbart att människor med kontrollsvårigheter lättare blir sjuka och misslyckas på andra sätt.”
– L. Ron Hubbard från boken Arbetets Problem

Fortsätt läs “Hur man får mer kontroll, del 5” »

Hur man får mer kontroll, del 4

24 jun 2012

Om du försöker kontrollera människor eller saker utanför ditt verksamhetsområde, får du problem.

”Kontroll i sig är emellertid inte den fullständiga lösningen på allting. För om den vore det, skulle man behöva kunna kontrollera allting – inte bara i sitt eget arbete, utan också på kontoret och på Jorden – innan man kunde vara lycklig.

När en individ försöker utsträcka kontrollen långt bortom sina omedelbara intressen på arbetet eller i livet, möter han svårigheter.

Således finns det uppenbarligen en annan faktor än kontroll med i bilden. Denna faktor är villighet att inte kontrollera och den är fullt ut lika viktig som själva kontrollen.” – L. Ron Hubbard från boken Arbetets Problem

Fortsätt läs “Hur man får mer kontroll, del 4” »

Hur man får mer kontroll, del 3

10 jun 2012

Dina problem med kontroll orsakas av dina svagheter med att starta, förändra eller stoppa.

”Desperation, hjälplöshet, inkompetens, ineffektivitet och andra oönskade faktorer i ett arbete kan alla spåras till oförmåga att starta, förändra och stoppa saker.

Ingen affärsverksamhet kan ha framgång om den inte har startats på ett riktigt sätt, om den inte fortskrider genom tiden eller ändrar läge i rummet och om den inte kan stoppa skadliga verksamheter och till och med konkurrenter.

Hemligheten med hur man sköter ett arbete bra är alltså densamma som hemligheten med kontroll. Man fortsätter inte bara att skapa ett arbete, dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad, utan man man fortsätter också arbetet genom att tillåta det att gå framåt. Och man är också kapabel att stoppa eller avsluta vilken arbetscykel som helst och låta den förbli avslutad.” – L. Ron Hubbard från boken Arbetets Problem

Fortsätt läs “Hur man får mer kontroll, del 3” »

Hur man får mer kontroll, del 2

7 jun 2012

Kontroll består av tre delar: starta, förändra och stoppa.

”Kontroll består enbart av att starta, förändra och stoppa. Det finns inga andra faktorer i bestämd kontroll. Om man kan starta något, förändra dess läge i rum eller existens i tid och stoppa det – allt efter behag – kan man sägas kontrollera det, vad det än må vara. Om man bara nätt och jämt klarar av att starta något, om man endast med svårighet kan fortsätta dess förändring av läge i rum eller existens i tid och endast med tvekan kan stoppa något, kan man inte sägas kontrollera det väl, och för våra syften skulle man kunna säga att man kontrollerar det dåligt eller farligt. Om man inte kan starta något, om man inte kan förändra dess läge i rum, om man inte kan stoppa något, då har man det definitivt inte under kontroll.” – L. Ron Hubbard från boken Arbetets Problem

Fortsätt läs “Hur man får mer kontroll, del 2” »

Hur man får mer kontroll, del 1

2 jun 2012

Kontroll kan användas i gott eller ont syfte, liksom pengar eller atomkraft. Du kan använda den för att skada, undertrycka eller förstöra liv. Eller du kan använda kontroll för att hjälpa människor, öka din inkomst eller förbättra världen omkring dig.

Negativ, destruktiv kontroll ger kontroll ett dåligt namn. Positiv, konstruktiv kontroll är dock nödvändig för ett framgångsrikt liv. Ingen kontroll över ditt jobb, familj eller liv leder till misslyckande.

När du inte har kontroll över ditt verksamhetsområde, känner du stress, rädsla och frustration.

När du har kontroll kan du göra framsteg, njuta av ditt arbete och uppnå framgång.

Fortsätt läs “Hur man får mer kontroll, del 1” »

Det ärliga sättet att bli rik

13 maj 2012

Du kan få allt du önskar i livet så länge som du ger andra tillräckligt av vad de vill ha. Om du inte ger någonting av värde, får du ingenting av värde. Din metod av utbyte bestämmer ditt välstånd.

Den typ av utbyte du använder, bestämmer din ekonomiska framgång. Ingenting annat du gör har en större inverkan på din inkomst.
Fortsätt läs “Det ärliga sättet att bli rik” »

Rädsla

10 mar 2012

Framgång är lätt, om ingenting skrämmer dig. Du känner dig aldrig tveksam, blyg eller nervös. Du agerar.

Men när du inte agerar, är det förmodligen på grund av rädsla.

Rädsla är oförmågan att modigt möta någon eller någonting. Man föredrar att undvika det. När man inte kan möta ett problem, verkar det vara komplicerat eller stressande.

Fortsätt läs “Rädsla” »

Din hälsa och lycka

25 feb 2012

Du har kanske hört att du måste anpassa dig till världen omkring dig för att lyckas.

Exempel: ”Det är bäst du vänjer dig vid det, eftersom det är som det är. Du måste kompromissa för att vara lycklig. Gör inga svängningar!”

Dock måste du ha en annorlunda inställning för att ha framgång.

Fortsätt läs “Din hälsa och lycka” »

Orsak eller effekt: Valet är ditt

14 feb 2012

Varje aspekt av ditt liv tillhör två kategorier: saker som du är orsak över och saker som du är effekt av.

Du kan vara orsak över ditt arbete, dina förhållanden, vanor, pengar och framtid . . . eller så kan du vara effekt av dessa saker.

När du är effekt av någonting, upprör det dig. Det ger dig problem. Du tycker inte om att tala om det.
Fortsätt läs “Orsak eller effekt: Valet är ditt” »

Varför du behöver ha mål

31 jan 2012

Du behöver intressanta mål för att göra detta år till ditt mest framgångsrika någonsin.

”Utan mål, hopp, ambitioner eller drömmar är det nästan omöjligt att uppnå glädje.” – L.Ron Hubbard

Fortsätt läs “Varför du behöver ha mål” »

Nej betyder nej!

26 jan 2012

Är det lättare för dig att säga ”ja” än ”nej”?

Om du är som de flesta människor, är ”nej” ett svårt ord att använda. Att säga ”nej” är som att tala om för någon att han/hon är dålig eller har fel. ”Nej” verkar betyda att man förkastar dem.

Du kommer emellertid att ha många svårigheter, om du inte kan säga ”nej”.

Fortsätt läs “Nej betyder nej!” »

Motivation för pengar

19 Dec 2011

Är ditt främsta mål att tjäna pengar? Är det din viktigaste motivation? Du kanske blir rik om det är så, men du kanske inte blir lycklig i livet. Du kan kanske inte ha ett bra äktenskap eller en lycklig familj. Du gör kanske inte någon skillnad i världen.

Faktum är att du skulle kunna bli rik och vara lycklig, om pengar inte är din enda motivation!

Det finns en stor skillnad mellan att tjäna pengar bara för att ha pengar och att tjäna pengar för att finansiera en större sak eller skapa en större nytta. Hur fungerar detta?
Fortsätt läs “Motivation för pengar” »

Att tala sanning

5 Dec 2011

Man har framgång när man talar sanning.

Du överdriver till exempel en kunds problem, så att du kan ta mer betalt av honom. Detta ökar din inkomst men orsakar dig problem. Kunden kan märka lögnen hur ärligt du än agerar. Om du blir avslöjad är straffet smärtsamt.

Om du å andra sidan underskattar kundens problem, döljer du vad du vet är sant. Du hindrar din kund från att fatta de rätta besluten. Du känner dig som en usling.

Den enda lösningen är att se kunden i ögonen utan tvekan och tala om sanningen. Då kan kunden handla i enlighet därmed. Du gör ditt jobb, även om du inte tjänar lika mycket pengar och även om kunden inte tycker om sanningen.

När du har modet att kalla sanningen för sanning, blir du en kraft att räkna med. Det är lätt att hålla en position angående ett ärligt faktum.
Fortsätt läs “Att tala sanning” »

Fördelar med att vara omedgörlig

15 Nov 2011

Man lyckas när man är omedgörlig. Man varken ger eller accepterar ursäkter. Man insisterar på framgång.

L. Ron Hubbard definierar medgörlighet som ”felaktiga förklaringar”.

När man håller med om felaktiga förklaringar, är man alltför medgörlig.
Fortsätt läs “Fördelar med att vara omedgörlig” »

Hur man blir en ledare

31 okt 2011

Lars och Kjell arbetar som mekaniker på en bilverkstad. Båda killarna vill gå framåt i livet, men de verkar på olika sätt.

När Lars till exempel gör ett misstag, svär han och slänger sitt verktyg på golvet. När Kjell gör ett misstag, lugnar han ner sig, justerar verktyget och gör försiktigt om arbetet igen. Han ökar sin kontroll över verktyget.

Varje kväll klockan 17 lägger Lars ner sina verktyg och går ut genom dörren för att ta en öl. Kjell torkar av sina verktyg, städar upp i sitt område och hjälper sin chef Henrik att stänga verkstaden. Han ökar sitt ansvar.

Under veckosluten ser Lars på fotboll, medan Kjell läser tidskrifter om bilreparationer. Kjell ökar sin kunskap.
Fortsätt läs “Hur man blir en ledare” »

Du får vad du belönar

26 jul 2011

Tänk dig att du äger en presentaffär och att två försäljare arbetar för dig: Lisa och Berit.

Lisa är attraktiv och glad. Hon klär sig väl och tycker om sitt arbete. Hon är mycket social och älskar att prata med kunderna.

Berit klär sig inte så väl som Lisa. Hon pratar inte med kunderna men är ständigt i gång. Hon tycker om att ordna presentskyltningen, skriva inventarielistor och fylla hyllorna med varor från lagret. Fortsätt läs “Du får vad du belönar” »

Fem regler för framgångsrik personalledning

18 jun 2011

Om du har hand om människor eller önskar leda människor, måste du känna till reglerna för att lösa personalproblem.

Till exempel: ”Hur ska jag behandla Jenny, när allt hon ger mig är tystnad? Vad bör jag göra med den här konflikten mellan Steve och Peter? Hur ska jag svara, när människor vill ha förmåner av mig?”

Om du ännu inte är en ledare för människor, kommer du snart att vara en, om du följer dessa regler så ofta du kan. Fortsätt läs “Fem regler för framgångsrik personalledning” »

Hur man blir tuffare

18 jun 2011

”Hur många gånger i ditt liv har du beslutat: Låt mig se, jag kunde inte göra så och så. Jag tror det är bäst att hantera bara lite mindre. Och sedan var det första du insåg att du inte ens kunde hantera detta.”

”Vad med om du hade sagt: All right. Låt mig se. Jag tycks inte kunna göra det här. Nå, var finns två av detta?”

”Jag rekommenderar detta mycket grundligt till dig. Du säger att du inte kan hantera någonting. Hitta några tuffare saker.”

”Huvudsaken är att du gör tvärtom.” – L. Ron Hubbard

När du tror att du inte kan hantera någonting ta dig an två problem. Gör utmaningen större! Fortsätt läs “Hur man blir tuffare” »

Hur man bryter dåliga vanor

18 jun 2011

För att ha framgång måste du ha kraften att bryta dina dåliga vanor.

Dåliga utgiftsvanor hindrar till exempel din ekonomiska framgång. Slöhet ruinerar din inkomst. Att agera som ett offer gör att människor undviker dig.

Dålig hälsa orsakas av rökning, missbruk av alkohol, droger, felaktig diet eller brist på träning. Du känner dig bättre och lever längre, när du bryter dessa dåliga vanor.

Dåliga äktenskap orsakas också av dåliga vanor såsom oärlighet, respektlöshet eller bedrägeri. När du bryter dessa vanor upplever du och din partner ett lyckligare äktenskap.

Du kan stoppa varje vana som är dålig för dig och din framgång – att röka, ljuga, vara oorganiserad eller att spela hasard. Fortsätt läs “Hur man bryter dåliga vanor” »

Är samhället skyldig någon ett uppehälle?

9 Nov 2009

Det största problemet med tandproteser är, att de inte känns bekväma. Några personer tycker omedelbart om sin nya tandprotes, medan andra aldrig blir nöjda med passformen och alltid tycks ha ont.

Missnöjda patienter återvänder till sina tandläkare för täta justeringar. De försöker olika bindemedel eller börjar helt enkelt om från början. Det spelar ingen roll vad de gör, deras proteser känns aldrig bekväma.

Så en protestillverkare ledde en undersökning för att ta reda på, varför proteser lätt passade i några patienters munnar men var ett ständigt problem hos andra.
Fortsätt läs “Är samhället skyldig någon ett uppehälle?” »

För att ha framgång måste man vara en ledare

1 Nov 2009

Du kan leda människor i din omgivning med hjälp av den här enkla men ändå kraftfulla idén:

”Ledaren är den person som känslomässigt starkast påverkar andra mot positiv handling.” — L. Ron Hubbard

Vilken positiv handling skulle du vilja leda andra till?

Om du till exempel uppmuntrar människor att använda droger, begå brott eller lura samhället, leder du dem mot misslyckande. Detta är en negativ handling; inte en positiv. Fortsätt läs “För att ha framgång måste man vara en ledare” »

Vare sig du vill eller inte, så följer människor ditt exempel

1 jan 2009

De flesta människor inser inte hur mycket de påverkar andra. Du kunde vara den nyaste killen på det lägst betalda arbetet i det värsta företaget, men du påverkar likväl människor.

Om du till exempel smakar på en kaka, avskyr den och gör en ful grimas, skulle människor lägga märke till detta. Sedan kommer de att tveka att smaka på den sortens kaka, även om de redan tror att de tycker om den.

Ett annat exempel: Dina vänner skrattar åt en överviktig kvinna, men du skrattar inte.I själva verket rynkar du pannan. Du säger inte ens någonting. De slutar att skratta åt kvinnan och slutar kanske att göra narr av överviktiga kvinnor på grund av ditt exempel. Fortsätt läs “Vare sig du vill eller inte, så följer människor ditt exempel” »

Dumt tänkande

1 jan 2009

Kan du tänka igenom saker?

När du gör någonting, bedömer du då vad som kommer att hända sedan?

Om du slår till din hand med en hammare, kommer det att göra ont. Om du skriker åt människor, kommer du inte att bli omtyckt. Om du stjäler bilar, hamnar du i fängelse.

Du är förmodligen inte kriminell, om du kan tänka följdriktigt. Du kan se konsekvenserna av ett brott. En kriminell person kan inte tänka så långt framåt. Fortsätt läs “Dumt tänkande” »

Hur man förhindrar katastrofer

1 jan 2009

En av de mest stressande aspekterna, när det gäller att hantera ens liv, arbete eller företag, är de där förbaskade ÖVERRASKNINGARNA.

Man fortsätter till exempel och tror att allting är bra, när PANG! Ens son blir arresterad. Ens granne hugger ner ens träd. Ens bil blir stulen.

Vilket arbete som helst kan inkludera överraskande katastrofer. Du blir degraderad eller förflyttad. Din medarbetare anklagar dig med orätt för stöld. Din chef skriker åt dig. Fortsätt läs “Hur man förhindrar katastrofer” »

Hur man fattar stora beslut

1 jan 2009

För att ha framgång behöver man självförtroende. Självförtroende är lyckligtvis lätt att uppnå.

“SJÄLVFÖRTROENDE är ingenting mer än tron på ens förmåga att besluta och på ens beslut.” L. Ron Hubbard

Var och en har fattat dåliga beslut: Valt vänner, som högg en i ryggen, sagt fel sak till hustrun, gjort av med pengar på ett oklokt sätt. Men för att lyckas och ha självförtroende måste man fatta beslut.

När man är rädd för beslut, bygger man upp stress, skapar förvirring och låter människor vänta. När man skjuter upp att fatta beslut, missar man viktiga tillfällen. Fortsätt läs “Hur man fattar stora beslut” »

Chefers fruktan nummer ett

1 jan 2009

Den enda sak som mer än någonting annat skrämmer företagsägare, chefer och direktörer: Att delegera makt till anställda som skulle kunna misslyckas.

Endast modiga ledare är kapabla att överlämna auktoritet, beslutsfattande makt och ansvar till personer under dem. De gör detta trots inkompetens, oförmåga och brist på erfarenhet hos sitt folk.

Historien är fylld med ledare, som inte kunde leda. L.Ron Hubbard använder en sydamerikansk ledare, Simon Bolivar, som ett exempel på hur utomordentligt människor kan misslyckas som chefer.

Simon Bolivar vann framgångsrikt det sydamerikanska revolutionskriget mot Spanien under 1800-talet. Efter kriget var han den rikaste och mäktigaste mannen i Sydamerika, men endast under en kort period. På grund av sina misstag blev han snart utsparkad från sitt land och dog slutligen utfattig.

Bolivar gjorde samma enorma misstag som de mest misslyckade chefer gör. Han kunde inte delegera makt. Det kostade honom allting. Fortsätt läs “Chefers fruktan nummer ett” »

Var ärlig mot dig själv

7 Dec 2007

För att ha framgång måste du vara sanningsenlig.

Du äger till exempel en bilreparationsverkstad och ger kostnadsförslag för att reparera bilar. Ibland överdriver du en kunds problem, så att du kan ta mer betalt av honom. Detta ökar din inkomst men orsakar problem för dig. Det spelar ingen roll hur allvarligt du uppträder. Kunden uppfattar din lögn. Böterna är smärtsamma, när du avslöjas.

Å andra sidan, om du underskattar kundens bilreparationsproblem, kompromissar du med vad du vet är sant. Du hindrar faktiskt din kund från att fatta bra beslut. Du känner dig som ett kräk. Fortsätt läs “Var ärlig mot dig själv” »

Är du utan skuld?

11 jun 2007

Ingen har framgång med attityder som dessa:

“Jag vill inte fatta beslut.
“Jag vill inte orsaka problem.”
“Jag vill inte råka illa ut!”

För att lyckas måste du vara villig att röra upp saker! Fortsätt läs “Är du utan skuld?” »

Vem skyller du på?

11 jun 2007

Ingen vinner skylla-på-spelet.

Du gör till exempel ett misstag och känner dig skyldig. Därför skyller du på någon eller någonting.

”Jag kvaddade bilen,därför att du hade radion på för högt!” “Det är inte mitt fel att soppan är för salt! Det är ditt dumma recept.” “Om vi hade haft en nyare dator, skulle jag inte ha raderat ut datafilerna.” Fortsätt läs “Vem skyller du på?” »